Home › Fora › Forum wsparcia › Podstawy › [SOLVED] Manjaro z Xfce – problem z instalacją
- This topic has 6 odpowiedzi, 3 uczestników, and was last updated 7 years, 9 months temu by aquila.
- AutorPosty
- 3 stycznia 2017 o 20:47 #2439Gary58Forumowicz
Witam
Niedawno instalowałem z botowanego pendrive manjaro z kde ( samsung z i5 ) i wszystko poszło dobrze ale nie odpowiadała mi krzykliwa grafika.
Po odinstalowaniu utworzyłem bootowalnego pendrive z manjaro xfce, sprawdziłęm wcześniej sumę i taka sama. Ponowna instalacja wybierałem opcję pierwszą i drugą z non-free. Skutek taki sam, tzn.instalacja dobiegła końca 100% , ponowne uruchomienie komputera i tu po wyjęciu z usb dysku komputer zaczął się włączać i wyłączać i tak cały czas. W bios jedynie zmieniałem w advenced jedną funkcję na disable żeby start był z usb i póżniej wróciłęm do enable. Nic to nie dało. Próbowałem kilka razy, ściągać nowy plik obrazu , sprawdzać sumę, bootować i instalować .Rezultat taki sam. Ponownie zainstalowałem Debiane i wszystko ok. Ponowna instalacja manjaro i to samo. Nie wiem co za licho? Możę ktoś coś poradzić.
Dodam, że gdy zostawiałem dysk w usb instalacja od nowa.4 stycznia 2017 o 09:26 #2441pavbaranovForumowiczBehawiorystyka nic nie daje. Jeśli chcesz uzyskać jakąkolwiek odpowiedź, to musisz po pierwsze lepiej opisywać problem, po drugie wskazać na jakieś logi systemowe itp.
Do tej pory nie wiemy nawet jaki masz komputer :)
To, że coś działa na Debianie, Windowsie, czymkolwiek innym absolutnie nic nie mówi. Fakt działania na Debianie (a także Manjaro KDE) podpowiada jedynie, że w jakiejś konfiguracji linux działa. To jednak wiemy.PS: Jeśli nie masz karty NVidia, to uruchamianie „non-free” nic nie daje.
PS2: „Krzykliwa grafika” KDE? Nie mam pojęcia co to oznacza, ale w przypadku Manjaro, szczególnie XFCE i KDE, twórcy starają się dbać, by wygląd poszczególnych „odmian” był bardzo do siebie zbliżony. We wszystkich przypadkach masz możliwość zmiany tematów, ikon itd. itp.
PS3: Skoro zainstalował Ci się Manjaro KDE, to spokojnie możesz doinstalować do niego XFCE i pobawić się. Bo chyba tylko temu ostatniemu jak na razie to co robisz służy (bez urazy; trzeba sobie wybrać to na czym się chce pracować).4 stycznia 2017 o 10:07 #2442Gary58Forumowiczintel Core i5-321M CPU@2.50Ghz*4
Grafika Intel Ivybridge Movile
64bity, dysk 500GB
Pamięć 4GB
Laptop samsunga.”Krzykliwa KDE , tu trochę przesadziłęm chyba zasugerowałem się jakąś opinią. Poprostu xfce wydaje się mi lżejszy i chyba to jedyna narazie ocena na plus dla xfce nad KDE. W każdym razie to nie problem mogę dokupić pamięć a lbo odrazu 8GB. Szkoda, żę pozbyłem się KDE. (Ale są tego plusy bo przez dwa dni nauczyłem się zapisiwać obraz na dysku usb i z niego skorzystać po zmianach w bios , sprawdzania poprawności obrazu i oczywiscie za ostatnim razem rozwaliłem dysk usb bo sformatowałem go na pliki ex4 jeśli dobrze pamiętam i zniknął.)Dodam,że za pierszym razem gdy wgrywałem KDE też komputer tak się zachował tzn właczał si i sam wyłączał co 2 sekundy, ,można było tylko w tym czasie wejść w bios. Gdy zmieniłem partycje bo po debianie zostały jakby 4 jedna podstawowa, póżniej rozszrzona skłądająca się z dwóch swap i home. Gdy zrobiłem tylko 3 główna początek montowania „/” podstwowa, home podstawowa z ex4 i swap wymiany danych problem zniknął a przy xfce nie.możę tu popełniam jakiś błąd bo to dla mnie też nowość.Nie wiem czy przy tworzeniu partycji używa się „koniec punktu montowania”
Logi systemowe – nie wiem jeszcze z czy to się je bo nigdy do tego nie zaglądałem bo się na tym nie znam.
Spróbuję dzisiaj jeszcze raz wgrać Manjaro KDE.
4 stycznia 2017 o 10:29 #2443pavbaranovForumowiczCoż – może po prostu na początek winieneś się zaopatrzyć w podręcznik Manjaro 16.10?
