Grub przestal dzialac. win8 + manjaro

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Home Fora Forum wsparcia Inne Grub przestal dzialac. win8 + manjaro

Oglądasz 15 posty - 16 do 30 (z 33 ogółem)
  • Autor
    infamia
    Forumowicz

A patrzyles na hddscan, poprawilem linka. Mam jeszcze dodatkowe pytanie czy wukonujac te polcenia w live-manjaro bedzie to dzialac na tym zainstalwanym na dysku ?

Dobra wykonalem:
    sudo mhwd-chroot -a
    i w okienku ktore mi wyskoczylo:

/dev/sda8
    swapon UUID=f4a51f17-5d2f-4b4d-8cdd-5fd873b71b6f
    [root@manjaro /]# sudo update-grub
    Generating grub configuration file ...
    Found background: /usr/share/grub/background.png
    Found Intel Microcode image
    Found linux image: /boot/vmlinuz-4.1-x86_64
    Found initrd image: /boot/initramfs-4.1-x86_64.img
    Found initrd fallback image: /boot/initramfs-4.1-x86_64-fallback.img
      WARNING: Not using lvmetad with older version.
    Found Windows Boot Manager on /dev/sda1@/efi/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
    Found memtest86+ image: /boot/memtest86+/memtest.bin
    done
    [root@manjaro /]# 

Uruchamiac ponownie, czy moze z live-manjaro sprawdzic jakos ten dysk ?

Moderator

Spróbuj uruchomić. Jeśli nie zadziała będziemy myśleć dalej.

PS. Używaj znacznika code jesli coś wklejasz. Popraw.

infamia
    Forumowicz

Nic sie nie zmienilo. Uruchamiam lapka 2-3 razy nie pokazalo mi zadnego systemu, za trzecim razem dopieo udalo mi sie uruchomic live-usb i pokazalo windowsa. Takze jestem na live-usb. Jest bez zmian ;p

pavbaranov
    Forumowicz

Nic sie nie zmienilo. Uruchamiam lapka 2-3 razy nie pokazalo mi zadnego systemu, za trzecim razem dopieo udalo mi sie uruchomic live-usb i pokazalo windowsa. Takze jestem na live-usb. Jest bez zmian ;p

Z całym szacunkiem, ale to co napisałeś nie ma sensu.
    Uruchamiając z liveusb w ogóle nie ma prawa działać Gruby osadzony na HDD – pokazać Ci się może i powinien ten, który jest na liveusb, ale to niekoniecznie musi być GRUB. Niezależnie od tego co to jest, to nie ma prawa wiedzieć o Windows i jego pokazać.
    Jeśli „pokazało windowsa”, to nie możesz być na liveusb.

infamia
    Forumowicz

Chodzi mi o bios, jak wlaczym biosa z podpietym USB, to nie pokazalo zadnego systemu do rozruchu. Dopiero po 3 razie w BIOSIE pokazalo live-usb i Windowsa.

pavbaranov
    Forumowicz

Włącz w BIOS/UEFI bootowanie na USB i wystartuj z niego. Następnie rozpoznaj urządzenia, a w szczególności gdzie są widziane partycje linuksowe i wykonaj na nich fsck.

infamia
    Forumowicz

Jestem na live-manjaro:

Te polecenia wczesniej pokazaly, ze linux jest na /dev/sda8. Wiec:

[manjaro@manjaro ~]$ fsck
    fsck from util-linux 2.27.1
    [manjaro@manjaro ~]$ fsck /dev/sda8
    e2fsck 1.42.13 (17-May-2015)
    /dev/sda8 is mounted.
    e2fsck: Cannot continue, aborting.
    [manjaro@manjaro ~]$ sudo fsck /dev/sda8
    e2fsck 1.42.13 (17-May-2015)
    /dev/sda8 is mounted.
    e2fsck: Cannot continue, aborting.
    [manjaro@manjaro ~]$ sudo fsck /dev/sda7
    [manjaro@manjaro ~]$ sudo fsck /dev/sda9
    fsck.fat 3.0.28 (2015-05-16)
    /dev/sda9: 2 files, 3/646527 clusters
    [manjaro@manjaro ~]$ sudo fsck /dev/sda
    pavbaranov
    Forumowicz

Nie pokazuj zbędnych informacji – szkoda naszego czasu zwłaszcza, że nie stosujesz tagów, a to, że fsck nie można na zamontowanym, to norma.
    Sprawdź sobie przez fsck z parametrem „-A”, doinstaluj (do liveusb; tak wiem, jak to brzmi) smartmontools i puść mu test. Może coś wykryje. Jeśli nic i jeśli system plików będzie prawidłowy – chroot i w pierwszej kolejności:
    – doinstaluj inny kernel,
    – zaktualizuj system (nawet po raz wtóry) – dla bezpieczeństwa zrób mu aktualizację z parametrami „-yyuu”,
    – wykonaj sync (powinno się dać, nie pamiętam),
    Następnie mantra „niech wszystko będzie dobrze” – i po wyjściu z chroota reboot.

infamia
    Forumowicz
    fsck -A /dev/sda8
    smartctl /dev/sda8
    smartctl 6.5 2016-05-07 r4318 [x86_64-linux-4.1.15-1-MANJARO] (local build)
    Copyright (C) 2002-16, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org

Smartctl open device: /dev/sda8 failed: INQUIRY failed

Mozesz dokladniej opisac o co chodzi z tym 'chroot’ i jak doinstalwoac inny kernel ? na live czy jak to zrobic na tylm linuxie na hdd ?

