Home › Fora › Środowiska graficzne › XFCE › Manjaro 18 XFCE: brak dźwięku "logout".
- This topic has 5 odpowiedzi, 2 uczestników, and was last updated 5 years, 11 months temu by azja.
- AutorPosty
- 10 grudnia 2018 o 22:54 #8700CenartForumowicz
Witajcie. Szukam pomocy w rozwiązaniu znanego problemu XFCE, tzn. braku wielu dźwięków out-of-the box.
Poradziłem sobie z tym po za jednym: brak mi dźwięku wylogowania. Mam różne dźwięki ale tego nie mam a podobno da się to zrobić.
Opieram się na rozwiązaniu opisanym tu: https://forum.xfce.org/viewtopic.php?id=8618 -> strona 3.
Co wykonałem:
– zrobiłem kopię pliku xinitrc -> aby było do czego wracać
– w Thunar Root: otwarłem plik xinitrc, w wierszu 111 wpisałem podany wpis:
# Cleanup after the session if desired
test -r $HOME/.logout && . $HOME/.logout ” + w wierszu niżej dałem „fi”
– próbowałem utworzyć wskazany plik wykonywalny w ~/ , o nazwie „.logout” ale w terminalu wyrzucało komendy o braku takiego polecenia -> i na tym utknąłem. Zapewne źle to zrobiłem.
Prośba jest o:
1. weryfikację prawidłowości zmiany w pliku „xinitrc”
2. poradę jak utworzyć wskazany plik wykonywalny .logout, o treści:
#!/bin/bash
play /path/to/logout/sound/file
Proszę o pomoc w wyjaśnieniu i rozwiązaniu problemu. Z góry wielkie dzięki.Attachments:
13 grudnia 2018 o 13:34 #8709azjaModerator… mój Xfce jest sound-free i jest z tego powodu szczęśliwy ;D
… jeżeli masz komunikat o błędzie, spowodowanym nieprawidłowym poleceniem, to najwyraźniej próbowałeś wykonać komendę, której system wykonać nie mógł. Napisz, co to było.Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
15 grudnia 2018 o 16:49 #8721CenartForumowicz… mój Xfce jest sound-free i jest z tego powodu szczęśliwy ;D
… jeżeli masz komunikat o błędzie, spowodowanym nieprawidłowym poleceniem, to najwyraźniej próbowałeś wykonać komendę, której system wykonać nie mógł. Napisz, co to było.Witaj.Chwilę mnie nie było.
Tak to wykonałem:
1. w Thunar Root: otwarłem plik xinitrc, w wierszu 111 wpisałem podany wpis:
test -r $HOME/.logout && . $HOME/.logout ” + w wierszu niżej dałem „fi” -> wcześniej załączyłem screen tego pliku przed i po zmianie aby było widać jak to zapisałem, bo nie wiem czy zrobiłem to poprawnie
2. utworzyłem plik: logout.ini ale nie wiedziałem gdzie go mam umieścić więc dałem do /home/domek/
3. potem wykonałem takie komendy jak na screenie
Po tych manipulacjach wylogowanie czy restart: nie dały dźwięku wylogowania.
Obecnie stan jest taki: do czasu uzyskania pomocy wycofałem te manipulacje do stanu pierwotnego.Attachments:
16 grudnia 2018 o 19:17 #8727azjaModerator… na początek, w kwestii formalnej: używaj dokładnych nazw plików i ścieżek, w jakich się znajdują, np:
/etc/xdg/xfce4/xinitrc
albo
~/.xinitrc
bo inaczej narażasz się na brak odpowiedzi, spowodowany zniechęceniem; albo nieprawidłową odpowiedź, ze względu na nietrafione domysły.… co do istoty rzeczy, to:
# nie do końca rozumiem znaczenia wpisu:
/etc/xdg/xfce4/xinitrc --------------------------------- test -r $HOME/.logout && . $HOME/.logout
dlatego ten wątek pominę.
# umiejscowienie tego wpisu jest ciut tajemnicze. Zauważ, że w źródle, z którego korzystasz, jest napisane:
’add in around line 111 after xfce4-session is run and after the „fi” statement following it’
AROUND line, a nie AT line.# Jak dla mnie, to należy:
— dokonać wpisu:/etc/xdg/xfce4/xinitrc --------------------------------- # Cleanup after the session if desired test -r $HOME/.logout && . $HOME/.logout
— OKOŁO wiersza 111, NIE W NIM;
— po uruchomieniu xfce4-session i poleceniu 'fi’, czyli:/etc/xdg/xfce4/xinitrc --------------------------------- (...) # run xfce4-session if installed if which xfce4-session >/dev/null 2>&1; then # check if we start xfce4-session with ck-launch-session. this is only # required for starting from a console, not a login manager if test "x$XFCE4_SESSION_WITH_CK" = "x1"; then if which ck-launch-session >/dev/null 2>&1; then ck-launch-session xfce4-session else echo echo "You have tried to start Xfce with consolekit support, but" echo "ck-launch-session is not installed." echo "Aborted startup..." echo exit 1 fi else # start xfce4-session normally xfce4-session fi ################################################################## ### MOIM ZDANIEM, TO JEST WŁAŚCIWE MIEJSCE ################### ################################################################## exit 0 fi (...)
