Home › Fora › Forum wsparcia › Podstawy › [SOLVED] Grub i starting version
- This topic has 6 odpowiedzi, 2 uczestników, and was last updated 6 years, 2 months temu by alaskan_malamute.
- AutorPosty
- 17 sierpnia 2018 o 11:04 #8132alaskan_malamuteForumowicz
Za każdym startem systemu mam menu grub z wyborem systemu, odliczanie do automatycznego uruchomienia, a potem czarny ekran z napisem starting version 239. Nie chcę za każdym razem potwierdzać wyboru jedynego systemu ani oglądać tej informacji.
Znalazłem takie porady żeby w udev.conf zamienić
#udev_log="info"
na
udev_log=3
a potem zrobićsudo mkinitcpio -p linux /bin/mkinitcpio: linia 263: /etc/mkinitcpio.d/linux.preset: Nie ma takiego pliku ani katalogu ERROR: Failed to load preset: /etc/mkinitcpio.d/linux.preset
Tylko pokazuje się ten błąd.
Inna porada to taka
you can hide systemd version showing via
rd.udev.log-priority=3
adding to /etc/default/grub in GRUB_CMDLINE_LINUX line and regenerate grub config via sudo update-grub and finally reboot
Tylko ta linia domyślnie w grub wygląda tak
GRUB_CMDLINE_LINUX=""
i nie wiem czy tak po prostu mogę w ten cudzysłów to wkleić. Czy bez cudzysłowu. Jak ona powinna wyglądać poprawnie.A może jakieś inne sprawdzone sposoby? Bo nie chcę zepsuć świeżo zainstalowanego systemu.
17 sierpnia 2018 o 14:21 #8133aquilaModeratorJeśli nie chcesz widzieć gruba i od razu startował system wpisz w/etc/default/grub w linijce
GRUB_TIMEOUT=0
. Masz tam pewnie 5 sekund.Tylko ta linia domyślnie w grub wygląda tak
GRUB_CMDLINE_LINUX=""
i nie wiem czy tak po prostu mogę w ten cudzysłów to wkleić. Czy bez cudzysłowu. Jak ona powinna wyglądać poprawnie.Wpisz między cudzysłów. Pamiętaj o przeładowaniu gruba
sudo update-grub
i restart.Co do komendy
sudo mkinitcpio -p linux
musisz podać numer kernela. Jeśli np. masz jądro 4.18 to komenda powinna wyglądać:
sudo mkinitcpio -p linux418
. Sprawdzisz jaką masz wersję jądra poleceniemuname -a
.17 sierpnia 2018 o 14:36 #8134alaskan_malamuteForumowiczTeraz mam tak:
cat /etc/default/grub GRUB_DEFAULT=saved GRUB_TIMEOUT=0 GRUB_DISTRIBUTOR='Manjaro' GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet" GRUB_CMDLINE_LINUX="rd.udev.log-priority=3"
Już wczytuje automatycznie bez odliczania sekund, ale w dalszym ciągu widać przez chwilę grub loading…
mkinitcpio na razie nie robiłem, bo ona chyba działa na konkretny kernel skoro trzeba go podać. Wolę to zrobić jakoś na stałe.17 sierpnia 2018 o 15:31 #8135aquilaModeratorSpróbuj to dopisać linijkę wyżej by wyglądało tak:
GRUB_DEFAULT=saved GRUB_TIMEOUT=0 GRUB_DISTRIBUTOR='Manjaro' GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet rd.udev.log-priority=3" GRUB_CMDLINE_LINUX=""
17 sierpnia 2018 o 18:53 #8136alaskan_malamuteForumowiczNie pomogło. Ciągle mam informację Manjaro coś tam … wczytywanie pamięci początkowej RAM
18 sierpnia 2018 o 06:34 #8137aquilaModeratorPrzeładowałeś gruba? Jak zwykle najlepiej chyba jest opisane na wiki Archa.
20 sierpnia 2018 o 19:37 #8154alaskan_malamuteForumowiczZainstalowałem grub-quiet. Problem rozwiązany.
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.