Home › Fora › Forum wsparcia › Oprogramowanie › [SOLVED] Instalowanie Viber z AUR
- This topic has 5 odpowiedzi, 3 uczestników, and was last updated 8 years, 4 months temu by mars.
- AutorPosty
- 23 czerwca 2016 o 23:41 #1609marsForumowicz
Witam, nie mogę zainstalować pakietu Viber, ponieważ ciągle wyskakuje przepełnienie katalogu tmp.
Jak to teraz zwolnić to miejsce.cp: błąd zapisu '/tmp/yaourt-tmp-mars/aur-viber/pkg/viber/opt/viber/Sound/Messages/incoming_bg.wav': Brak miejsca na urządzeniu cp: błąd zapisu '/tmp/yaourt-tmp-mars/aur-viber/pkg/viber/opt/viber/Sound/slide_open_short.wav': Brak miejsca na urządzeniu ==> BŁĄD: Wystąpił błąd w package(). Przerywam... ==> BŁĄD:Makepkg nie był w stanie zbudować viber. ==> Powtórzyć budowanie viber?[t/N]
24 czerwca 2016 o 06:41 #1610aquilaModeratorPo prostu wyczyść katalog /tmp/yaourt-tmp-mars
Może masz zapchaną partycję główną, podaj:df
Możesz zainstalować jeszcze innym sposobem, wydając taka komendę?yaourt -G viber && cd viber && makepkg -sirc
24 czerwca 2016 o 11:07 #1611marsForumowiczTyle że partycja główna raczej nie jest zapchana, ponieważ Manjaro w nowych instalatorach zmusił mnie do utworzenia dodatkowej partycji /boot/efi w fat32, dlatego też że nie mogłem już więcej podstawowych utworzyć. Miałem już je pozajmowane i dlatego zainstalowałem system na jednej partycji głównej 180GB bez home. Więc dziwi mnie to że brakuje mu miejsca. Ale tym sposobem co mi podałeś się zainstalował , dzięki.
df System plików 1K-bl użyte dostępne %uż. zamont. na dev 814568 0 814568 0% /dev run 818032 904 817128 1% /run /dev/sda4 206796812 9671204 195006960 5% / tmpfs 818032 8812 809220 2% /dev/shm tmpfs 818032 0 818032 0% /sys/fs/cgroup tmpfs 818032 8 818024 1% /tmp /dev/sda1 779704 392 779312 1% /boot/efi tmpfs 163608 12 163596 1% /run/user/1000
24 czerwca 2016 o 12:09 #1612aquilaModeratorTutaj masz odpowiedź dlaczego, prawdopodobnie, nie chciała się zbudować paczka.
Nie polecam instalacji systemu bez oddzielnej partycji /home. Przy reinstalacji czy instalacji innego systemu tracimy również swoje dane. Jeśli był jakiś problem z partycjonowaniem to opisz go na forum w nowym wątku.24 czerwca 2016 o 13:48 #1613pavbaranovForumowiczTwoje tmpfs to ok. 800MB, jak może już wiesz to tutaj, domyślnie, bo można to zmienić makepkg buduje paczkę. Program, który chcesz zbudować jest przebudowywany z deb. Musi on zostać ściągnięty na dysk (to tmpfs/nazwa/, następnie jest umieszczany w katalogu ze źródłami tmpfs/nazwa/src (pozostaje też w katalogu, do którego ściągana jest paczka), następnie rozpakowany do tmpfs/nazwa/src/nazwa, potem uzyskuje odpowiednią m.in. strukturę w katalogu tmpfs/nazwa/pkg, a następnie katalog tmpfs/nazwa/pkg/nazwa jest pakowany to nazwa.pkg.tar.xz i ta paczka umieszczana jest w katalogu tmpfs/nazwa. Dopiero jak program poprawnie zostaje zainstalowany, katalog tmpfs/nazwa yaourt usuwa. W procesie kompilacji, w katalogu, w którym budowana jest paczka musi być zatem miejsce na co najmniej 4 paczki, w tym 2 rozpakowane (tmpfs/nazwa/src/nazwa i tmpfs/nazwa/pkg/nazwa). Viber w wersji deb to ok. 90MB – może się nie zmieścić w RAM, zwłaszcza, że przecież są tam zawsze jeszcze jakieś inne procesy.
Oprócz sposobu, który podałem m.in. na forum archlinux.org.pl istnieje jeszcze możliwość na stałe zmiany katalogu, w którym makepkg buduje paczki poprzez edycję pliku /etc/makepkg.conf i zmianę parametru:#-- Specify a directory for package building. #BUILDDIR=/tmp/makepkg
który musisz pozbawić znaku „#” w drugiej linii i odpowiednio zmienić wpis po znaku „=” na „coś”, gdzie jest więcej miejsca.
Dopóki jednak to nie jest bezwzględnie konieczne, nie polecam takiego rozwiązania, bo:
1. wydłuża czas budowy (operacje przeprowadzane są na HDD, a nie w RAM),
2. obciąża system wieloma operacjami zapisu/odczytu z HDD,
3. zużywa HDD (co już szczególnie nie jest polecane przy SDD).25 czerwca 2016 o 00:15 #1614marsForumowiczDziękuje wam już wszystko działa, jak tylko mogę to polecam Manjaro aby używali tej dystrybucji.
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.