[SOLVED] Manjaro Deepin 15.4: nie ma reakcji na komendy w terminalu

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Home Fora Forum wsparcia Inne [SOLVED] Manjaro Deepin 15.4: nie ma reakcji na komendy w terminalu

Oglądasz 10 posty - 1 do 10 (z 10 ogółem)
  • Autor
    derde
    Forumowicz

Witam ponownie. Jako, że wciąż jestem na etapie poznawania i testowania Manjaro, tym razem pojawił się problem z reakcją systemu na wpisywane w terminalu polecenia. Nie da się tym sposobem ani zaktualizować systemu, ani zainstalować jakichkolwiek pakietów. Przesyłam screen z nieudanej próby instalacji środowiska Cinnamon. Czy ktoś może wie, w czym tkwi problem? Na nowszej wersji (17.01) instalacja pakietów z pozycji terminala przebiegała bezproblemowo.

Forumowicz

A otwórz menadżera pakietów Pamac i spróbuj zainstalować Cinnamon-a (dodam tylko że ja mam zainstalowane wszystkie pozycje związane z Cinnamon-em które wyświetlił Pamac).
    A gdy się Tobie uda zainstalować Cinnamon-a to po wylogowaniu będziesz miał system Manjaro Cinnamon 17, i wydaje mi się że problemy z terminalem znikną.

Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110
    pavbaranov
    Forumowicz

@derde – Z ciekawośći – ctrl+alt+F2 i wpisz (oczywiście po zalogowaniu) to samo co w zrzucie. Działa?

michaldybczak
    Forumowicz

Wygląda jakby nie było sudo albo pacmana, albo obojga… To wadliwa instalacja systemu lub uszkodzona instalka iso, lub niechcący wywaliłeś podstawowe pakiety przy jakiejś operacji… Jak jest pacman to sudo zainstalujesz z poziomu roota, ale jak nie ma pacmana to raczej trzeba przeinstalować, chociaż dałoby się pewnie manualnie zainstalować jak ktoś się uprze.

derde
    Forumowicz

pavbaranov: podany przez Ciebie sposób też nie działa. Wygląda na to, że mam jakąś „skrzywioną” instalkę systemu na kompie i trzeba będzie zainstalować inną wersję. No chyba, że ktoś ma jakieś inne rozwiązanie.

pavbaranov
    Forumowicz

Ok, to jeszcze zrób na tty cokolwiek, co winno podawać jakiekolwiek dane – np. ls. Coś się pokaże?

Moderator

I co powie komenda:

find /usr/bin -name pacman

derde
    Forumowicz

Ogólnie jest zero reakcji na jakiekolwiek komendy, zarówno w terminalu, jak i po użyciu kombinacji klawiszy Ctrl+Alt+F2. Czyli ogólnie lipa. Znalazłem jednak na tę bolączkę „brutalne”, ale proste i skuteczne rozwiązanie:

1) Tymczasowo zainstalowałem Windows 7.

2) Zainstalowałem Win32DiskImager (sprawdzony program do skutecznego bootowania obrazu Manjaro w wersji powyżej 16 na pendrive – na Manjaro 15.4 w żaden sposób nie udało się zbootować instalki nowszej wersji tego systemu).

3) Zbootowałem ISO pliku instalacyjnego Manjaro Deepin 17.01 na pendrive.

4) Zainstalowałem najnowszą, stabilną wersję Manjaro Deepin 17.01

Teraz Deepin Terminal otrzymał nowe życie ;)

Dzięki za pomoc.

michaldybczak
    Forumowicz

Trochę wydłużona droga jak wymaga instalacji windowsa. Ja bym po prostu użył jakiejkolwiej wersji linuxa live, podłączył drugie usb i na nim zrobił wrzucił iso za pomocą dd lub jakiejś graficznej nakładki, która używa dd (np. suse image writer). Jeszcze nie spotkałem się z sytuacją, żeby to nie działało, chyba że usb jest uwalone lub źle sformatowane. W każdym razie, korzystanie z wersji live jest dużo szybsze. Jak nie masz to pewnie znajdzie się jakiś inny komp i usb pod ręką, żeby zrobić. To też szybsze niż ściąganie obrazu windowsa, chyba że masz instalkę pod ręką…

derde
    Forumowicz

michaldybczak: wielkie dzięki za info. To przydatna informacja. Z pewnością kiedyś z niej skorzystam.

Oglądasz 10 posty - 1 do 10 (z 10 ogółem)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.