Home › Fora › Forum wsparcia › Inne › [SOLVED] Dziwny problem z Internetem
- This topic has 2 odpowiedzi, 2 uczestników, and was last updated 7 years, 4 months temu by Sheriff Sherman.
- AutorPosty
- 9 czerwca 2017 o 20:01 #4389Sheriff ShermanForumowicz
Witajcie.
Od dosyć długiego czasu korzystałem z Linuksów „Ubuntowatych”, ale niedawno postanowiłem zainstalować Manjaro ze względu na pozytywne opinie.
Mój problem polega na tym, że świeżo po zainstalowaniu systemu nie mogę korzystać z Internetu. Octopi pokazuje 7 dostępnych aktualizacji, ale przy próbie synchronizacji wywala błąd, Firefox najpierw długo łączy się, a gdy zaczyna wczytywać stronę to wiesza cały system.
Ogólnie system przy uruchamianiu wyświetla powiadomienie o połączeniu z siecią, a komenda ping w konsoli zwraca około 20 ms z domeny wp.pl.
System uruchomiony jako LiveUSB łączy się z siecią normalnie, Octopi pokazuje ponad 500 aktualizacji, Firefox normalnie wczytuje strony.
Proszę o pomoc, ponieważ kompletnie nie wiem gdzie szukać problemu.9 czerwca 2017 o 20:32 #4390Robert75ForumowiczNa początek odśwież mirrory:
sudo pacman-mirrors -g
A następnie odśwież repozytoria:
sudo pacman -Syy
A i najważniejsze, najpierw zaktualizuj system:
sudo pacman -Syu
i dopiero korzystaj z Firefox-a.Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111010 czerwca 2017 o 13:37 #4404Sheriff ShermanForumowiczWitam ponownie.
Faktycznie, problem jest już rozwiązany. Myślałem, że to bardziej wina ustawień sieciowych.
Dziękuję bardzo za pomoc. - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.