Home › Fora › Forum wsparcia › Oprogramowanie › [Solved] Automatyczne uruchamianie i uśpienie laptopa
- This topic has 20 odpowiedzi, 4 uczestników, and was last updated 7 years temu by wiini.
- AutorPosty
- 19 października 2017 o 20:09 #6136wiiniForumowicz
Witam
znalazłem w internecie fajny skrypt do usypiania laptopa i automatycznego wybudzenia o zadanej godzinie i oraz włączania np strony z internetowym radiem. Niestety to nie do końca to czego bym potrzebował. Czy jest jakaś możliwość aby tak zmodyfikować ten skrypt aby laptop usypiał się i włączał zawsze o tej samej godzinie ( chciałbym z niego zrobić budzik )?
Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.#!/bin/bash # Auto suspend and wake-up script # # Puts the computer on standby and automatically wakes it up at specified time # # Written by Romke van der Meulen # Minor mods fossfreedom for AskUbuntu # Minor mods mario_7 - using -s instad of -t # # Takes a 24hour time HH:MM as its argument # Example: # suspend_until 9:30 # suspend_until 18:45 # ------------------------------------------------------ # Argument check if [ $# -lt 1 ]; then echo "Usage: suspend_until HH:MM" exit fi # Check whether specified time today or tomorrow DESIRED=$((<code>date +%s -d "$1"</code> - <code>date +%s</code>)) if [ $DESIRED -lt 0 ]; then DESIRED=$((DESIRED + 24*60*60)) fi # Kill rtcwake if already running sudo killall rtcwake # Set RTC wakeup time # N.B. change "mem" for the suspend option # find this by "man rtcwake" sudo rtcwake -l -m mem -s $DESIRED & # feedback echo "Suspending..." # give rtcwake some time to make its stuff sleep 2 # then suspend # N.B. dont usually require this bit #sudo pm-suspend # Any commands you want to launch after wakeup can be placed here # Remember: sudo may have expired by now # Wake up with monitor enabled N.B. change "on" for "off" if # you want the monitor to be disabled on wake xset dpms force on # and a fresh console clear echo "Dzien Dobry !" # and a fresh console shutdown 47 & palemoon http://fm.tuba.pl/play/9/2/radio-zlote-przeboje
20 października 2017 o 01:45 #6137napcokAdministratorJak możesz to daj linka do skryptu, albo wklej na pastebin czy coś takiego.
Bo tu przy wklejaniu powstały śmieci z tego co widzę…Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
20 października 2017 o 08:07 #6138pavbaranovForumowiczZerknij sobie na:
man rtcwake
Samo rtcwake prawdopodobnie masz w systemie (jeśli nie, to jest w repozytorium). Stwórz np. prosty skrypt w bashu (jeśli to Twoja powłoka) i daj do autostartu. Wówczas komputer będziesz mógł uśpić o dowolnej porze, a „obudzi się” o zadanej w poleceniu rtcwake. Dlaczego do autostartu? Żeby po całkowitym wyłączeniu również podniosło się to polecenie. Usypianie o z góry zadanej porze, automatycznie, uważam za dość głupi pomysł.20 października 2017 o 09:41 #613920 października 2017 o 11:33 #6140napcokAdministratorW sumie to nic nie trzeba przerabiać. Wystarczy dodać odpowiednie wywołanie tego skryptu do crontaba.
Podaj proszę:
– godzinę uśpienia
– godzinę wybudzenia
– scieżkę do skryptuTo napiszę ci odpowiedni wpis do crontaba oraz opiszę jak go dodać.
Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
20 października 2017 o 12:00 #6141wiiniForumowiczuśpienie 7:35
wybudzenie 6:50
/home/wiini/Skrypty/start_komputera20 października 2017 o 12:14 #6142pavbaranovForumowiczHmmm… nie wiem, czy to tak działa jak sądzę, ale:
#!/bin/bash rtcwake -m no -u -t $(date +%s -d 'tomorrow 06:30')
Zapisać to w jakimkolwiek pliku (w przykładzie to „podbudka.sh”), oczywiście dostosowując godzinę do swoich wymogów (ostatnie 4 cyfry), nadać mu upranienia wykonywalne i umieścić gdzieś w $PATH. Następnie utworzyć plik np. /etc/xdg/autostart/pobudka.desktop o treści
[Desktop Entry] Name=Pobudka Exec=/ścieżka/do/pliku/pobudka.sh Type=Service NoDisplay=true
I chyba winno robić to co zamierzone, czyli przy pierwszym restarcie komputera (lub po wydaniu polecenia) powinno się dokonać automatycznego wybudzenia komputera następnego dnia, tu w przykładzie o 6:30. Kolejnego dnia winno zrobić… to samo :) itd. Głowy nie daję. Nie bić ;)
Dlaczego nie ma tu automatycznego uśpienia? Cóż – jestem ostatnią osobą, która by to doradzała. Kiedyś ustawiłem sobie jakiś programik typu KShutdown, czy inny KGet, by mi wyłączył (czy uśpił) komputer o określonej porze. Zrobił to doskonale. Niestety… podczas mojej pracy. Zanim zdążyłem odwołać polecenie było już po zawodach. Niestety dodatkowo coś się podziało i po ponownym uruchomieniu odzyskałem już jedynie część pracy. Jeśli zatem nic innego nie stoi na przeszkodzie – wolę to robić ręcznie.
