Home › Fora › Forum wsparcia › Inne › [SOLVED] Manjaro i Archer C1200
- This topic has 14 odpowiedzi, 2 uczestników, and was last updated 5 years, 10 months temu by azja.
- AutorPosty
- 30 listopada 2018 o 22:33 #8647majsterForumowicz
Czołem forumowicze.
Mam nietypowy problem. Mój router to Tp-Link Archer C1200. Ma on port usb i możliwość podłączenia zewnętrznego dysku. Dostęp do tego dysku jest przez ftp (przez adres 192.168.0.1).
Mam Dual boot. Pod Windows 10 upload przez ftp na dysk zewnętrzny odbywa się z prędkością około 3 MB/s (Total Commander) natomiast pod Manjaro to 10 razy wolniej, niecałe 300 kB/s. Próbowałem nawet Total Commandera przez Wine. To samo, niecałe 300 kB/s. Jest to więc sprawa systemu. Komputer połączony z routerem po kablu ethernet.
O co chodzi? Wygląda na to że Linux widzi ip 192.168.0.1 jakby nielokalnie tylko jako ip zdalne, internetowe.
Co zmienić w konfiguracji systemu by mieć prędkości takie jak pod Windows?30 listopada 2018 o 23:17 #8649azjaModerator… jaki system plików jest na dysku podłączonym do router’a? Zapewne NTFS. Możesz podłączyć coś z FAT lub EXT4 i sprawdzić jaki wtedy będzie transfer?
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
30 listopada 2018 o 23:45 #8651majsterForumowiczPodpiąłem pendriva sformatowanego na fat32. To samo. Pod windows prędkość większa, pod Linuxem 10 razy mniejsza. Tu nie chodzi o system plików.
1 grudnia 2018 o 00:47 #8652azjaModerator… dobrze by było przetestować również z natywnym, dla Linux’a, systemem – EXT4. Nie pokładam w tym wielkich nadziei, bo przecież nie czytasz bezpośrednio z dysku, tylko za pośrednictwem server’a FTP, ale innych pomysłów brak, więc uznałem, że warto sprawdzić, bo lepiej robić cokolwiek (bywa, że pojawiają się wtedy nowe pomysły lub dostrzegamy jakieś zachowanie, którego wcześniej nie było), niż nic.
… spróbuj jeszcze czegoś takiego: dwie wersje live, Manjaro i innego Linux’a (najlepiej odmiennego, debianowego coś); na takich samych nośnikach – DVD lub taki sam / ten sam pendrive. Sprawdź, czy jest między nimi różnica. No i czekamy na pomysły innych.
1 grudnia 2018 o 13:31 #8653majsterForumowiczUruchomiłem Ubuntu w trybie Live. Połączyłem się przez ftp i zacząłem kopiować.
Idzie z pełną prędkością.
Problem jest więc zainstalowanym lokalnie Manjaro, a nie w Linuksie jako takim. Oczywiście wcześniej nie kombinowałem w ustawieniach sieciowych Manjaro,1 grudnia 2018 o 14:50 #8655majsterForumowiczUruchomiłem też Manjaro w trybie Live w wersji Cinnanon a potem Gnome. Co dziwne w ogóle nie widział mi sieci w tym trybie zarówno w driverach free i non free.
Ikonka połączenia Ethernet na routerze się nie świeciła. Nie widział więc też adresu 192.168.0.1.
Jestem coraz bardziej zniesmaczony Manjaro.2 grudnia 2018 o 14:57 #8659azjaModerator… smak nie ma tutaj nic do rzeczy. Oficjalne dystrybucje Manjaro, to: Xfce (flagowa), GNOME, KDE, Architect (szafa do samodzielnego montażu). Pozostałe środowiska graficzne występują jako wersje społecznościowe. Jeżeli masz jakieś problemy, to testuj je na wersjach oficjalnych; jeżeli są natury ogólnej (nie związanej ze środowiskiem graficznym lub dotyczącym pakietu, który nie jest specyficzny dla jakiegoś środowiska), to testuj je na Xfce, ponieważ GNOME i KDE zmieniają się, w ostatnich latach, bardzo dynamicznie, co czasem skutkuje ich wewnętrznymi problemami (to nie jest krytyka) – Xfce, ze względu na swoją zachowawczą naturę, zmienia się nieczęsto i stopniowo, bez rewolucji, więc rzadko zdarzają się przypadki niestabilnego działania.
