[SOLVED] Bootowanie *.iso

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Home Fora Forum wsparcia Podstawy [SOLVED] Bootowanie *.iso

Oglądasz 7 posty - 1 do 7 (z 7 ogółem)
  • Autor
    majsterku
    Forumowicz

Witam!

od jakiegoś czasu męczę się z załadowaniem przez GRUB2 obrazu *.iso. Nie chce mi się uruchomić.
    Jaki dodać kod do menu gruba? Aktualnie operuje w Xubuntu, a chciałbym zainstalować manjaro, ale nie mogę załadować obrazu. Ma ktoś jakieś pomysły?

Moderator

Ja mam pomysł byś podał może trochę danych? Jaki komputer, czy jest BIOS czy UEFI, czy jest Windows, czy inne płyty z Linuksem się uruchamiają?
    To może być podobny problem jak tutaj jeśli to UEFI.

Administrator

Ja mam pomysł… żebyś podał jakiekolwiek dane bo nikt tu nie ma szklanej kuli.

Tutaj jest opis jak to zrobić -> http://www.howtogeek.com/196933/how-to-boot-linux-iso-images-directly-from-your-hard-drive/

majsterku
    Forumowicz

Od początku.
    Miałem na dysku zainstalowany Windows 10. Chciałem zainstalować manjaro z obrazu *.iso. Zacząłem kombinować z EasyBCD, ale niestety bezskutecznie. Nie chciał załadować się obraz manjaro jak i innych dystrybucji. Zainstalowałem więc obok Windows 10, Xubuntu, gdyż chciałem odpalić z gruba obraz, ale również bezskutecznie, trochę się z tym męczę już i bez skutku. Komputer niema UEFI, jest BIOS. Obraz Ubuntu startuje, ale manjaro nie chce, nie mam pojęcia jaki wpis dodać.

Moderator

Czyli do jakiego momentu startuje płyta? (opisz, zrób zdjęcie)
    Co wypluwa konsola po wyborze opcji pierwszej lub drugiej z obrazka poniżej?
    Masz możliwość sprawdzenia płyty na innym kompie?

pavbaranov
    Forumowicz

Najkrócej jak można: tutorial nie pomaga?

majsterku
    Forumowicz

Stosowałem się do tego tutorialu, bezskutecznie, resetuje mi się komputer jak chce załadować obraz. Jako, że używam 32bit, to zmieniłem linijkę na i686 oraz set dri na free (próbowałem też nonfree). Obrazu nie mam wypalonego na płycie, mam na dysku w postaci pliku *.iso. Kombinowałem z wskazówkami pod tym tutorialem, bezskutecznie..

// Udało mi się już odpalić i zainstalować manjaro. Problem polegał na tym, że zmienne $abc i inne z tego kodu mi znikały i stąd powodował się ten błąd. Skleiłem na nowo skrypt do gruba i odpaliło się już bez problemów. Partycje poustawiałem na nowo, Windows stoi nie tknięty, wszystko działa. ;)

Oglądasz 7 posty - 1 do 7 (z 7 ogółem)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.