[SOLVED] Google Chrome – aktualna wersja?

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Home Fora Forum wsparcia Oprogramowanie [SOLVED] Google Chrome – aktualna wersja?

Oglądasz 15 posty - 1 do 15 (z 15 ogółem)
  • Autor
    borsuk_20
    Forumowicz

Witam.
    Nie wiem jaką wersję macie na Google Chrome, ale ja mam wersję 56.0.2924.87 (64-bit) i od jakiegoś czasu nie wychodzi update u mnie. Czy mogłem coś sknocić podczas instalacji? Przyznam, że jakiś czas nie używałem Manjaro, więc mogło mi się troszkę zapomnieć. Mam nadziej, że nie jest u mnie tak źle.

Administrator

56.0.2924.87 to jest obecnie najnowsza wersja w kanale stable.

[napcok@manjaro ~]$ curl -s https://dl.google.com/linux/chrome/rpm/stable/x86_64/repodata/other.xml.gz | gzip -df | awk -F\" '/pkgid/{ sub(".*-","",$4); print $4": "$10 }' 
    stable: 56.0.2924.87
    beta: 57.0.2987.88
    unstable: 58.0.3026.3
    borsuk_20
    Forumowicz

Dziękuję za odpowiedź.
    Jeszcze takie pytanie: Dlaczego w takim razie w przeglądarce gra internetowa twierdzi, że nie mam aktualnego Flash Playera…?

Moderator

Z tego co wiem to chromium/chrome zaprzestało używanie flasha. Pokaż co masz wpisują w pasku adresu przeglądarki:
    chrome://plugins
    czy jest tam jakiś flash.
    Sprawdź czy masz zainstalowanego jakiegoś flasha:
    pacman -Qs flash
    Dla chrome będzie działać pepper-flash, który jest w AUR.

Attachments:
    michaldybczak
    Forumowicz

Zgadza się, Chrome, Chromium, Opera i Vivaldi potrzebują pakietu pepper-flash z AUR. W terminalu podaj:

yaourt pepper-flash

Forumowicz

@borsuk_20 zarzuć link do gry

borsuk_20
    Forumowicz

Panowie mam tak:
    1. Sprawdzałem wtyczki i mam coś takiego jak na obrazku
    2. Po wklepaniu polecenia mam takie coś:
    [pawel@pawel-tosh ~]$ pacman -Qs flash
    local/f2fs-tools 1.8.0-1
    Tools for Flash-Friendly File System (F2FS)
    local/flashplugin 24.0.0.221-1
    Adobe Flash Player

3. Co do gry jest to Settlers Online

pavbaranov
    Forumowicz

flashplugin nie jest obsługiwany przez Google Chrome. Jeśli masz zainstalowane Chrome (a nie Chromium), to ono powinno mieć wbudowaną już wtyczkę flasha, tyle, że… o ile pamiętam, to Chrome albo już, albo ma zamiar praktycznie ją wyłączyć na stałe.
    Użyj innej przeglądarki.

borsuk_20
    Forumowicz

No właśnie… Nie po drodze mi zmieniać przeglądarkę jak mam wszystko zsymchronizowane z kontem Google. Mam zainstalować Flash, który jest w AUR, a ten co jest zaraz po instalacji wywalić? Czy to zadziała?

Administrator

No właśnie… Nie po drodze mi zmieniać przeglądarkę jak mam wszystko zsymchronizowane z kontem Google. Mam zainstalować Flash, który jest w AUR, a ten co jest zaraz po instalacji wywalić? Czy to zadziała?

Nie wiem czy wiesz, ale można mieć w systemie dwie przeglądarki naraz… a nawet więcej jeśli ktoś potrzebuje ;)

Moderator

Nie musisz wywalać flasha, którego masz, on współpracuje np. z Firefoksem. Zainstaluj pepper-flash zobacz czy zadziała, jeśli nie, jak radzi @napcok, doinstaluj inną przeglądarkę opartej na innym silniku. Gra u mnie działa na Chromium wersja 56.0.2924.87

borsuk_20
    Forumowicz

@up

Rozumiem, że Chromium też ma synchronizację z Google?

Forumowicz

tak

borsuk_20
    Forumowicz

OK będę próbować. Dam znać czy któreś rozwiązanie pomogło.

borsuk_20
    Forumowicz

Zainstalowałem Flash z AUR i działa. Temat zamknięty i dziękuję za szybką i świetną pomoc :)

Oglądasz 15 posty - 1 do 15 (z 15 ogółem)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.