Home › Fora › Forum wsparcia › Oprogramowanie › [SOLVED] Caffeine nie działa
- This topic has 4 odpowiedzi, 3 uczestników, and was last updated 6 years temu by Zanonimizowany.
- AutorPosty
- 4 listopada 2018 o 14:14 #8523ZanonimizowanyForumowicz
Caffeine przestało działać. Nawet nie wiem kiedy, nie zwróciłem uwagi, bo nie korzystałem jakiś czas. Mam zaznaczone w autostarcie, czyli w „Sesja i uruchamianie” w „Ustawieniach”.
W konsoli wyskakuje takie coś:[me@me ~]$ caffeine Traceback (most recent call last): File "/usr/bin/caffeine", line 6, in <module> from pkg_resources import load_entry_point File "/usr/lib/python3.7/site-packages/pkg_resources/__init__.py", line 3123, in <module> @_call_aside File "/usr/lib/python3.7/site-packages/pkg_resources/__init__.py", line 3107, in _call_aside f(*args, **kwargs) File "/usr/lib/python3.7/site-packages/pkg_resources/__init__.py", line 3136, in _initialize_master_working_set working_set = WorkingSet._build_master() File "/usr/lib/python3.7/site-packages/pkg_resources/__init__.py", line 578, in _build_master ws.require(__requires__) File "/usr/lib/python3.7/site-packages/pkg_resources/__init__.py", line 895, in require needed = self.resolve(parse_requirements(requirements)) File "/usr/lib/python3.7/site-packages/pkg_resources/__init__.py", line 781, in resolve raise DistributionNotFound(req, requirers) pkg_resources.DistributionNotFound: The 'ewmh>=0.1.4' distribution was not found and is required by caffeine-ng [me@me ~]$
Dziękuję za pomoc.
PS
Pamac pokazuje, że mam zainstalowany pakiet caffeine-ng 3.4.2-2.
PPS
Na koncie gościa też nie działa.4 listopada 2018 o 14:34 #8524aquilaModeratorZ logu wynika, że potrzebna jest wyższa/równa 0.1.4 wersja ewmh wymagana przez coffeine-ng. Sprawdź:
pacman -Qs ewmh
4 listopada 2018 o 14:50 #8525ZanonimizowanyForumowiczTakie coś wyskakuje:
[me@me ~]$ pacman -Qs ewmh local/python-ewmh 0.1.6-1 A python implementation of EWMH (Extended Window Manager Hints) local/wmctrl 1.07-5 Control your EWMH compliant window manager from command line [me@me ~]$
Czyli – o ile dobrze rozumiem – wersja powinna być wystarczająco nowa.
4 listopada 2018 o 15:37 #8526napcokAdministratorPo prostu przebuduj/przeinstaluj paczkę caffeine-ng + ewentualne zależności z AUR, to zupełnie normalna sprawa, że czasem po aktualizacjach jakiś pakiet z AUR wymaga rekompilacji.
Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
4 listopada 2018 o 17:15 #8527ZanonimizowanyForumowiczPrzeinstalowałem i teraz działa.
Dziękuję, można zamknąć. - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.