Nadto jeszcze łap linki: pierwszy, drugi i trzeci.20 października 2017 o 12:37 #6143wiiniForumowiczW tym skrypcie, który mam wszystko jest tak jak powinno być, podaję ./start_komputera 6:50 i po wpisaniu hasła komputer się usypia i budzi o 6:50 włączając stronę z radiem internetowym ( wpisałem nawet żeby wyłączał się po 47 minutach co również działa akurat jak wychodzę z domu) tylko, że musiał bym codziennie włączać wieczorem komputer i wpisywać regułkę, a to bym właśnie chciał „zautomatyzować” czyli włączam raz laptopa wydaję polecenie i wybudza się o 6:50 gra radyjko po czym usypia się o 7:35 ( akurat jak wychodzę z domu) i tak codziennie. Laptop to stary EEE PC i służyłby tylko jako budzik wiec problemy z utrata czegokolwiek nie grożą.
20 października 2017 o 12:57 #6144pavbaranovForumowiczŁap jeszcze to: automatyzacja uśpienia i wybudzania z systemd. Osobiście jestem za systemowymi rozwiązaniami :) Można się też pokusić o automatyczne odtwarzanie jakiegoś radia internetowego :)
Skrypt jednak – dobry i spełni Twoje oczekiwania.20 października 2017 o 14:27 #6145napcokAdministratorŁap wpis do crontaba:
35 7 * * * /home/wiini/Skrypty/start_komputera 6:50 >/dev/null 2>&1
Nie wiem jakiego edytora używasz ale jeśli kwrite to odpal następującą komendą:
VISUAL=kwrite crontab -e
następnie wklej tą linię co podałem.
To zadziała codziennie w każdym dniu tygodnia, jeśli chcesz pobudkę tylko od poniedziałku do piątku to trzeba będzie jeszcze pokombinować :)
Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
20 października 2017 o 18:40 #6148azjaModerator(…)
Usypianie o z góry zadanej porze, automatycznie, uważam za dość głupi pomysł.… niekoniecznie. Wyobraź sobie, że używasz komp’a jako urządzenia multimedialnego i masz, godny potępienia, nawyk zasypiania przy telewizorze lub radiu. O trzeciej jeszcze oglądasz emocjonujący horror lub słuchasz Bacha, ale o czwartej spisz już snem sprawiedliwego, aż do wczesnoporannej pobudki o dziewiątej. Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb.
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
20 października 2017 o 19:03 #6150wiiniForumowiczChyba coś robię nie tak, używam zwykle gedit więc zrobiłem
VISUAL=gedit crontab -e
otworzyło się okienko więc wkleiłem to ze ścieżką dostępu zmieniając z godziny 6:50 na godzinę 19:00 i zapisałem, a następnie uśpiłem komputer, ale nic się nie wydarzyło.
Tak na chłopski rozum bo do wiedzy informatycznej pasuję jak wół do karety, ale czy uruchamianie skryptu o danej godzinie jest słuszne skoro sam skrypt najpierw usypia komputer, a potem go wybudza o ustalonej godzinie.20 października 2017 o 19:54 #6151napcokAdministrator35 7 * * * /home/wiini/Skrypty/start_komputera 6:50 >/dev/null 2>&1
Ta linia i skrypt wykonuje się o godzinie 7:35 i znaczy tyle:
o 7:35 uśpij system i ustaw jego wybudzenie na 6:50 (czyli następnego dnia).
Jeśli chcesz sobie potestować to zmień godziny wykonawania skryptu oraz godzinę na którą ustawiasz wybudzanie.
„Chłopski rozum” tu w zupełności wystarczy.
Polecam również lekturę stron manuala cron oraz crontab.
Używając Linuksa warto poznać choćby jego podstawowe polecenia i funkcjonalności.man crontab man cron
26 października 2017 o 17:23 #6202wiiniForumowiczCoś jest nie tak lub coś źle robię. Długo testowałem i szukałem rozwiązania, ale jakoś mi się nie udało. Komputer się usypia i włącza o ustalonych godzinach, ale nie włącza konsoli, a co za tym idzie polecenie do uruchomienia palemoona z linkiem do radia nie działa. Jakby ktoś miał jakiś pomysł to będę wdzięczny.
26 października 2017 o 17:53 #6203napcokAdministratorA wcześniej jak robiłeś to ręcznie to uruchamiało Palemoona? :)
Łap komendę do odpalania Radia Złote Przeboje za pomocą mpv
mpv http://poznan5-6.radio.pionier.net.pl:8000/tuba9-1.mp3
w mplayerze też oczywiście działa.
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.