— utworzyć plik (którego zapewne nie ma) i dokonać wpisu:
~/.xinitrc --------------------------------- #!/bin/bash play /path/to/logout/sound/file
gdzie '/path/to/logout/sound/file’, to ścieżka do pliku dźwiękowego, jaki ma być grany w trakcie wylogowywania. Trzeba również rozwiązać problem polecenia 'play’ – ja czegoś takiego nie mam i Ty również, stąd komunikat błędu. Potrzebne byłoby jakieś polecenie, które można umieścić w skrypcie i które odtworzy plik dźwiękowy.
— nadać~/.xinitrc
prawo wykonania (execute);
— restart!Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
16 grudnia 2018 o 21:35 #8728CenartForumowiczAzja, przepraszam za popełnione błędy i dzięki za zainteresowanie moim tematem. Postaram się pamiętać aby być bardziej precyzyjnym.
Zapoznałem się z tym co napisałeś/ pokazałeś i widzę to tak:
1. edytuję plik: /etc/xdg/xfce4/xinitrc i robię w nim wpis o poniższej treści w polu które wskazałeś:
test -r $HOME/.logout && . $HOME/.logout2. w Systemie plików tworzę plik ukryty: ~/.xinitrc i robię w nim wpis o poniższej treści:
#!/bin/bash
play /path/to/logout/sound/usr/share/sounds/Borealis/stereo/desktop-logout.ogg(gdzie usr/share/sounds/Borealis/stereo/desktop-logout.ogg to moja ścieżka do dźwięku wylogowania)
3. jakie nadać rozszerzenie dla utworzonego pliku ~/.xinitrc ? Czy „ini” czy „sh”?
Jak rozumiem ten plik ma być ukryty w katalogu głównym czyli System plików…4. czy nadanie execute dla pliku: ~/.xinitrc oznacza: prawoklik -> właściwości -> uprawnienia -> zaznaczyć „Zezwolenie na uruchamianie jako program” ?
16 grudnia 2018 o 23:00 #8729azjaModeratorad.1 – Wskazane przeze mnie miejsce jest tylko prawdopodobnym. Biegli w skryptologi musieliby wypowiedzieć się, czy taki wpis, w tym miejscu, ma sens. Przy okazji, bądź ostrożny podczas edycji plików systemowych, cobyś sobie nie uceglił systemu.
ad.2 – Jeżeli czegoś nie rozumiesz, bo (na przykład) nie czujesz się pewnie w obcym języku, to pisz.
/path/to/logout/sound
znaczy tyle, co/ścieżka/do/wylogowanie/dźwięk
i oznacza przykładową/zastępczą ścieżkę do pliku (jako przykład). Zamiast tego, podstawiasz swoją, w tym przypadku:
/usr/share/sounds/Borealis/stereo/desktop-logout.ogg
(z ukośnikiem na początku). Nadal nierozwiązanym problemem jest polecenie ’play’. Zapewne chodzi o program z pakietu community/sox. Zainstaluj go, za pomocą programu graficznego, albo z konsolipamac install sox
.ad.3 – Ukrytość realizujemy poprzez kropkę na początku nazwy (jest ona integralną częścią tej nazwy). W tym przypadku, nie musimy odnosić się do niewidzialności, bo plik MUSI mieć taką nazwę, jaką musi, czyli
~/.xinitrc
i już. Niewidzialność nadajesz mu poprzez kropkę na początku nazwy – nic więcej.
Co do rozszerzenia, to węszę windowsowca (bez urazy, większość od tego zaczyna) z niewielkim stażem w systemach unix’owych. Owszem, rozszerzenia występują, ale nie, są obligatoryjne, tylko opcjonalne (chociaż powszechnie stosowane, w przypadku popularnych formatów plików). Jeżeli mówisz o nazwie, to miej na myśli CAŁĄ nazwę, łącznie z rozszerzeniem i uwzględnieniem wielkości liter. jeżeli plik ma nazywać się.xinitrc
, to znaczy, że tak ma się nazywać i o jakimkolwiek rozszerzeniu nie ma mowy.
Jeżeli ktoś pisze~/.xinitrc
, to znaczy, że plik leży w jego katalogu domowym (~), czyli (przykład)/home/cenart/
. Katalog główny, to katalog wszystkich katalogów/
.ad.4 – jeżeli robisz, to z narzędzia graficznego, to – tak, zgadza się. Jeżeli z konsoli, to
chmod +x ~/.xinitrc
W zasadzie, teoretycznie, powinienem odesłać Cię do źródeł z podstawami, bo nie w tym wątku miejsce na takie rozważania, ale mam nadzieję, że Inni wybaczą mi te dygresje, poczynione w napadzie dobrej woli :-)
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.