Home › Fora › Forum wsparcia › Inne › [SOLVED] Manjaro UEFI, GBUB i Windows XP oraz SATA i dysk zewnętrzny USB
- This topic has 16 odpowiedzi, 4 uczestników, and was last updated 6 years, 6 months temu by azja.
- AutorPosty
- 16 kwietnia 2018 o 18:01 #7204majoModerator
W związku z niemożnością odzyskania utraconych danych za pomocą narzędzi linuksowych, podjąłem próbę posadzenia posiadanego Windowsa XP, obok posiadanego Manjaro UEFI i skorzystania z, ponoć lepszych, narzędzi windowsowych.
Po zaznajomieniu się z mnóstwem wskazówek, jak do tego podejść, docelowo, zdecydowałem się na instalację Windy na zewnętrznym dysku USB, SATA I, którym dysponuję (zamontowanym w kieszeni).
Po drodze pojawiło się wiele problemów (niekompatybilności IDE/ATA z SATA I i III, problemy XP z GPT, UEFI i SATA i .. sterownikami Windy). Po kilku dniach nieudanych prób z 3 starymi komputerami/dyskami/płytami, udało mi się w końcu zainstalować, w docelowym komputerze z UEFI, w którym odłączyłem wszystko inne, na roboczo zamontowanym dysku SATA I, Manjaro oraz XP obok siebie. Zrobiłem to następująco (może się komuś przyda ta wiedza):
1. Przy normalnych ustawieniach dla mojego EFI-BIOSu (Sata emulation>AHCI) zainstalowałem Manjaro z UEFI (na GPT3).
2. Na GPT2 (bo tak ponoć wymaga XP) zainstalowałem Windę, przy ustawieniu: Sata emulation>IDE (gdyż inaczej instalator XP się wywalał; jak obecnie wiem, XP nie obsługuje SATA).
3. Następnie odtworzyłem GRUBa UEFI, wywalonego przez instalatora Windy.
GRUB pokazywał tylko Manjaro, do którego miałem więc dostęp. Ale po zmianie ustawień EFI-BIOSu na Sata emulation>IDE, miąłem także dostęp do XP (bootowalnym w trybie Legacy Bios) i wstępnie przetestowałem 2 programy windowsowe, które widziały pliki w partycji Ext4 w Manajaro.
Jednak po zamontowaniu, z powrotem, tak stworzonego dysku do zewnętrznej kieszeni, połączonej przez USB i ponownym zamontowaniu w komputerze głównego dysku z Manjaro, skąd chcę odzyskać utracone pliki, nie mam dostępu do systemu XP (natomiast mam ciągle dostęp do GRUBa z Manjaro, zainstalowanym na tym zewnętrznym dysku USB).Tu liczę na waszą na Was :)
Rozważam następujące opcje:
1. Poprawić GRUBa (tylko jak?), aby mieć dostęp do XP na zewnętrznym dysku USB.2. Dostać się do XP, na zewnętrznym dysku USB, poprzez (jakieś?) sprytne ustawienie EFI-BIOSu dla HP Compaq 6200 Pro SFF.
3. Przenieść instalację XP z dysku zewnętrznego do dysku w głównego w komputerze. Tylko jak?
Znalazłem nawet instrukcję (dla mnie niezrozumiałą w p.3,5,6), jak to ktoś zrobił (choć było to dla MBR, czyli znacznie prościej).4. Zainstalować XP na głównym komputerze (prawie tak, jak robiłem to na dysku roboczym; nie mógłbym zainstalować XP na GPT2). Jednak boję się trochę takiej operacji na głównym (i jedynym) dysku.
A może macie inne, skuteczniejsze pomysły? Chętnie skorzystam :)
Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
16 kwietnia 2018 o 18:17 #7205pavbaranovForumowiczKrótko i nie na temat :) Pobierz sobie wersję testową WIN10. Możesz tego legalnie używać jakiś czas. Problemów z nowszym sprzętem miał nie będziesz. Nowe oprogramowanie również raczej już ciężko wspiera XP.
Przynajmniej rozważ taką opcję.16 kwietnia 2018 o 22:06 #7210azjaModerator# Win10, jak sugeruje @pavbaranov, albo Win7. Nie wiem, czy to rozwiązanie jest dostępne również w Win10, ale w Win7 możesz – legalnie – dwukrotnie przedłużyć testowanie nieaktywowanej instalacji.
