[SOLVED] Klawiaturowa regulacja głośności w Openboxie

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Home Fora Forum wsparcia Sprzęt i sterowniki [SOLVED] Klawiaturowa regulacja głośności w Openboxie

Oglądasz 6 posty - 1 do 6 (z 6 ogółem)
  • Autor
    Zanonimizowany
    Forumowicz

Mam Thinkpada T400 i niestety w Maboxie nie działa regulacja głośności na klawiaturze. Zainstalowałem też Lxde i tam jest wszystko ok. Czy da się coś z tym zrobić? Ewentualnie, czy jest możliwość zainstalowania GKrellM pod Lxde?

Administrator

W Maboxie chyba jest odpalony w trayu applet volume-icon, spróbuj klinąć prawym i wejść w ustawienia (Preferences) -> Hotkeys i zaznaczyć VolumeUp VolumeDown
    (ja mam pod ręką angielską wersje maboxa dlategotak piszę)
    Gdzie zainstalowałeś LXDE? w Maboxie? czy jako drugą instalację?
    Jeśli w Maboxie to nie musisz instalować gktrellma.
    A da się go oczywiście zainstalować wszędzie.

Przy okazji… możliwe że następna wersja Maboxa będzie miała zarówno openboxa jak i LXDE domyślnie ;)

I jeszcze jedna uwaga Mabox (i ogólnie OpenBox), nie jest raczej kierowany do początkujących użytkowników, raczej do średniozaawansowanych (sporo konfigurowania dokonuje się za pomocą plików).

Zanonimizowany
    Forumowicz

Tak, LXDE zainstalowałem w Maboxie. Przy logowaniu mam wybór – LXDE lub Openbox.

Udało się. Chociaż użyłem nieco innego sposobu: najechałem na ikonkę głośności na pasku zadań, prawy klik i tam preferencje.

Administrator

Tak, LXDE zainstalowałem w Maboxie. Przy logowaniu mam wybór – LXDE lub Openbox.

No to nie musisz instalować gkrellma bo masz go już zainstalowanego. aby uruchomić Alt+F2 i wpisz gkrellm, albo z menu. Dodanie do autostartu to musisz sobie już wyszukać bo nie pamiętam jak to jest w LXDE.

Zanonimizowany
    Forumowicz

Ok, dzięki :)

pavbaranov
    Forumowicz

W Maboxie chyba jest odpalony w trayu applet volume-icon, spróbuj klinąć prawym i wejść w ustawienia (Preferences)

oraz

użyłem nieco innego sposobu: najechałem na ikonkę głośności na pasku zadań, prawy klik i tam preferencje.

są… tożsame :) Różnica w terminologii (także angielskiej i polskiej).

Oglądasz 6 posty - 1 do 6 (z 6 ogółem)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.