Home › Fora › Forum wsparcia › Oprogramowanie › [SOLVED] AUR długie kompresowanie pakietu
- This topic has 3 odpowiedzi, 3 uczestników, and was last updated 5 years, 10 months temu by majster.
- AutorPosty
- 13 grudnia 2018 o 00:17 #8704majsterForumowicz
Witam
Po krótkiej znajomości z Antgerosem (który niestety mnie zawiódł, po instalacji nie miałem managera logowania – miałem tylko czarny ekran i kursor myszki, zalogowałem się na ślepo) zauważyłem, że przy pobieraniu i instalacji pakietów z AUR (np Google Chrome) w Antegrosie faza kompresowania pakietu przebiega błyskawicznie.
W Manjaro trwa to dość długo. Czy da się coś zrobić by to przyspieszyć?13 grudnia 2018 o 12:18 #8706czapnaperForumowiczNajprostszy sposób masz opisany i wyjaśniony tutaj.
Manjaro KDE/Xfce - CPU - i5-7300HQ - GPU - Intel/NVIDIA GP107M [GeForce GTX 1050 Mobile]
13 grudnia 2018 o 13:03 #8707azjaModerator… Chrome, to ponad 100 MB towaru, więc kompresja ma prawo trwać parę chwil. Jeżeli jednak przeszkadza Ci to na tyle, że musisz coś z tym zrobić, to przeczytaj text z link’u podrzuconego przez @czapnaper, albo krótko:
# możesz zastosować inny kompresor (standardowo .xz) obecny w systemie. Wtedy:
/etc/makepkg.conf --------------------------------- PKGEXT='.pkg.tar.zip'
co spowoduje kompresowanie pakietów do .zip (na przykład).
# możesz wyłączyć kompresję (bo, na przykład, masz miejsca od metra):
/etc/makepkg.conf --------------------------------- PKGEXT='.pkg.tar'
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
13 grudnia 2018 o 20:36 #8714majsterForumowiczZmieniłem tar.xz na tar.gz i jest dobrze. Bardzo dziękuję za pomoc.
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.