… wiemy już, że problem nie dotyczy Linux’a jako takiego. Spróbujmy dowiedzieć się, czy leży on w Manjaro, jego konkretnej wersji czy Twojej instalacji. Miewałem problemy z kartami Wi-Fi, ale nie pamiętam, aby sprawny system nie potrafił użyć karty ethernet’owej. Brak link’u na router’ze świadczy o tym, że router nie dostaje napięcia na kablu i nie zauważa urządzenia z jego drugiego końca. Z mojego doświadczenia wynika, że w 99% przypadków jest, to problem sprzętowy. Dlatego sprawdź:
# połączenie pomiędzy komputerem i router’em. Po uruchomieniu komputera powinna zapalić się dioda na router’ze. Jeżeli nie pali się, to trzeba sprawdzić kabel i gniazda z obu stron. Jeżeli pali się, po czym gaśnie – w trakcie uruchamiania systemu lub po jego uruchomieniu – to …
# sprawdź, czy masz załadowane sterowniki do karty i pracują prawidłowo. Jeżeli nie wiesz jak, to zrobić, to stwórz nowy wątek, aby nie zaśmiecać tego, dygresjami.… po rozwiązaniu problemu z połączeniem (zbieg okoliczności, czy oba kłopoty, to elementy większej, tej samej całości?), będzie można wrócić do poszukiwania rozwiązania tematu z tego wątku. No, chyba że ktoś pozbawi nas tej przyjemności i podsunie je pod nos ;-)
2 grudnia 2018 o 21:43 #8666majsterForumowiczWcześniej uruchamiałem Manjaro z USB i nie widział sieci. O dziwo wypaliłem iso na płytę Cd-RW i sieć zobaczył. Przeinstalowałem Manjaro formatując partycje – bez efektu.
Koniec końców zainstalowałem Antergosa w wersji Cinnamon. Tu problemów nie ma.
Dziękuję za zainteresowanie tematem, jest raczej do zamknięcia – nierozwiązany.3 grudnia 2018 o 05:32 #8668azjaModerator… przyszedł mi jeszcze jeden pomysł do głowy: wersja kernel’a.
3 grudnia 2018 o 22:55 #8673majsterForumowiczProblem rozwiązany. Opiszę dla potomności.
Denerwuje mnie jak czegoś nie rozumiem i ponownie zacząłem drążyć temat.
Nudziło mi się i ponownie nagrałem iso Manjaro na usb i uruchomiłem w trybie Live.
Połączyłem się przez ftp z dyskiem i zacząłem kopiować. Pełna prędkość.
Po instalacji natomiast prędkość spadła jak kiedyś.
Tak więc wiedziałem że problem pojawia się podczas instalacji, prawdopodobnie po etapie konfiguracji hardware.
Naprowadziło mnie to na źródło problemu.
Przeszedłem do Manjaro Settings Manager -> Konfiguracja sprzętowa. Odinstalowałem sterowniki karty sieciowej i zrestartowałem system.
To było to. Po połączeniu z ftp mam pełną prędkość.4 grudnia 2018 o 14:44 #8674azjaModerator… problem rozwiązany – zawiniły driver’y do karty sieciowej – ale nie wyjaśniony. Nie można usunąć sterowników urządzenia i używać tego urządzenia. System potrafi korzystać z karty sieciowej, dzięki sterownikom do karty sieciowej. Jeżeli usunąłeś je, z poziomu Manjaro Settings Manager i zrestartowałeś system, po czym mogłeś nadal używać urządzenia, to znaczy, że system korzysta z innych driver’ów lub zainstalował te same, ale skuteczniej.
… mam dwa pytania:
# czy w Manjaro Settings Manager, przy sterowniku do karty sieciowej jest zaznaczona opcja 'Zainstalowany’?
# czy, to ten sam sterownik, który usunąłeś?Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
4 grudnia 2018 o 23:19 #8681majsterForumowicz5 grudnia 2018 o 02:57 #8685azjaModerator… czyli odinstalowałeś sterowniki widoczne na ilustracji (które były bezpośrednio/pośrednio odpowiedzialne za kiepski transfer) i teraz system używa sterowników do karty sieciowej … z kernel’a ? – niech ktoś, z łaski swojej, potwierdzi to albo mnie pozamiata za bzdury, które wypisuję.
————-
EDIT-20181205-0207 … mógłbyś jeszcze podrzucić efekty działania dwóch komend?$ mhwd -l $ mhwd -li
5 grudnia 2018 o 19:15 #8696majsterForumowiczProszę:
mhwd -l> 0000:01:00.0 (0300:10de:0a65) Display controller nVidia Corporation: -------------------------------------------------------------------------------- NAME VERSION FREEDRIVER TYPE -------------------------------------------------------------------------------- video-nvidia-340xx 2018.08.09 false PCI video-linux 2018.05.04 true PCI video-vesa 2017.03.12 true PCI > 0000:05:00.0 (0200:10ec:8168) Network controller Realtek Semiconductor Co., Ltd.: -------------------------------------------------------------------------------- NAME VERSION FREEDRIVER TYPE -------------------------------------------------------------------------------- network-r8168 2016.04.20 true PCI > 0000:04:00.0 (0200:10ec:8168) Network controller Realtek Semiconductor Co., Ltd.: -------------------------------------------------------------------------------- NAME VERSION FREEDRIVER TYPE -------------------------------------------------------------------------------- network-r8168 2016.04.20 true PCI
mhwd -li
> Installed PCI configs: -------------------------------------------------------------------------------- NAME VERSION FREEDRIVER TYPE -------------------------------------------------------------------------------- video-nvidia-340xx 2018.08.09 false PCI Warning: No installed USB configs!
13 grudnia 2018 o 13:42 #8711azjaModerator… no tak, jeżeli dobrze rozumiem ten mechanizm (zdecydowanie na podstawie obserwacji, nie twardej wiedzy), to jest tak, jak napisałem wyżej.
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.