Jakkolwiek nie ceniłbym WinXP, to jednak daleko mu do współczesnych rozwiązań, dlatego: Win7/10.
# Próbowałem przebrnąć przez opis problemów jakie napotkałeś, ale poległem, więc nie miej mi za złe, jeżeli odpowiedzi na moje pytania znajdują się w Twoim wpisie:
– dlaczego instalowałeś najpierw Manjaro, a potem WinXP, zamiast odwrotnie?
– dlaczego instalowałeś na dysku podłączonym przez USB. Z tego co widzę po obudowie (SFF), to masz desktop’a, więc możesz podnieść klapę i podpiąć dysk bezpośrednio do płyty. Następnie instalujesz na nim Win7/10 (jeżeli zależy Ci na narzędziach windows’owych) i Manjaro (jeżeli chcesz użyć również narzędzi linux’owych. Ale, to możesz zrobić z wersji live).
– jeżeli chcesz odzyskać dane z GPT, to odpuść sobie WinXP. Kiedyś miałem taki problem i … nie pamiętam już, czy udało mi się zmusić XP’ki do komunikacji z tym rozwiązaniem.
– Broń Boże nie instaluj niczego na dysku, z którego chcesz coś odzyskać.
# a propos zaprzyjaźnionego wątku.Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
16 kwietnia 2018 o 23:06 #7211Robert75ForumowiczNo to ja też w dodam swoje 3 grosze, odnośnie legalności systemu Win. Otóż jest taki programik o nazwie RemoveWat który to bardzo skutecznie blokuje powiadomienia o nielegalności systemu Win.
Niestety na Win10 to nie działa, ale na Win7 działa bardzo dobrze (wiem, bo sprawdzałem).Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111017 kwietnia 2018 o 12:30 #7214majoModeratorDzięki za twórcze pomysły. Chyba poszukam win7 (totalny szpieg w10 trochę mnie odstrasza).
@azja
Najpierw instalowałem Manjaro, a potem XP, gdyż gdzieś wyczytałem, że ze względu na UEFI, należy to robić w tej kolejności.
Instalacje robiłem na dysku zamontowanym w komputerze (i wtedy oba systemy działy, tak jak opisałem). Problemy dopiero zaczęły się, gdy wyciągnąłem z komputera dysk z zainstalowanymi dwoma systemami i umieściłem go w zewnętrznej kieszeni (dostępnej poprzez USB).Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
17 kwietnia 2018 o 12:53 #7215azjaModerator… @Robert75 -> pisząc o tym, że można używać nieaktywowanej wersji Windows legalnie i można legalnie przedłużyć ten błogi czas, miałem na myśli … legalnie, dosłownie (nie ma tam cudzysłowia). Masz miesiąc/trzy (nie pamiętam już ile) na aktywację i możesz ten czas dwukrotnie przedłużać za pomocą systemowej komendy. Wyrosłem z piracenia, ale innym rzecz jasna zabraniać nie zamierzam, bo uważam, że jest to kwestia indywidualnych decyzji.
… @majo -> jeżeli coś pamiętasz nt. tej kolejności, albo masz link, to jestem zainteresowany.
Dlaczego wyciągnąłeś dysk i podłączyłeś go przez USB? Nie chce mi się wierzyć, że jest tylko jedno gniazdo SATA.Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
17 kwietnia 2018 o 13:59 #7221majoModeratorProgramy typu RemoveWat są przeważnie pułapką na niedoświadczonych użytkowników komputerów.
Z ciekawości ściągnąłem go ze strony windows-activator.net (tej strony nie polecam i nie promuję, a podaję ją ku przestrodze! )
Plik, dla niezorientowanych, wydaje się bezpieczny.
Jednak po sprawdzeniu zabezpieczonej hasłem zawartości, okazało się, że w środku czai się bliżej nieokreślone niebezpieczeństwo, dla tych, którzy uruchomią ten program.
@robert75: Lepiej sprawdź, co grasuje Ci w komputerze :)Win7 wydaje się być dobrą opcją, tylko nie wiem, gdzie mogę pobrać niezawiruszony obraz. Znalezione linki z wersją testową win7, prowadzą do w10 :( Może macie jakiś pomysł?
