Home › Fora › Forum wsparcia › Inne › CD-ROM, sdb3 i dodatkowy dysk
- This topic has 1 odpowiedź, 2 uczestników, and was last updated 8 years, 4 months temu by pavbaranov.
- AutorPosty
- 3 lipca 2016 o 14:19 #1635macieslawForumowicz
Mam kilka pytan,
1. bo mam linuksa na ssd dodatkowo mam w kompie zwyklego twardziela na dane. Czy jezeli go odłącze to system bedzie troszke szybciej startowal czy w ogole na to nei wplynie?2. podczas uruchamianie systemu zanim pojawi sie ekran logowania wyskakuje mi jakiś tekst o /dev/sdb3 w /etc/fstab mam
# /etc/fstab: static file system information. # # Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a # device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices # that works even if disks are added and removed. See fstab(5). # # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass> # / was on /dev/sdb3 during installation UUID=82de029a-abe5-4d8f-9e1c-7ea0bd5476e9 / ext4 errors=remount-ro 0 $ # swap was on /dev/sdb4 during installation UUID=699e919a-7bae-4b92-9f75-66453ae64287 none swap sw 0 $
jak to usunac, czy to potrzebne?
3. w ogole nie uzywam napedu plyt w kompie czy da się gdzieś to wyłączyc? czy to tez moze wplynac na szybkosc uruchamiania systemu?3 lipca 2016 o 18:37 #1638pavbaranovForumowiczMam kilka pytan,
1. bo mam linuksa na ssd dodatkowo mam w kompie zwyklego twardziela na dane. Czy jezeli go odłącze to system bedzie troszke szybciej startowal czy w ogole na to nei wplynie?[/qupte]
Nie
[quote quote=1635]
2. podczas uruchamianie systemu zanim pojawi sie ekran logowania wyskakuje mi jakiś tekst o /dev/sdb3 w /etc/fstab mam (…)Pokaż:
cat /etc/fstab
oraz
blkid
3. w ogole nie uzywam napedu plyt w kompie czy da się gdzieś to wyłączyc? czy to tez moze wplynac na szybkosc uruchamiania systemu?
Nie wpływa na szybkość uruchamiania systemu.
PS: Jeden wątek – jeden problem.
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.