[SOLVED] MSM – menedzęr ustawień manjaro -nieznany język?

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Home Fora Forum wsparcia Podstawy [SOLVED] MSM – menedzęr ustawień manjaro -nieznany język?

Oglądasz 11 posty - 1 do 11 (z 11 ogółem)
  • Autor
    Forumowicz

Dlaczego MSM wyświetla opis w dziwnym języku ?
    W załączniu screen.

Administrator

To jest po polsku tylko czcionka jakaś dziwna… masz kota? może przestawił :)
    Wypadałoby podać jeszcze jakieś informacje… typu środowisko graficzne, jak jest w innych programach, cokolwiek.

Forumowicz

Używam środowiska XFCE. Manjaro notifier setting,MSM, gpdfview jedynie te trzy mają dziwną trzcionkę.(Kota nie mam, psa też i nikt inny nie ma dostępu do komputera.)Dodaję jeszcze podgląd dziennika.

Edit: Dodam, że na manjaro ze środowiskiem kde nie ma tego problemu.

Moderator

Przy zmianie czcionek na inne jest to samo?

pavbaranov
    Forumowicz

Środowisko masz oparte o Gtk+2 (głównie), oba programy, które udało mi się zidentyfikować (MSM i Manjaro notifier settings) korzystają z Qt5. Prawdopodobnie nie skonfigurowałeś sobie programów Qt5 by działały prawidłowo w nienatywnym dla nich środowisku. Prawdopodobnie (bo nie mam po co tego używać) pomoże Ci instalacja qt5ct i odpowiednie ustawienie tam czcionek (o ile pamiętam, dla qt5ct należało jeszcze jakąś zmienną skonfigurować, by działało prawidłowo).
    Być może również będziesz musiał zainstalować qt5-styleplugins.
    Sprawdź sobie również na wiki Archa nt. jednolitego wyglądu aplikacji Qt5 w środowisku Gtk.
    Trzeciego programu gpdfview – nie byłem w stanie odnaleźć.

Forumowicz

Ten trzeci program to chyba qpdfview (mam teraz narazie manjaro z kde), qt5 także”kocia trzcionka”. Qt5-styleplugins, Qt5ct też mam wgrane.Wszystkie były już oryginalnie zainstalowane po uruchomieniu manjaro z xfce toteż uważam, że powinny być już skonfigurowane w podstawowym stopniu. W Qt5 próbowałem w ciemno coś zmieniać w ustawieniach ale to nic nie dało.Generalnie wszystkich tych programów nie używam bo wszystko pozostałe działa jak należy, przynajmniej nie zuważyłem niepożądanych ruchów.Nie jestem na 100% pewny ale wydaje mi się, że w antergos z xfce występował podobny problem.
    Zmiana trzcionek też nic nie daje.Narazie zostanę ze środowiskiem kde. Może za jakiś czas problem sam się rozwiąże.Dzięki za pomoc.

Administrator

Dziwny ten problem… kiedy instalowałeś Manjaro i jakie wydanie?
    Ja stawiam że to może jakieś stare śmieciowe konfigi… ( ze starego /home ?)

pavbaranov
    Forumowicz

Ustawiałeś język polski w Systemsettings?
    Przy okazji możesz podać wynik polecenia env.

Forumowicz

To najnowsze wydanie manjaro sprzed kilku dni, /home mam cały czas ten sam od kilku miesięcy, nie formatuję. Wszędzie mam ustawiony język polski (już przy wgrywaniu systemu).
    „Przy okazji możesz podać wynik polecenia env.” ? Nie orientuję się o co chodzi.

Administrator

…. /home mam cały czas ten sam od kilku miesięcy, nie formatuję. Wszędzie mam ustawiony język polski (już przy wgrywaniu systemu).

No to sprawa się wyjaśniła, to wina dziwnych starych plików konfiguracyjnych a nie Manjaro.
    Próbę pozbycia się tego proponowałbym zacząć od usunięcia katalogu ~/.config/qt5ct

Forumowicz

Chyba tak a raczej napewno, problem rozwiązałem już wcześniej w inny dłuższy sposób, poprostu na nowo wgrałem manjaro z xfce zmieniając przy instalacji moją nazwę i system postawił się od nowa na czysto bez zapisanych w pamięci ustawień ( to chyba jak piszesz znajduje się w katalogu ~/.config/gt5ct). No i mam wrescie polski język wszędzie. Nie wiem czy to moja wina była, bo raczej w tych programach nic nie zmieniałem. Dzięki. Problem rozwiązany.
    Przejrzałem również zapisy w starym katalogu gt5ct i faktycznie system mógł dostać „pomieszania zmysłów” różne ustawienia antergosa, manjaro z różnymi środowiskami.Dlatego też moje menu było trochę dziwne za proste.

Oglądasz 11 posty - 1 do 11 (z 11 ogółem)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.