@azja
Kierowałem się tą informacją odnośnie kolejności instalacji systemów (może coś niewłaściwie zinterpretowałem).Ograniczały mnie dwa dostępne kabelki do danych (jeden do dysku, drugi do RWDVD) i generalnie brak miejsca w obudowie.
Ale teraz wpadłem na pomysł, że po instalacji XP, mogę wywalić RWDVD i zostawić tylko 2 dyski w komputerze. Może się uda. Dam znać.Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
17 kwietnia 2018 o 14:13 #7223Robert75Forumowicz@majo Ja Win7 miałem zainstalowany kilka lat temu, podając program RemoveWat jako skuteczny bloker powiadomień o legalności systemu, nie miałem na myśli zaszkodzenia nikomu. A sam program jest oczywiście przez system Win7 traktowany jako niebezpieczny.
Co do obrazu ISO Win7, to można go pobrać:
https://softlay.net/operating-system/windows-7-all-in-one-iso-free-download-32-64-bit.htmlArch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111017 kwietnia 2018 o 14:27 #7224majoModerator@robert75 Nie mam cienia wątpliwości odnośnie twoich pozytywnych intencji.
Odnośnie programu, to, na podstawie nazw ukrytych tam zagrożeń, obawiam się, że dodatkowo do blokowania Windowsa, program instaluje (i Tobie kiedyś zainstalował) coś(?) extra.Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
17 kwietnia 2018 o 14:48 #7225azjaModerator… @majo – > dzięki za link’a.
# Dokładnie o to mi chodziło z tymi dyskami. Tego typu maszyny składane, są pod kątem trwałości i optymalnej współpracy poszczególnych podzespołów, więc nie mają nadmiarowych elementów, np. 8 gniazd SATA (ale zdarzają się eSATA, obecne również w niektórych zewnętrznych obudowach do dysków). Nie przeszkadza, to jednak w żonglerce dostępnymi zasobami – trzeba jedynie wyjść poza schematy i zajrzeć czasem do jednego z kartonów, np. tego z naklejką ’Pszejściufki’ :-).
# Skąd wziąć obraz Win7? Najlepiej pominąć etap obrazu i włożyć do napędu oryginalną płytę instalacyjną (lub pewną kopię oryginału). To jest odpowiedź na stawiane mi czasem pytanie – po co ci te płyty, przecież wszystko jest w internecie. Poszukaj, popytaj, jak znajdziesz użyj i schowaj.Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
17 kwietnia 2018 o 15:15 #7228Robert75ForumowiczCo do obrazu ISO Win7, to można go pobrać:
https://softlay.net/operating-system/windows-7-all-in-one-iso-free-download-32-64-bit.htmlCo do linku skąd pobrać Win7, to przecież podałem go @majo we wcześniejszym poście.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111017 kwietnia 2018 o 15:46 #7229majoModerator@robert75 Dzięki za link. A może wiesz lub masz plik kontrolny (sha lub inny) któregoś pobieranego pliku? Dobrze by było sprawdzić, przed ściągnięciem ponad 3 GB, czy nie jest to jakiś znany w sieci zawiruszony plik.
I jeszcze pytanie: Przez ile czasu można używać takiego Windowsa?
Ciekawostka: obraz Windows 7 All in one ISO to 3,8 GB, obraz samego Windows 7 Ultimate to 3,1 GB, co wskazywałoby, że obraz 7in1 nie składa się z sumy wszystkich sześciu wymienionych wersji Windowsa, gdzie każda jest już, przynajmniej w znacznym stopniu, spakowana, więc całość to powinno być ok 15-17 GB.
Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
17 kwietnia 2018 o 16:01 #7230Robert75Forumowicz@majo Niestety nie nie mam sumy kontrolnej obrazu tego obrazu ISO, ponieważ nie używam żadnego Win, ale z tego co pamiętam to właśnie z tej strony pobierałem ISO, i instalacja przebiegła prawidłowo.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111017 kwietnia 2018 o 23:32 #7239majoModerator@robert75 A może udałoby się Ci odszukać gdzieś w archiwum ten plik i wygenerować sumę kontrolną?
shasum NAZWA_PLIKU
Edit:
Pliki z tej strony wydają się być oryginalne(bez „dodatków”). Dla W7-U-SP1-x64 sumy kontrolne sha1 i md5 porywają się z tymi, dostępnymi w sieci.Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
17 kwietnia 2018 o 23:45 #7242 - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.