Home › Fora › Forum wsparcia › Sprzęt i sterowniki › Failed to start load kernel modules
- This topic has 6 odpowiedzi, 5 uczestników, and was last updated 6 years temu by azja.
- AutorPosty
- 27 października 2018 o 09:26 #8464szrejmForumowicz
Witam
Po mojej ostatniej aktualizacji kernela do najnowszej wersji, system przy uruchamianiu zaczął wyświetlać mi taki komunikat. Polecił mi także użycie poniższego polecenia, którego wynik także zamieściłem poniżej. Jako początkujący zupełnie nie widzę w wyniku tej komendy rozwiązania problemu. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu i usunięciu go.sudo systemctl status systemd-modules-load.service ● systemd-modules-load.service - Load Kernel Modules Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/systemd-modules-load.service; static; vendor preset: disabled) Active: failed (Result: exit-code) since Sat 2018-10-27 08:56:56 CEST; 26min ago Docs: man:systemd-modules-load.service(8) man:modules-load.d(5) Main PID: 334 (code=exited, status=1/FAILURE) paź 27 08:56:47 adrian-pc systemd[1]: systemd-modules-load.service: Failed with result 'exit-code'. paź 27 08:56:47 adrian-pc systemd[1]: Failed to start Load Kernel Modules. paź 27 08:56:55 adrian-pc systemd[1]: Starting Load Kernel Modules... paź 27 08:56:55 adrian-pc systemd[1]: systemd-modules-load.service: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE paź 27 08:56:55 adrian-pc systemd[1]: systemd-modules-load.service: Failed with result 'exit-code'. paź 27 08:56:55 adrian-pc systemd[1]: Failed to start Load Kernel Modules. paź 27 08:56:56 adrian-pc systemd[1]: Starting Load Kernel Modules... paź 27 08:56:56 adrian-pc systemd[1]: systemd-modules-load.service: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE paź 27 08:56:56 adrian-pc systemd[1]: systemd-modules-load.service: Failed with result 'exit-code'. paź 27 08:56:56 adrian-pc systemd[1]: Failed to start Load Kernel Modules.
27 października 2018 o 10:57 #8465napcokAdministratorZ logów nie bardzo wynika o co konkretnie chodzi. Czy coś faktycznie nie działa?
Możesz spróbować jeszcze poszukać problemów poleceniem:
journalctl -xe
(przewijanie strzałkami, wyszukiwanie /, wyjście q)Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
27 października 2018 o 11:12 #8466Robert75ForumowiczGdy ja używałem Manjaro, to gdy instalowałem jądro to zawsze bez kernel modules, ponieważ system Manjaro nie potrzebuje tego dodatkowego pakietu.
Ps
Ja miałem identyczny wpis w logu po zainstalowaniu kernel modules.Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111027 października 2018 o 12:00 #8467pavbaranovForumowicz@Robert75 – Nie do końca, a w zasadzie od początku nie tak.
@szrejm – Czy masz zainstalowane pliki nagłówkowe dla tego kernela? Co pokażą:$ systemctl --failed $ journalctl _PID=344
Jak na razie nie wiemy, który z modułów nie staruje.
Czy wydanie polecenia:
systemctl restart systemd-modules-load
cokolwiek zmienia?
Co masz w:
/etc/modules-load.d
Dobrze byłoby też wiedzieć, czy dokonywałeś tu jakichś wpisów samodzielnie, czy nie.27 października 2018 o 14:18 #8468szrejmForumowicz@robert75
Pliki nagłówkowe są zainstalowane.systemctl –failed
UNIT LOAD ACTIVE SUB DESCRIPTION
● systemd-modules-load.service loaded failed failed Load Kernel ModulesLOAD = Reflects whether the unit definition was properly loaded.
ACTIVE = The high-level unit activation state, i.e. generalization of SUB.
SUB = The low-level unit activation state, values depend on unit type.1 loaded units listed. Pass –all to see loaded but inactive units, too.
To show all installed unit files use 'systemctl list-unit-files’.dla journalctl _PID=344 nie ma wpisów
systemctl restart systemd-modules-load:
Job for systemd-modules-load.service failed because the control process exited with error code.
See „systemctl status systemd-modules-load.service” and „journalctl -xe” for details.oraz z jego polecenia systemctl status systemd-modules-load.service:
systemctl status systemd-modules-load.service
● systemd-modules-load.service – Load Kernel Modules
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/systemd-modules-load.service; static; vendor preset: disabled)
Active: failed (Result: exit-code) since Sat 2018-10-27 14:06:16 CEST; 14min ago
Docs: man:systemd-modules-load.service(8)
man:modules-load.d(5)
Process: 1975 ExecStart=/usr/lib/systemd/systemd-modules-load (code=exited, status=1/FAILURE)
Main PID: 1975 (code=exited, status=1/FAILURE)paź 27 14:06:16 adrian-pc systemd[1]: Starting Load Kernel Modules…
paź 27 14:06:16 adrian-pc systemd-modules-load[1975]: Failed to find module 'ashmem_linux’
paź 27 14:06:16 adrian-pc systemd-modules-load[1975]: Failed to find module 'binder_linux’
paź 27 14:06:16 adrian-pc systemd[1]: systemd-modules-load.service: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
paź 27 14:06:16 adrian-pc systemd[1]: systemd-modules-load.service: Failed with result 'exit-code’.
paź 27 14:06:16 adrian-pc systemd[1]: Failed to start Load Kernel Modules.W /etc/modules-load.d znajduje się jedynie plik modules.conf z samą linią informującą, że zawiera on listę modułów do załadowania przy bootowaniu.
27 października 2018 o 15:00 #8469pavbaranovForumowiczDo czego Ci służą/służyły moduły:
ashmem_linux binder_linux
Prawdopodobnie z nimi związany jest błąd. U mnie (Arch) takie moduły nie są znajdowane w paczkach (w repo). Sprawdź co to w Manjaro dostarcza i czemu służy. Jeśli niczemu, a przynajmniej niczemu w Twoim systemie dodaj je do listy w pliku /etc/modprobe.d/blacklist.conf i przeładuj usługę. Powinno się już wówczas ładować poprawnie. Niemniej jednak wpierw sprawdź, bowiem jeśli te moduły są Ci do czegoś potrzebne, to trzeba szukać innego rozwiązania.
TIP: Z informacji w necie – oba moduły są związane z Androidem.27 października 2018 o 19:10 #8470 - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.