Home › Fora › Forum wsparcia › Inne › Grub przestal dzialac. win8 + manjaro
- This topic has 32 odpowiedzi, 4 uczestników, and was last updated 7 years, 7 months temu by infamia.
- AutorPosty
- 19 maja 2017 o 18:06 #4028infamiaForumowicz
Mam Win8 i Manjaro na jednym lapku, dziś włączam laduje sie grub wywala jakies błędy a
po paru probach uruchomienia grub przesta sie wlaczac i nawet w biosie w sekcjii boot nie moge ustawic Manjaro bo mi nie pokazuje takiej mozliwosci oba systemy zauktualizowane przed ta awaria nie wiem co robic. Jak cos pisze z live-usb dlatego nie ma polskich znakow.19 maja 2017 o 19:38 #4029pavbaranovForumowiczwywala jakies błędy
Może tak jakie?
dmesg kompletnie nieprzydatny, bo z Kali.19 maja 2017 o 20:51 #4030infamiaForumowicz19 maja 2017 o 22:26 #4031aquilaModeratorMasz
kernel panic - not syncing vfs unable to mount root fs on unknown-block(0 0)
i duzo jest tego w internecie.
Spróbuj tutaj.
Jeśli nie to tak:
Uruchom Manjaro Live z płyty czy pendrive’a. Zainstaluj:sudo pacman -S mhwd-chroot
Potem wykonaj:
sudo mhwd-chroot -a
Przeładuj GRUB-a:
sudu update-grub
lub zainstaluj dodatkowy kernel lub uaktualnij system.
19 maja 2017 o 22:37 #4032infamiaForumowiczZanim pojawił się ten problem uaktualniłem na 100% Manjaro, mimo to spróbować tych poleceń ? Chyba jutro spróbuje z tym live-usb bo nie mam obrazu teraz, dzięki za rady.
19 maja 2017 o 22:41 #4033aquilaModeratorA pierwszy sposob z dopisaniem do ścieżki GRUB systemd.unit=rescue.target nie działa?
19 maja 2017 o 22:55 #4034infamiaForumowiczJaki pierwszy sposób ?
19 maja 2017 o 23:03 #403520 maja 2017 o 02:35 #4036pavbaranovForumowiczMasz tam m.in.
failure write sector XXX to
Jesteś pewny, że nie pada/padł Ci dysk? To jedna z możliwych przyczyn. IMO chroot i rozglądnąć się po tym systemie, sprawdzić co się tam wydarzyło. Być może coś da doinstalowanie jakiegoś nowszego kernela coś pokaże, może z niego się będzie można uruchomić.
Przede wszystkim jednak należy sprawdzić ten dysk pod kątem błędów struktury (fsck).
Przy okazji – Windows startuje?20 maja 2017 o 09:52 #4037infamiaForumowiczZa każdym razem jak uruchamiam laptop to pokazuje mi w BIOSIE co innego, raz można uruchomić Windows, raz nie. Raz pokazuje gruba raz nie ;p. O co chodzi z tą piosenką bo nie skumałem ? ;p Da się na Windowsie sprawdzić dysk pod względem błędów ?
20 maja 2017 o 10:03 #4038pavbaranovForumowiczSorki, w nocy i po ciemku pisałem. Teraz poprawione. Masz taki komunikat na pierwszym zrzucie. Często to może oznaczać jakiś problem z dyskiem, a szerzej sprzętowy. Zwłaszcza, że zachowanie opisywane przez Ciebie może na to wskazywać.
Tak, w Windows da się sprawdzić dysk, ale nie wiem, czy narzędzie to/te dobrze współpracują z linuksowymi systemami plików.
Przynajmniej ja – wpierw rozglądnąłbym się po linuksie uzyskując tam dostęp przez chroot. Sam kernel pacnic, który pokzałeś jest dość częstym objawem, ale wynikającym z różnych sytuacji. Bardzo często spowodowany jest jakimś wadliwym opuszczeniem systemu. Dlatego też można spróbować wykonać mu sync. To, że odbyła się jakaś aktualizacja niedawno nie oznacza, że nna 100% przebiegła ona prawidłowo. Do sprawdzenia i ewentualnego powtórzenia. Nadto na prawdę warto sprawdzić hardware pod kątem ewentualnych błędów sprzętowych. Sprawdź też wolne miejsce w katalogu głównym.
Aha – dla pewności – z Win8 (jeśli w ogóle tam się dostaniesz) wyjdź „do końca”, tzn. zamknij go, a nie usypiaj.
EDIT:
Jeszcze jedno – zachowanie Twojego komputera w ogóle nie wygląda na problem z Grubym. Możesz spróbować zmienić ów target, jak na moim blogu (podał linka aquila) – wówczas omija praktycznie wszystko co w Grubym. Mocno wątpię, by problem ustąpił. IMO zabootować z zewnętrznego, fsck na dysku docelowego komputera. Na razie bez próby naprawy – trzeba wpierw zobaczyć co go boli.20 maja 2017 o 10:39 #4040infamiaForumowiczcheck disk C
Check Disk D
HDDScan
hddscanWięcej nie umiem zrobić ;) Próbować uruchomić manjaro na usb i wykonać te polecenia co wyżej ? Tak sobie myślę, że często zostawiałem lapka uśpionego. I jak go teraz zacząłem oglądać to zgubił gdzieś jedną srubkę ;)
Edit: Dałem zły link do hddscan, teraz poprawione.
20 maja 2017 o 10:51 #4041pavbaranovForumowiczTy masz linuksa na NTFSie? Jeśli tak, to raczej głupi pomysł.
Tak – uruchomiłbym z USB bo to bezpieczne rozwiązanie. Test dysku, chroot itd.
Jeśli pozostawiałeś Win w uśpieniu, to w istocie najsensowniej byłoby – wejść do Win, zamknąć system (zamknąć, nie usypiać, Win8 (i 10) ma jakąś badziewną opcję jakby półuśpienia, chodzi o to, by z tego zupełnie wyjść), spróbować otworzyć Manjaro, nawet przez wejście do sesji recovery. Jeśli się nie uda – chroot z livecd/usb.20 maja 2017 o 10:56 #4042infamiaForumowiczWindowsa mam na NTFS, ale z jego poziomu chyba nie da się sprawdzić linuxowych partycjii. ;( Dobra odpalam live usb ;p
Mam jeszcze dodatkowe pytanie czy wukonujac te polcenia w live-manjaro bedzie to dzialac na tym zainstalwanym na dysku ?20 maja 2017 o 11:10 #4043pavbaranovForumowiczW takim razie te 2 partycje, które pokazałeś nie dotyczą tej, na której wystąpił błąd.
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.