Edit:
    Dobra czaje juz ;p fscl z chroot pokazuje to samo.
    a smartctl link

a sync z jaka opcja ?

pavbaranov
    Forumowicz

Z tym:

https://www.smartmontools.org/ticket/140

to z poziomu liveusb sprawdź jak są widziane dyski, bo wygląda tak, jakby takiego nie widział.
    Co chcesz wiedzieć o chroot? W necie od groma tego. M.in. sposób dostania się do systemu „z zewnątrz”, tak by można na tym działać, jakbyś go „normalnie” uruchomił. W Twoim przypadku musisz się dostać do systemu, na którym możesz przeprowadzać normalne operacje, a coś powoduje, że on się nie uruchamia. M.in. do tego wykorzystujesz chroot. Jak to zrobić – wyżej podał aquila.
    Doinstalować kernel masz do schrootowanego systemu. Jak schrootujesz system, to wszystko już robisz na tym systemie, który masz na hdd.

infamia
    Forumowicz

Mowisz o tym terminalu ktory pokazuje sie po
    sudo mhwd-chroot -a

smart pokazuje
    link
    i proboje donistalwoac kernel.
    probowac `
    sudo mhwd-kernel -i linux313
    czy
    sudo mhwd-kernel -i linux313 rmc i z jaka wersja ? I co z tego, ze doinstaluje kernel jak mi GRUBA nie pokazuje ;(

pavbaranov
    Forumowicz

Doinstaluj taki kernel, jaki chcesz. Ja bym zainstalował jakiś bardziej współczesny – 3.13 nie jest już oficjalnie wspierany. Jak chcesz LTS, to np. 4.4 albo 4.9. Po doinstalowaniu kernela, Gruby i tak się przebuduje, zatem jeśli coś się źle zainstalowało źle w Grubym, to powinno być to naprawione (oczywiście o ile mamy do czynienia z tak trywialnym błędem, bo ów z pierwszego linku wskazuje na coś z dyskiem raczej).
    Link nie działa.
    Zanim doinstalujesz cokolwiek sprawdź dysk.

EDIT:
    Może nieco inaczej. Odpal z livecd i wydaj polecenie:
    sudo fdisk -l
    Pojawi Ci się lista z dyskami i partycjami. Musisz zidentyfikować ten, na którym jest linux. Wydaj (partycja nie może być zamontowana)
    sudo fsck -A /dev/partycja_z_linuksem
    Jeśli masz 2 partycje linuksowe, to problem w pierwszej kolejności byłby identyfikowany na partycji głównej; w tym miejscu, gdzie błąd powstał nie powinien jeszcze w ogóle dotyczyć partycji /home.
    Jeśli przejdzie, możesz ponowić jeszcze przez smartctl. Jeśli przejdzie, to zrób chroota (wszystko wyżej i już zresztą wiesz). Na schrootowanym systemie (czyli na Twoim hdd) wykonaj kolejno:

pacman -Syyuu
    mhwd-kernel -i kernel_który_chcesz_doinstalować
    sync # powinno się udać
    exit

Teraz wyjdź z liveusb i uruchom ponownie. Jeśli problem z Grubym nadal występuje, a masz go w MBR, to może być to jakaś kwestia z jego uszkodzeniem. Przy starcie systemu, gdy pojawia się okno Grubego przejdź do edycji – masz do wyboru już teraz 2 kernele, możesz spróbować inny – w opcjach kernela znajdziesz ’quiet’ – skasuj to słowo i przejdź do bootowania; otrzymasz na ekranie informacje o bootowaniu i podnoszeniu kernela oraz poszczególnych usług. Błędy zobaczysz od razu. Jeśli będą, to o ile możesz zgłoś nam bez wychodzenia z tej sesji. Zobaczymy co począć dalej.

Moderator

Jeśli mogę się wtrącić w wątek.

Jeśli kernel przeładuje ale nie znajdzie gruba/systemu w grubie, nagraj na pendrive super grub2 z tego linku http://www.supergrubdisk.org/super-grub2-disk/
    Przez ten programik powinieneś dostać się do Manjaro i wtedy przeładowac grub, tzn. wykonać polecenie:

sudo update-grub

pavbaranov
    Forumowicz

@Ulther – supergrub2 jest dobry, albo zły (różnie o tym programie się mówi, ba niekiedy, że on sam powoduje więcej błędów niż pożytku). Jak będzie na chroocie to przeładuje sobie Grubego bezpiecznie.

infamia
    Forumowicz

Zrobilem wszystko jak opisaliscie. Przeladowalem gruba na chroot i zainstalowalem kernel 49. Przy pierwszym uruchomieniu pokazal sie grub gdy qybralem manjaro z kernelem 49 wyskoczyl ten sam blad co na poczatku. Pozniej po restarcie te same objawy: gruba nie ma nie pokazuje ani windows ani manjaro ani manjaro-usb w biosie dopiero za ktoryms razem uruchomilem live-usb.

Oglądasz 15 posty - 16 do 30 (z 33 ogółem)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.