Home › Fora › Forum wsparcia › Inne › [SOLVED] Menu w Cairo-dock w Maboxie
- This topic has 7 odpowiedzi, 4 uczestników, and was last updated 7 years, 6 months temu by Zanonimizowany.
- AutorPosty
- 20 maja 2017 o 14:58 #4089ZanonimizowanyForumowicz
Czy jest możliwość uruchomienia „Menu„, coś a la Menu Start w MS Windows? Korzystam z Maboxa.
20 maja 2017 o 17:42 #4091GForceForumowiczCześć,
Zainstaluj „xfce4-whiskermenu-plugin”Tak jest np. w OBRevenge OS który też działa na Openbox, a wygląda to tak:
http://distrowatch.com/gallery.php?distribution=obrevenge
PS. Ten plugin Xfce w OBRevenge OS jest bardzo podobny z wyglądu do pulpitu Budgie w dystrybucji Solus :)
PPS. Od niedawna są dostępne jeszcze dwie inne wersje tej dystrybucji:
KRevenge OS (środowisko KDE) i MATE Revenge OS (Mate)Pozdrawiam.
21 maja 2017 o 10:18 #4098ZanonimizowanyForumowicz@GForce, dzięki. Zainstalowałem, ale nic się nie zmieniło.
Pogrzebałem trochę w Centrum Sterowania MaboxLinux i sporo tam można zmieniać (wybrałem najbardziej mi odpowiadający pasek zadań i udało mi się go umieścić na górze, tak jak lubię). Może można też zmieniać rozmiar Mabox Menu?
Mabox Menu jest całkiem fajne i w sumie mogłoby zastąpić Menu z Cario Dock, niestety jest dla mnie nieco za małe i muszę się garbić i wytężać wzrok.21 maja 2017 o 10:30 #4099napcokAdministrator@gforce, dzięki. Zainstalowałem, ale nic się nie zmieniło.
Pogrzebałem trochę w Centrum Sterowania MaboxLinux i sporo tam można zmieniać (wybrałem najbardziej mi odpowiadający pasek zadań i udało mi się go umieścić na górze, tak jak lubię). Może można też zmieniać rozmiar Mabox Menu?
Mabox Menu jest całkiem fajne i w sumie mogłoby zastąpić Menu z Cario Dock, niestety jest dla mnie nieco za małe i muszę się garbić i wytężać wzrok.Możesz to zmienić za pomocą pliku konfiguracyjnego…. Prawoklik (aby wywołać menu) -> Preferencje -> Openbox -> Openbox RC
I edytujesz plik konfiguracyjny.
Około linii 74 masz:<font place="MenuHeader"> <name>Droid Sans</name> <size>10</size> <!-- font size in points --> <weight>Normal</weight> <!-- 'bold' or 'normal' --> <slant>Normal</slant> <!-- 'italic' or 'normal' --> </font> <font place="MenuItem"> <name>Droid Sans</name> <size>9</size> <!-- font size in points --> <weight>Normal</weight> <!-- 'bold' or 'normal' --> <slant>Normal</slant> <!-- 'italic' or 'normal' --> </font>
tam możesz zmienić
. Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
21 maja 2017 o 10:38 #4100ZanonimizowanyForumowiczDzięki :-) Zmieniłem w dwóch pozycjach z <10> na <14> i jest tak jakbym chciał. Chyba problem rozwiązany.
21 maja 2017 o 10:47 #4101napcokAdministratorFajnie :)
To jeszcze tylko dodam że dostęp do menu jest przypisany również do klawiszy:
np.
win + spacja – wywołuje główne menu
win + p – wywołuje menu miejscamożna obsługiwać z klawiatury – za to między innymi ja wręcz uwielbiam openboxa :)
Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
21 maja 2017 o 11:54 #4104aquilaModeratorNo to zrób tak.
1. PPM na pasek cairo-> Cairo-Dock-> Dodaj-> Własny skrót.
2. W otwartym oknie:
a) Nazwa wyzwalacza np: Menu
b) Nazwa obrazu lub ścieżka, np: /usr/share/icons/mabox_trans_128.png
c) Wpisz polecenie do wykonania: xdotool key super+space
d) Zastosuj
4. Przesuń ikonkę na przód. (jeśli chcesz)PS: Oczywiście z pomocą @napcok -a :)
Attachments:
21 maja 2017 o 12:22 #4107ZanonimizowanyForumowiczDziała :-)
Tak naprawdę, odkąd udało mi się powiększyć Menu Mabox, mógłbym się obejść bez tego. Ale niech sobie jest.
Thx - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.