Home › Fora › Forum wsparcia › Oprogramowanie › [SOLVED] Instalacja programów
- This topic has 8 odpowiedzi, 4 uczestników, and was last updated 7 years, 10 months temu by
aquila.
- AutorPosty
- 29 kwietnia 2017 o 19:25 #3749
Zycho
ForumowiczJako nowy i raczej zielony w temacie Linuxa mam pytanie o to, jak instalować aplikacje. Zainstalowałem Manjaro i wszystko pięknie śmiga, ale np.nie mogę zainstalować Inkscape – manager instalacji nie znajduje aplikacji, a ze strony można pobrać pakiety niekompatybilne z Manjaro. Niby to Linux a nie można po prostu pobrać i zainstalować aplikacji. O co tu kaman? Czy jest jakaś „uniwersalna” dystrybucja, gdzie można po prostu instalować apki dla Linuxa bez komplikacji?
29 kwietnia 2017 o 19:39 #3750pavbaranov
ForumowiczPopełniasz jakiś błąd i zrzucasz to na linuksa. Norma, już się wszyscy przyzwyczaili. W Manjaro masz albo pamac, albo octopi i tam sobie możesz wybierać programów do woli, jakie chcesz zainstalować. W przypadku inkscape możesz też postąpić tak:
# pacman -S inkscape
Proste?29 kwietnia 2017 o 19:58 #3751Zycho
ForumowiczDzięki za szybką odpowiedź. Nie zwalam nic na Linuxa, po prostu trochę to trudne na początku. Na pewno zostanę przy Manjaro dłużej, bo wszystko pieknie działa i w ogóle jakoś tak inaczej i przyjemniej niż w na Win10.
29 kwietnia 2017 o 20:16 #3752pavbaranov
ForumowiczKwestia przyzwyczajenia. Początki zawsze trudne niezależnie od tego co jest. Polecam wiki Archa, bo w 99% jest ono aktualne, a to jedno z najlepszych, jakie dostępne.
29 kwietnia 2017 o 21:27 #3753Robert75
ForumowiczJako nowy i raczej zielony w temacie Linuxa mam pytanie o to, jak instalować aplikacje. Zainstalowałem Manjaro i wszystko pięknie śmiga, ale np.nie mogę zainstalować Inkscape – manager instalacji nie znajduje aplikacji, a ze strony można pobrać pakiety niekompatybilne z Manjaro. Niby to Linux a nie można po prostu pobrać i zainstalować aplikacji. O co tu kaman? Czy jest jakaś „uniwersalna” dystrybucja, gdzie można po prostu instalować apki dla Linuxa bez komplikacji?
To chyba żle szukałeś jest jak byk ! w Pamac-u jak i Octopi.
Aby program się wyświetlił konieczna jest synchronizacja bazy danych.
sudo pacman -Sy
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111030 kwietnia 2017 o 08:54 #3756Zycho
ForumowiczDzieki za pomoc. Szukałem w Pamac-u, ale pokazuje mi jakieś dziwne pozycje, których nie da się zainstalować. Może trzeba to jakoś uaktualnić bazy tych aplikacji do pobrania? Przy próbie instalacji wywala błąd bazy danych.
30 kwietnia 2017 o 09:00 #3759Robert75
ForumowiczSpróbuj wklepać do terminala to polecenie, i powinno ruszyć.
sudo pacman -Sy
A jeżeli to nie pomoże to znaczy że Masz żle skonfigurowane mirrory. W takim wypadku musisz wklepać do terminala to polecenie i to powinno już pomóc:
sudo pacman-mirrors -g && sudo pacman -Syyu
I na koniec odśwież bazę danych poleceniem jak powyżej:
sudo pacman -Sy
I teraz nie ma bata żeby wszystko było ok. Pozdrawiam.
EDIT:
A czy Ty wiesz dlaczego Masz takie dziwne pozycje do zainstalowania? ponieważ zaznaczyłeś repozytoria użytkowników Arch, a powinieneś zaznaczyć repozytoria Manjaro.Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111030 kwietnia 2017 o 19:10 #3763Zycho
ForumowiczChyba już ogarnąłęm puki co temat – dzięki za pomoc. Przeistalowałem też Manjaro z XFCE na kDE i teraz to jest wypas. Cuś pięknego. Szybkość systemu w porównaniu do Win10 – bez porównania – bajka. Niestey muszę wracać na Win10 żeby korzystać z Iplii i programów Adobe. Może jest jakiś myk żeby uruchomić Iplę w przeglądarce?
30 kwietnia 2017 o 19:43 #3764aquila
ModeratorJeden problem – jeden wątek. Załóż nowy temat dotyczący Ipli.
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.