Grub przestal dzialac. win8 + manjaro

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Home Fora Forum wsparcia Inne Grub przestal dzialac. win8 + manjaro

Oglądasz 15 posty - 1 do 15 (z 33 ogółem)
  • Autor
    infamia
    Forumowicz

Mam Win8 i Manjaro na jednym lapku, dziś włączam laduje sie grub wywala jakies błędy a
    po paru probach uruchomienia grub przesta sie wlaczac i nawet w biosie w sekcjii boot nie moge ustawic Manjaro bo mi nie pokazuje takiej mozliwosci oba systemy zauktualizowane przed ta awaria nie wiem co robic. Jak cos pisze z live-usb dlatego nie ma polskich znakow.

link dmesg, journalctl -xe link. Moze wie ktos jak pomoc ?

pavbaranov
    Forumowicz

wywala jakies błędy

Może tak jakie?
    dmesg kompletnie nieprzydatny, bo z Kali.

infamia
    Forumowicz

link
    link2

Widzisz coś na tych zdjęciach, niestety nie mogłem zrobić lepszej jakośći.

Moderator

Masz kernel panic - not syncing vfs unable to mount root fs on unknown-block(0 0) i duzo jest tego w internecie.
    Spróbuj tutaj.
    Jeśli nie to tak:
    Uruchom Manjaro Live z płyty czy pendrive’a. Zainstaluj:

sudo pacman -S mhwd-chroot

Potem wykonaj:

sudo mhwd-chroot -a

Przeładuj GRUB-a:

sudu update-grub

lub zainstaluj dodatkowy kernel lub uaktualnij system.

infamia
    Forumowicz

Zanim pojawił się ten problem uaktualniłem na 100% Manjaro, mimo to spróbować tych poleceń ? Chyba jutro spróbuje z tym live-usb bo nie mam obrazu teraz, dzięki za rady.

Moderator

A pierwszy sposob z dopisaniem do ścieżki GRUB systemd.unit=rescue.target nie działa?

infamia
    Forumowicz

Jaki pierwszy sposób ?

Moderator

Przecież napisałem wcześniej spróbuj tutaj.

pavbaranov
    Forumowicz

Masz tam m.in.

failure write sector XXX to

Jesteś pewny, że nie pada/padł Ci dysk? To jedna z możliwych przyczyn. IMO chroot i rozglądnąć się po tym systemie, sprawdzić co się tam wydarzyło. Być może coś da doinstalowanie jakiegoś nowszego kernela coś pokaże, może z niego się będzie można uruchomić.
    Przede wszystkim jednak należy sprawdzić ten dysk pod kątem błędów struktury (fsck).
    Przy okazji – Windows startuje?

infamia
    Forumowicz

Za każdym razem jak uruchamiam laptop to pokazuje mi w BIOSIE co innego, raz można uruchomić Windows, raz nie. Raz pokazuje gruba raz nie ;p. O co chodzi z tą piosenką bo nie skumałem ? ;p Da się na Windowsie sprawdzić dysk pod względem błędów ?

pavbaranov
    Forumowicz

Sorki, w nocy i po ciemku pisałem. Teraz poprawione. Masz taki komunikat na pierwszym zrzucie. Często to może oznaczać jakiś problem z dyskiem, a szerzej sprzętowy. Zwłaszcza, że zachowanie opisywane przez Ciebie może na to wskazywać.
    Tak, w Windows da się sprawdzić dysk, ale nie wiem, czy narzędzie to/te dobrze współpracują z linuksowymi systemami plików.
    Przynajmniej ja – wpierw rozglądnąłbym się po linuksie uzyskując tam dostęp przez chroot. Sam kernel pacnic, który pokzałeś jest dość częstym objawem, ale wynikającym z różnych sytuacji. Bardzo często spowodowany jest jakimś wadliwym opuszczeniem systemu. Dlatego też można spróbować wykonać mu sync. To, że odbyła się jakaś aktualizacja niedawno nie oznacza, że nna 100% przebiegła ona prawidłowo. Do sprawdzenia i ewentualnego powtórzenia. Nadto na prawdę warto sprawdzić hardware pod kątem ewentualnych błędów sprzętowych. Sprawdź też wolne miejsce w katalogu głównym.
    Aha – dla pewności – z Win8 (jeśli w ogóle tam się dostaniesz) wyjdź „do końca”, tzn. zamknij go, a nie usypiaj.
    EDIT:
    Jeszcze jedno – zachowanie Twojego komputera w ogóle nie wygląda na problem z Grubym. Możesz spróbować zmienić ów target, jak na moim blogu (podał linka aquila) – wówczas omija praktycznie wszystko co w Grubym. Mocno wątpię, by problem ustąpił. IMO zabootować z zewnętrznego, fsck na dysku docelowego komputera. Na razie bez próby naprawy – trzeba wpierw zobaczyć co go boli.

infamia
    Forumowicz

check disk C
    Check Disk D
    HDDScan
    hddscan

Więcej nie umiem zrobić ;) Próbować uruchomić manjaro na usb i wykonać te polecenia co wyżej ? Tak sobie myślę, że często zostawiałem lapka uśpionego. I jak go teraz zacząłem oglądać to zgubił gdzieś jedną srubkę ;)

Edit: Dałem zły link do hddscan, teraz poprawione.

pavbaranov
    Forumowicz

Ty masz linuksa na NTFSie? Jeśli tak, to raczej głupi pomysł.
    Tak – uruchomiłbym z USB bo to bezpieczne rozwiązanie. Test dysku, chroot itd.
    Jeśli pozostawiałeś Win w uśpieniu, to w istocie najsensowniej byłoby – wejść do Win, zamknąć system (zamknąć, nie usypiać, Win8 (i 10) ma jakąś badziewną opcję jakby półuśpienia, chodzi o to, by z tego zupełnie wyjść), spróbować otworzyć Manjaro, nawet przez wejście do sesji recovery. Jeśli się nie uda – chroot z livecd/usb.

infamia
    Forumowicz

Windowsa mam na NTFS, ale z jego poziomu chyba nie da się sprawdzić linuxowych partycjii. ;( Dobra odpalam live usb ;p
    Mam jeszcze dodatkowe pytanie czy wukonujac te polcenia w live-manjaro bedzie to dzialac na tym zainstalwanym na dysku ?

pavbaranov
    Forumowicz

W takim razie te 2 partycje, które pokazałeś nie dotyczą tej, na której wystąpił błąd.

Oglądasz 15 posty - 1 do 15 (z 33 ogółem)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.