Czy przy uzywaniu sterownikow zamkniętych nvidia potrzebny jest xorg.conf?

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Strona główna Fora Różności Luźne rozmowy Czy przy uzywaniu sterownikow zamkniętych nvidia potrzebny jest xorg.conf?

• Ten temat ma 4 odpowiedzi, 2 głosy, a ostatnio został zaktualizowany 9 lat temu przez macieslaw.
Wyświetlanie 5 wpisów - od 1 do 5 (z 5 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    macieslaw
    Uczestnik

Mam zamknięte stery nvidia i w /etc/X11/xorg.conf mam ten plik. Czy on jest potrzebny do zamkniętych sterownikow czy tylko do nouveau?

distro Antergos

pavbaranov
    Uczestnik

Dla każdych sterowników. Nie powinno Cię to interesować dopóki działa.

macieslaw
    Uczestnik

Dziwne bo z tego co pamietam to w manjaro ten plik xorg.conf byl pusty :)

pavbaranov
    Uczestnik

Praktycznie nigdy nie jest “pusty” – działa automatyka Xów. W przypadku nvidia – taki plik jest tworzony. Jeśli działa – zostaw to. Nie powinno Cię to w ogóle interesować i zajmować Twój czas. Jeśli nie działa – to konkret co nie działa i co chcesz uzyskać.

macieslaw
    Uczestnik

Na razie działa. Używam pierwszy raz w zyciu Gnome Shell. Tutaj mam podobny problem “screen tearing” jak opisywałem kiedyś tutaj na forum, było tak na srodowisku kde.
    I tak sobie kombinuje z tym https://wiki.archlinux.org/index.php/NVIDIA/Troubleshooting#Overclocking_with_nvidia-settings_GUI_not_working

W chrome przewijanie stron jakos nie klatkuje ale filmy HD w VLC czy Totem juz tak.

Wyświetlanie 5 wpisów - od 1 do 5 (z 5 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.