Home › Fora › Forum wsparcia › Sprzęt i sterowniki › Drukarka sieciowa HP?
- This topic has 5 odpowiedzi, 3 uczestników, and was last updated 7 years, 7 months temu by Oldtimer.
- AutorPosty
- 27 marca 2017 o 19:55 #3335MarsjaninForumowicz
Witam serdecznie, mam nadzieję, że znajdę na tym forum pomocną dłoń po przesiadce z Debiana na Manjaro.
Tytułem wstępu: wszystkie linuksy, które kiedyś miałem, były na Debianie (Ubuntu, Mint, LMDE, Debian). To moja pierwsza inna dystrybucja. Dlatego niektórych rzeczy nie wiem, gdzie szukać.W pracy mamy drukarkę sieciową, dokładniej jest to HP LJ1018, podłączona po USB do kompa z Win7 i udostępniona.
W Sambie zasoby tego kompa normalnie widzę. Po wpisaniu hasła użytkownika (z prawami admina) mogę nawet przeglądać bezpośrednio dyski. :) Tak więc – hasło się zgadza. Ale drukarka nie chce drukować – woła, że jest forbidden i przełącza się na offline. Wszystko zrobiłem, jak mi się zdaje, tak samo jak w Debianie. user/pass są te same (widzę pliki na C: i D:). Cóż więc to za wymysł? Jest to jakaś znana usterka Archa/Manjaro? Zrobię screeny, wyślę logi, ale nie bardzo wiem od czego zacząć.
EDIT:
Adres URI urządzenia mam wpisany tylko:
smb:///biuro
Trochę mało, „biuro” to nazwa komputera. Ale tak się wykryło, nic więcej nie chciało się wykryć. Jest jakaś sensowna metoda na wykrycie nazwy URI tego urządzenia? Czy trzeba przepisać z ustawień z Win7?EDIT:
Dodałem podejrzaną w Windowsie nazwę drukarki do URL, Nasta udziału to HP 1018 biuro, nie da się użyć spacji, więc wpisałem z palca HP%201018%20biuro Nic to nie dało. :(Nie mam pojęcia, czemu nie działa przeglądanie drukarek w sieci.
29 marca 2017 o 08:13 #3353aquilaModeratorMasz tutaj trochę o Twojej sytuacji. Z sambą miałem do czynienia jakieś ponad 10 lat temu ale jeśli komputery się widzą to upatrywałbym problemu ze sterownikiem. Jak instalowałeś drukarkę?
30 marca 2017 o 22:01 #3361MarsjaninForumowiczKreatorem. Domyślny sterownik dla wybranego z listy modelu. Ten drugi zresztą też próbowałem:
HP LaserJet 1018 hpijs, 3.16.11, requires proprietary plugin
Adres URI jest taki:
smb://biuro/HP%201018%20biuro
Specjalnie odpaliłem kompa ze starego dysku z Debianem. Kreator i okienka drukarkowe są takie same, URI jest takie samo, pod Debianem działa. Pewnie „gdzieś po drodze” coś zmieniłem w Debianie (hmm, między innymi dlatego zacząłem szukać innej dystrybucji i znalazłem Manjaro, że tam co rusz jakieś aktualizacje psuły ustawienia i coś przestawało działać, a potem było wielkie poszukiwanie obejść…), ale ciężko mi teraz dojść, czy na pewno w ogóle coś z tym związanego.Interpretacja URI: komp nazywa się biuro, drukarka jest na nim udostępniona jako HP 1018 biuro.
Ja bym podejrzewał fakt, dla którego przy przeglądaniu urządzeń sieciowych ww. kreatorem drukarek nie można podejrzeć drukarek na komputerach. Nie wiem, dlaczego. W ferworze walki (jak to istotne to powtórzę to w pracy jeszcze raz, co dokładnie robiłem, może się uda) kilka razy poprosił mnie o login/pass użytkownika. Wszystko odnosiło się do URI zaczynającego się od smb://biuro/, więc podałem hasło do tego kompa i wiem, że na pewno jest dobre (pliki w Thunarze widać). Za każdym razem miałem komunikat, że hasło jest złe. Mój lokalny login i hasło, ani hasło mojego roota też tam nie pasowało.
Może coś na rzeczy jest z tym, że komputer zdalny i mój jest w innej grupie roboczej (wymysł Windowsowy z czasów 3.11)? Ale Debian też był w innej grupie i działał. Może tu jest inaczej? Gdzie się to w ogóle ustawia, bo w Debianie ustawiłem a tutaj nie mogę znaleźć.
1 kwietnia 2017 o 11:55 #3392OldtimerForumowiczMam podobną sytuację z drukarką HP deskjet F735 (podłączona przez USB). Hplip znajduje ją, a gdy chcę dodać, żąda uwiarygodnienia i odmawia dostępu, twierdząc, że nieprawidłowa autoryzacja. Co ciekawe program skanujący widzi urządzenie i komunikuje się z nim poprawnie, a ani Office Libre ani Gimp nie widzą drukarki. Co robić? (UWAGA: jestem kompletnie początkujący, to moja pierwsza potyczka z Linuxem)
2 kwietnia 2017 o 06:37 #3401aquilaModerator@Oldtimer czy aby na pewno Twój problem dotyczy tego tematu? Tutaj mowa jest o drukarce podpiętej pod komp z systemem Windows 7 i udostępnianiu protokołem samba. Jeśli nie jest to ten sam błąd, załóż nowy wątek.
2 kwietnia 2017 o 13:25 #3414 - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.