Brakujące pozycje w Menu

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Home Fora Środowiska graficzne LXQt Brakujące pozycje w Menu

Oglądasz 2 posty - 1 do 2 (z 2 ogółem)
  • Autor
    Empateon
    Forumowicz

Po ostatniej migracji na nowe jądro długoterminowe – 4.4.6 i aktualizacji z 31 marca menu preferencji w LXQt straciło wiele pozycji. Między innymi: ustawienia monitorów, jedną z konfiguracji wyglądu i pewnie jeszcze kilka rzeczy, których istnienia akurat nie zauważałem.

W jaki sposób można przywrócić pierwotny kształt menu? (Ale bez usuwania pozycji zainstalowanych programów…)

pavbaranov
    Forumowicz

Kernel raczej nie ma czegokolwiek wspólnego z ustawieniami menu dowolnego środowiska. Zacząłbym od tego, co w ostatnim czasie było instalowane. Być może masz zainstalowane PacmanLogViewer, gdzie dość łatwo można to ustalić. Jeśli nie – cat na /var/log/pacman.log.
    Jeśli coś „zniknęło” z menu to całkiem możłiwe, że odpowiada za to jakieś ustawienie w ~/.config (a tu żaden instalujący się program nie ma dostępu przy samej instalacji). Najprościej to sprawdzisz albo uruchamiając LXQT na jakimś nowym użytkowniku, albo nawet na Twoim dotychczasowym, po usunięciu ustawień z ~/.config (najprościej, to zmienić temu katalogowi nazwę, a po włączeniu się LXQT stworzy swoje własne, nowe ustawienia).
    Sprawdź zatem, czy nowy użytkownik otrzymuje brakujące pozycje w menu, jak również czy coś nie zostało ostatnio odinstalowane spośród programów związanych z LXQT. Możesz to wykonać również poprzez: yaourt -Sg lxqt bo od razu wyświetli Ci całą grupę (ale jedynie owe lqxt).

Oglądasz 2 posty - 1 do 2 (z 2 ogółem)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.