Home › Fora › Forum wsparcia › Inne › Mabox nie chce się uruchomić
- This topic has 9 odpowiedzi, 4 uczestników, and was last updated 6 years, 11 months temu by Zanonimizowany.
- AutorPosty
- 4 grudnia 2017 o 18:10 #6380ZanonimizowanyForumowicz
Próbowałem zaktualizować system i okazało się, że mam za mało miejsca na dysku. Usunąłem zawartość /var/log/journal, następnie wklepałem do terminala `pacman -Sc
pacman -Scc
pacman-optimize && sync`
, a jeszcze później uruchomiłem jako su BleachBit i tam zaznaczyłem wszystko prócz „lokalizacji językowych” i „uwolnij przestrzeń dysku” do usunięcia.
Następnie zaktualizowałem system.
Wyłączyłem laptopa i teraz gdy próbuję odpalić Maboxa, to mam cały czas pasek ładowania systemu – dalej nie chce iść. Próbowałem z różnymi jądrami.
Czy da się to jakoś naprawić?4 grudnia 2017 o 19:08 #6381Robert75ForumowiczNa pewno nie ma to wpływu że wyczyściłeś katalog yournal lub że uruchomiłeś BleachBit z prawami root-a, ponieważ ja tak czyszczę system od dawna, i bez problemów on mi się uruchamia.
Prawdopodobnie przez przypadek musiałeś usunąć jakieś ważne pliki systemowe, i stąd problemy z uruchomieniem systemu.Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #6211104 grudnia 2017 o 20:44 #6382UltherModeratorPierw odczekaj jakiś czas, jeśli nie załaduje użyj
ctrl+alt+F2
Zaloguj się i użyj startx.
Daj znać co się wydarzyło, czy wgl. dało się włączyć inne tty.4 grudnia 2017 o 22:00 #6384ZanonimizowanyForumowiczNiestety, już wcześniej próbowałem.Czekałem długo, ponad pół godziny i próbowałem też 'ctrl+alt+F2′ – bez żadnej reakcji.
5 grudnia 2017 o 10:36 #6406aquilaModeratorZastosuj 2 punkt artykułu zamieszczonego na głównej stronie. Jeśli wejdziesz do systemu wykonaj:
openbox-session
Jeśli Mabox nie uruchomi się, spróbuj go uaktualnić i znowu wykonać uruchomienie sesji. Jeśli się nie uruchomi to zainstalować inną wersję jądra i znowu wykonać uruchomienie sesji. Na razie tyle, potem zobaczymy co dalej.5 grudnia 2017 o 16:16 #6412ZanonimizowanyForumowiczNie mam linii
linux /boot (…)
. Nie mam jej też w „opcjach zaawansowanych Mabox” (tam gdzie się wybiera jądra). Co ciekawe, jak najeżdżam na Minta, to jest taki wiersz. Jeżeli jest potrzeba, to spróbuję załączyć zdjęcie.Próbowałem też aktualizować system za pomocą mhwd-chroot i wyskakuje komunikat, że nie ma nic do zrobienia (co ciekawe, w Maboxie mhwd-chroot nie działa, musiałem ściągać Manjaro XFCE).
5 grudnia 2017 o 16:46 #6413aquilaModeratorJak to nie ma? Zrób jeszcze raz chroot i zainstaluj jądro 4.9 przez:
mhwd-kernel -i linux49
Skrypt sam przeładuje gruba więc nie musisz więcej nic robić.5 grudnia 2017 o 17:01 #6414ZanonimizowanyForumowiczWyskakuje blad:
Error: You can’t reinstall your current kernel. Please use 'pacman -Syu’ instead to update.Nie moge tez usunac. Tak to wyglada:
List of found systems ===================== 0) /dev/sdb11 1) /dev/sdb8 Please enter your choice [0-1] : 0 /dev/sdb11 [manjaro /]# mhwd-kernel -i linux49 Error: You can't reinstall your current kernel. Please use 'pacman -Syu' instead to update. [manjaro /]# mhwd-kernel -r linux49 Error: You can't remove your current kernel.
Sorry za brak polskich literek.
A co do linii
linux /boot (…)
, to naprawde jej nie ma.5 grudnia 2017 o 17:15 #6415aquilaModeratorNo to pisze Ci, że nie może reinstalować ani wyrzucić jądra na który jesteś. Spróbuj zainstalować inny np: linux414.
Co tam masz BIOS czy UEFI? Trzeba chyba odzyskać gruba.
W zależności jak instalowałeś Manjaro zastosuj odpowiedni wpis stąd.
Jak będziesz miał problemy wejdź na IRC.5 grudnia 2017 o 19:07 #6416ZanonimizowanyForumowiczUdało się. Pomogło, to co jest na stronie głównej, czyli: https://manjaro.pl/manjaro-chce-sie-graficznie-uruchomic/
A konkretniej, korzystając zmhwd-chroot
, utworzyłem w GRUB „recovery”:W pliku
/etc/default/grub
linijkę
GRUB_DISABLE_RECOVERY=true
należy zmienić na:
GRUB_DISABLE_RECOVERY=false
i przeładować gruba:
sudo update-grub
.Po restarcie systemu w GRUB pojawi nam się dodatkowy wpis, z którego możemy dostać się do systemu.
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.