Home › Fora › Forum wsparcia › Oprogramowanie › Jak zablokować automatyczne sprawdzanie update
- This topic has 2 odpowiedzi, 3 uczestników, and was last updated 6 years, 2 months temu by azja.
- AutorPosty
- 25 sierpnia 2018 o 14:05 #8171alaskan_malamuteForumowicz
Widzę cały czas aktywny proces octopi-update. Na przykład w Muon można było sobie ustawić jak często ma sprawdzać uaktualnienia. Nie widzę takiej opcji w Octopi. Gdzie w Manjaro się ustawia jak często system sprawdza aktualizacje?
Da się zablokować ten octopi-update?Chcę sprawdzać update wyłącznie „ręcznie”, w konsoli i usunąć wszelkie zżerające pamięć procesy.
25 sierpnia 2018 o 16:25 #8172aquilaModeratorChcę sprawdzać update wyłącznie „ręcznie”, w konsoli i usunąć wszelkie zżerające pamięć procesy.
To odinstaluj Octopi a sprawdzić aktualizacje możesz przez checkupdates jako zwykły użytkownik.
Octopi można ustawić by aktualizowało system raz dziennie o konkretnej godzinie.Attachments:
25 sierpnia 2018 o 17:08 #8177azjaModerator… mam zainstalowane:
# octopi (czasem używam);
# octopi-cachecleaner (z paru powodów jest dla mnie przydatne).
Jednak octopi.service mam disabled/inactive:$ sudo systemctl status octopi ● octopi.service - Executes pacman commands to speed up first octopi startup time Loaded: loaded (/etc/systemd/system/octopi.service; disabled; vendor preset: disabled) Active: inactive (dead)
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.