Jak dalej iść z linuksem przez życie.

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Home Fora Forum wsparcia Podstawy Jak dalej iść z linuksem przez życie.

Oglądasz 6 posty - 1 do 6 (z 6 ogółem)
  • Autor
    kankanik
    Forumowicz

Witam. Wiem wiem, dużo było takich tematów, ale zawsze każdy pyta która dystrybucja najlepsza, co na start itp itd. Ja potrzebuję już troche dalszej pomocy. A więc już przpatrzyłem większość dystubcji zobaczyłe środowiska itp, itd. I wybrałemm manjaro z xfce. Manjaro chyba z tego względu ze instalacja bez problemów, fajne zarządzanie pakietami, no i ten cały AUR, o którym tyle czytałem, o stabilności i inych rzecach nie mogę się wypowiedzieć bo jestem laikiem. A xfce bo jakoś tak mi najbardziej się spodobało. Więc pierwszy etap myślę, że mam za sobą. Teraz chciałbym troche iść dalej, i nie chce się wywodzić jaki język najlepszy do nauki na linuxie, ponieważ nie zamierzam być żadnym zawodowym programistą, żadnym administratorem sieci czy jakimś tam hakierem;), Chciałbym wiedzieć co mi się przyda do normalnej obsługi systemu, naprzykład jak można dostosować swój sysyem pod siebie, tzn robić swoje motywy. Zrobić skrypt żeby po podłaczaniu hdmi, dźwięk automatycznie się wyłaczał w laptopie a przełaczał na hdmi, tu chyba nauka basha mnie czeka, jak sie nie mylę I jakieś proste programy naprzykład taki terminal co z jeżdza z góry jak w quake. To tak mniej więcej, jakby ktoś mógł nakierować jaki język i w co warto iść żeby nie tracić czasu na zbędne rzeczy które nie będą mi do niczego, a tylko żebym dobrze odnajdował się w sytstemie n potrzeby domowe. Za wszelkie propozycję z góry dzięki.

pavbaranov
    Forumowicz

Sorry… nic nie robić. Używać! :)
    Nauka? Podstawy. Najlepiej, gdy – jeśli masz problem – skierować się do wiki Archa. Dlaczego do Archa a nie Manjaro? Bo w 99% jest aktualne na Manjaro, a jest zdecydowanie lepiej prowadzone. Choć w istocie – w pierwszej kolejności sprawdzić też wiki Manjaro i porównać.
    Manjaro ma swoje pomysły (np. mhwd), ale to i tak jest dystrybucja ściśle oparta o Manjaro.
    Teraz kilka odpowiedzi na pytania:
    – motywy – na początek lepiej sobie znaleźć; masz je – dla XFCE tutaj; potem w istocie możesz je przeanalizować i bawić się, by stworzyć własny motyw;
    – HDMI – zależy od karty, ale po podłączeniu do TV winno się automatycznie aktywować: dźwięk z TV (czy innego ustrojstwa) i przestaje grać na komputerze; jeśli się tak nie będzie dziać – załóż wątek i napisz jaki masz sprzęt (najlepiej zapoznać się z możliwościami programu inxi i podawać z niego wyniki);
    – „wysuwająca” się konsola (pomijam sens trzymania cały czas w pamięci czegoś, co stosuje się raz na jakiś czas – lepiej zrobić sobie jakiś aktywator – przynajmniej wg mnie) – znam coś takiego na KDE i nazywa się yakuake. Sprawdź sobie na alternativeto.net, czy nie masz jakiejś alternatywy na XFCE (Gtk).

Administrator

1. Konsola ala quake.
    xfce4-terminal --drop-down
    trzeba przypisać do skrótu klawiszowego. Jest też tilda i jak pisał kolega wyżej yakuakue (ale to bardziej dla Plasma/KDE/Qt)

2. Bash – zdecydowanie warto się uczyć :) – na początek proponuję -> http://dief.republika.pl/main.html

3. Motywy… jest w AUR fajny programik oomox, którym można się bardzo łatwo pobawić w przerabianie motywu GTK Numix

4. Co dalej? Sam zobaczysz … może Python – potężny i łatwy do nauki język.

Zapraszamy również na kanał irc … #manjaropl

kankanik
    Forumowicz

Ok. Dzięki za podpowiedzi, z tą zjeżdzającą konsolą to wiem że są takie;) ale właśnie bardziej mi chodziło jak takie coś wykonać. Chodzi mi właśnie jaki język będzie najbardziej trafny pod linuksa żeby jedym językiem dało się większość rzeczy zrobić.Ale pierw zaczne używać, basha zaczne ogarniać a reszta myślę wyjdzie samo w jaką strone iść:)

pavbaranov
    Forumowicz

Z językiem – kompletnie nie rozumiem – chcesz pisać aplikacje???
    Jeśli chodzi o „zjeżdżającą konsolę” – nie nie musisz nic „wykonywać” – masz znaleźć, zainstalować, używać i cieszyć się tym. No chyba, że rozmawiam z programistą (ale nie wydaje mi się).
    Generalnie – najpierw naucz się, rozpoznaj, linuksa. Potem przyjdzie czas na zabawy. Język programowania? Praktycznie dowolny, ale wpierw trzeba poznać system, by wiedzieć jak dla niego pisać poprawne aplikacje, z czego korzystać itd. itp.
    Innymi słowy… calm down :)

kankanik
    Forumowicz

Dokładnie żadnym porgramistą nie jestem, więc narazie troche poużywam zobaczę co się z czym je. I dopiero będę mysłał dalej.

Oglądasz 6 posty - 1 do 6 (z 6 ogółem)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.