Generalna zasada zanim instaluje się jakikolwiek system, to wiedzieć co jest w komputerze oraz wiedzieć jak się chce to zainstalować. Piszesz o jakichś partycjach extended (masz już tam jakiś system inny?)…
Najpierw zatem – poznaj swój komputer, zorientuj się w jego BIOSie (ustawianie tam na łapu capu czegokolwiek nie jest dobrym rozwiązaniem). Potem sprawdź, czy wybrana przez Ciebie dystrybucja w livecd zachowuje się poprawnie (tj. zasadniczo wszystko wówczas działa). Dopiero potem, po uzmysłowieniu sobie jak ma wyglądać Twój dysk, czy chcesz/będziesz korzystać z takich wynalazków jak UEFI, czy też z BIOSa Legacy itp. itd. przyjdzie czas na instalację. Obecnie jesteś na dobrej drodze (czego Ci nie życzę) do unieruchomienia komputera ;)
Komputer (bebechy) jest wystarczający do pociągnięcia nawet takich środowisk jak Gnome3, czy Plasma 5 w „normalnych” zastosowaniach. Nic nie musisz dokupować. W wymagających grach może się okazać, że nawet jeśli zainstalujesz jakąś wersję OpenBox – to może być zbyt mało.4 stycznia 2017 o 11:42 #2444Gary58ForumowiczDzięki za pomoc.
Zawsze mam tylko jeden system i mnie to wystarcza, jedynie do zus potrzebuję flascha a to mi zapenia firefox i chromium.
W biosie nic na stałe nie zmieniałem a jak coś zmieniam zapisuję na kartce i wracam. Generalnie w advence tam jedna funkcja na disable zeby startował z usb, teraz jedynie przy starcie F10 i i wybieram spośróð 3 usb. Dzisaj kupiłem nowy dysk usb , zainstalowałem bezprobelu z Manjaro KDE i niech tam zostanie po kilku miesiącach podejmę decyzję Manjaro czy Debian (Debian mnie nigdy nie zawiód, na Linuxie od maja tego roku, nigdy wcześnie nie miałem z nim doczynienia.) Ja z gier już wyrosłem i mnie nie interesują jedynie poza drobnymi grami od czasu do czsu takie jak karty, szachy i to będę próbował znależć.Wydaje mi się na chłopski rozum,że to wina mojego starego dysku usb, kiedyś dostałem przy zakupie neostrady.
Teraz pięknie się zainstalował za pierwszym razem i jak napisałem niech tak zostanie. Obecnie nie widzę innego systemu poza debianem lub Manjaro (Archa nie ruszam) Generalnie mam wszystko co potrzeba i mam nadzieję najważniejsze -stabilność.
Pozdrawiam jako stary użytkownik wszystkich windowsów i nowy liniksowych.
Kart graficzne mam od nowości dwie zintegrowane, druga to Ge Force.4 stycznia 2017 o 12:26 #2445pavbaranovForumowiczKart graficzne mam od nowości dwie zintegrowane, druga to Ge Force.
I tu może leżeć problem ze startowaniem Manjaro. W trybie „livecd” w przypadku „podwójnej” karty, Manjaro zawsze chyba się uruchamia na Intelu. Po instalacji – cóż – tę należy prawidłowo przeprowadzić dla takiego typu kart (niekiedy/najczęściej może to wymagać jakiejś korekty). Debian w takim przypadku, jeśli jest instalowany z „oficjalnej” wersji ISO to wykorzystuje również albo Intela (bardziej prawdopodobne) albo nouveau (mniej prawdopodobne). Stąd – pozornie – problem nie istnieje (istnieje, ale na innym poziomie).
Jeśli to taki układ (bo na razie to dalej wróżymy z fusów, a co post to okazuje się, że masz tam coś innego) to przeczytaj o kartach hybrydowych i instalacji systemu w takim przypadku. Powinno być w podręczniku, który Ci podesłałem.PS. To, czy chcesz używać Debiana, czy Manjaro – dla nas nie ma żadnego znaczenia. W przypadku Manjaro będziesz mógł liczyć na pomoc z naszej strony. W przypadku Debiana – nie (i nie dlatego, że nikt z nas go nie zna, bo prawdopodobnie większość).
W Twój wybór systemu nie wnikam. Ja po kilku latach pracy na Debianie po prostu stwierdziłem: dość – nigdy więcej. I pozostaję temu wierny :) Moje kryteria wyboru systemu, to moje – Twoje to Twoje. Nie muszą się one pokrywać. Gdybym miał jednak sugerować system na normalny desktop, to prędzej zasugerowałbym coś z *buntu (a i to nie w wersji LTS), albo lepiej OpenSUSE, OpenMandriva/Mageia lub… Manjaro. Debian prędzej, czy później zaczyna być kołem u wozu (jak potrzeba tam zainstalować jakieś nowsze oprogramowanie). Powtarzam jednak – niczego nie narzucam a i temat to na inną dyskusję i w innym miejscu do ewentualnego kontynuowania.4 stycznia 2017 o 13:46 #2446aquilaModerator@Gary58 zawsze by szybko lub w ogóle otrzymać pomoc należy podać co najmniej: nazwę środowiska graficznego i dane urządzenia, którego problem dotyczy. Dobrym narzędziem do otrzymania informacji jest program konsolowy inxi. Wydaj w konsoli polecenie
inxi -h
i dowiedz się jak go używać.
Nic nie przeszkadza byś miał dwie dystrybucje Linuksa i po dłuższym czasie nieużytkowania jednej z nich ją wyrzucił. Jesli będą jakieś problemy z Manjaro jestesmy tu do pomocy, więć się nie krępuj. :D
Co do wątku traktuję go jako rozwiązany. Witamy na forum - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.