Home › Fora › Forum wsparcia › Oprogramowanie › [SOLVED] Instalacja programów
- This topic has 8 odpowiedzi, 4 uczestników, and was last updated 7 years, 6 months temu by aquila.
- AutorPosty
- 29 kwietnia 2017 o 19:25 #3749ZychoForumowicz
Jako nowy i raczej zielony w temacie Linuxa mam pytanie o to, jak instalować aplikacje. Zainstalowałem Manjaro i wszystko pięknie śmiga, ale np.nie mogę zainstalować Inkscape – manager instalacji nie znajduje aplikacji, a ze strony można pobrać pakiety niekompatybilne z Manjaro. Niby to Linux a nie można po prostu pobrać i zainstalować aplikacji. O co tu kaman? Czy jest jakaś „uniwersalna” dystrybucja, gdzie można po prostu instalować apki dla Linuxa bez komplikacji?
29 kwietnia 2017 o 19:39 #3750pavbaranovForumowiczPopełniasz jakiś błąd i zrzucasz to na linuksa. Norma, już się wszyscy przyzwyczaili. W Manjaro masz albo pamac, albo octopi i tam sobie możesz wybierać programów do woli, jakie chcesz zainstalować. W przypadku inkscape możesz też postąpić tak:
# pacman -S inkscape
Proste?29 kwietnia 2017 o 19:58 #3751ZychoForumowiczDzięki za szybką odpowiedź. Nie zwalam nic na Linuxa, po prostu trochę to trudne na początku. Na pewno zostanę przy Manjaro dłużej, bo wszystko pieknie działa i w ogóle jakoś tak inaczej i przyjemniej niż w na Win10.
29 kwietnia 2017 o 20:16 #3752pavbaranovForumowiczKwestia przyzwyczajenia. Początki zawsze trudne niezależnie od tego co jest. Polecam wiki Archa, bo w 99% jest ono aktualne, a to jedno z najlepszych, jakie dostępne.
29 kwietnia 2017 o 21:27 #3753Robert75ForumowiczJako nowy i raczej zielony w temacie Linuxa mam pytanie o to, jak instalować aplikacje. Zainstalowałem Manjaro i wszystko pięknie śmiga, ale np.nie mogę zainstalować Inkscape – manager instalacji nie znajduje aplikacji, a ze strony można pobrać pakiety niekompatybilne z Manjaro. Niby to Linux a nie można po prostu pobrać i zainstalować aplikacji. O co tu kaman? Czy jest jakaś „uniwersalna” dystrybucja, gdzie można po prostu instalować apki dla Linuxa bez komplikacji?
To chyba żle szukałeś jest jak byk ! w Pamac-u jak i Octopi.
Aby program się wyświetlił konieczna jest synchronizacja bazy danych.
sudo pacman -Sy
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111030 kwietnia 2017 o 08:54 #3756ZychoForumowiczDzieki za pomoc. Szukałem w Pamac-u, ale pokazuje mi jakieś dziwne pozycje, których nie da się zainstalować. Może trzeba to jakoś uaktualnić bazy tych aplikacji do pobrania? Przy próbie instalacji wywala błąd bazy danych.
Attachments:
30 kwietnia 2017 o 09:00 #3759Robert75ForumowiczSpróbuj wklepać do terminala to polecenie, i powinno ruszyć.
sudo pacman -Sy
A jeżeli to nie pomoże to znaczy że Masz żle skonfigurowane mirrory. W takim wypadku musisz wklepać do terminala to polecenie i to powinno już pomóc:
sudo pacman-mirrors -g && sudo pacman -Syyu
I na koniec odśwież bazę danych poleceniem jak powyżej:
sudo pacman -Sy
I teraz nie ma bata żeby wszystko było ok. Pozdrawiam.
EDIT:
A czy Ty wiesz dlaczego Masz takie dziwne pozycje do zainstalowania? ponieważ zaznaczyłeś repozytoria użytkowników Arch, a powinieneś zaznaczyć repozytoria Manjaro.Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111030 kwietnia 2017 o 19:10 #3763ZychoForumowiczChyba już ogarnąłęm puki co temat – dzięki za pomoc. Przeistalowałem też Manjaro z XFCE na kDE i teraz to jest wypas. Cuś pięknego. Szybkość systemu w porównaniu do Win10 – bez porównania – bajka. Niestey muszę wracać na Win10 żeby korzystać z Iplii i programów Adobe. Może jest jakiś myk żeby uruchomić Iplę w przeglądarce?
30 kwietnia 2017 o 19:43 #3764aquilaModeratorJeden problem – jeden wątek. Załóż nowy temat dotyczący Ipli.
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.