Home › Fora › Forum wsparcia › Podstawy › [SOLVED] Nic nie instaluje się na manjaro 0.8.13
- This topic has 23 odpowiedzi, 4 uczestników, and was last updated 9 years, 3 months temu by pavbaranov.
- AutorPosty
- 10 sierpnia 2015 o 15:46 #692pavbaranovForumowicz
Pierwsze z poleceń:
ping -c 10 -s 1000 wp.pl
winno Cię przepuszczać. Jesteś dodany do grupy network?
Błędy w logu wynikają z braku synchronizacji bazy pacmana. Skoro już skopiowałeś, to wydaj:# pacman -Syy
i zobacz co się dzieje.
Możesz też zobaczyć co będzie, gdy przejdziesz na konto roota i dopiero z niego (a nie przez sudo) spróbujesz obsługi pacmana, czyli: `su
pacman -Syy
pacman -Cokolwiek`
Pacman, aby zadziałał prawidłowo musi mieć przy pierwszym uruchomieniu sporządzoną lokalną bazę danych – bez tego ani rusz. I to zapewnia właśnie ta opcja -Syy. Dopiero po niej można instalować itd.
Tak, czy inaczej – sprawdź to co na początku, czyli uprawnienia Twojego usera; w jakiej grupie się znajduje itd. Zobacz: wiki Manjaro.10 sierpnia 2015 o 17:49 #693KirelejsonForumowicz> winno Cię przepuszczać. Jesteś dodany do grupy network?
Nie rozumiem o co chodzi. To moje własne połączenie internetowe, jestem jedynym użytkownikiem.
Manjaro. Ciesz się prostotą!
10 sierpnia 2015 o 21:36 #694pavbaranovForumowiczTo nie ma z tym nic wspólnego. Poczytaj gdziekolwiek o tego typu rzeczach jak użytkownik, grupa w linuksie (jest tego od groma; masz też podany link). Do sprawdzenia, czy jesteś w grupie network – wystarczy.
11 sierpnia 2015 o 05:42 #695KirelejsonForumowiczCoś takiego znalazłem
[on@on ~]$ groups on lp wheel network video audio storage autologin users [on@on ~]$
Chyba jestem dodany do grupy network jako użytkownik on.
11 sierpnia 2015 o 06:46 #696pavbaranovForumowiczW grupie network jesteś, prędzej to jednak uprawnienia chyba.
Sprawdź co Ci daje wynik polecenia:getcap /usr/bin/ping
powinien zwrócić:/usr/bin/ping = cap_net_raw+ep
Próbowałeś tego, co pisałem wcześniej? Uruchomienia pacmana na koncie root, zmiany domyślnego menedżera pobierania na wget czy curl?
Aha, no i jaki wynik daje pacman -Syy po skopiowaniu baz? Info, że „nie pomogło” (jeśli tego dotyczy) nic nie mówi.To może być jeszcze jakiś problem z DNS, czyli resolv.conf – zob. tu: jak zmienić DNS., bądź… problem z Twoim dostawcą internetu, który ma taki sam serwer jak opisany tu: serwer ISA blokuje synchronizację repozytoriów.
Wygląda na to, że błąd występuje od lat, szczególnie u osób, które korzystają z „nietypowych” dostawców internetu. Zacznij – oprócz innych rzeczy – od resolv.conf.
11 sierpnia 2015 o 11:05 #697KirelejsonForumowiczDziś zainstalowałem system od nowa.
Próbowałeś tego, co pisałem wcześniej? Uruchomienia pacmana na koncie root, zmiany domyślnego menedżera pobierania na wget czy curl?
Tak.
Najpierw wpisywałemXferCommand = /usr/bin/curl -C - -f %u > %o
do pliku /etc/pacman.conf redagowałem w root. Próbowałem zaktualizować system. Potem usunąłem ten wiersz z /etc/pacman.conf ш zmieniłem naXferCommand = /usr/bin/wget --passive-ftp -c -O %o %u
To nic nie dało, w sensie że znów nie pobrały się pakiety core/community/extra/multilib.db
Będę teraz próbował powtórzyć to na nowej instalacji.[on@on ~]$ su Hasło: [root@on on]# pacman -Syy :: Synchronizowanie baz danych z pakietami… błąd: nie udało się zaktualizować core (nie udało się zablokować bazy danych) błąd: nie udało się zaktualizować extra (nie udało się zablokować bazy danych) błąd: nie udało się zaktualizować community (nie udało się zablokować bazy danych) błąd: nie udało się zaktualizować multilib (nie udało się zablokować bazy danych) błąd: nie udało się zsynchronizować żadnej bazy danych błąd: nie udało się zainicjować transakcji (nie udało się zablokować bazy danych) błąd: nie udało się zablokować bazy danych: Plik istnieje jeśli jesteś pewien, że menedżer pakietów nie jest już uruchomiony, możesz usunąć /var/lib/pacman/db.lck. [root@on on]#
To polecenie nie wydaje nic:
[on@on ~]$ getcap /usr/bin/ping [on@on ~]$
Wygląda na to, że błąd występuje od lat, szczególnie u osób, które korzystają z „nietypowych” dostawców internetu.
https://www.lattelecom.lv/majai/internets
Dzięki za porady, będę próbował wszystko on nowa na nowej instalacji.
Niestety nie udaje się rozwiązać ten problem za pomocą narzędzi GUI. Planowałem zainstalować system na szybko i korzystać z niego, ale, jak widać, manjaro wymaga większej troski.
11 sierpnia 2015 o 12:54 #698pavbaranovForumowiczTo nie Manjaro. Przynajmniej na 99% jest to problem z Twoim dostawcą internetu. Przeczytaj raz jeszcze ten wątek, który Ci podrzuciłem w linku o resolv.conf, zmień tam ustawienia i spróbuj (najprościej po restarcie komputera raz jeszcze).
11 sierpnia 2015 o 13:05 #699KirelejsonForumowiczDzięki za pomoc i rzetelne porady.
Właśnie pomogło rozwiązanie z tego linku:
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=1254647#p1254647Zamieniłem:
# home router nameserver nameserver 192.168.0.1
Na:
#Google nameservers nameserver 8.8.8.8 nameserver 8.8.4.4
W pliku etc/resolv.conf
Jestem ocalony!
Teraz zajmę się dopasowaniem systemu, a jutro postaram się zrozumieć co się zdarzyło, jak to działa i zamknąć wątek na angielskim forum.
Wszystko działa bardzo szybko. Prawie lata.Manjaro. Ciesz się prostotą!
11 sierpnia 2015 o 14:57 #700pavbaranovForumowiczTeraz zajmę się dopasowaniem systemu, a jutro postaram się zrozumieć co się zdarzyło, jak to działa
Cóż, ktoś u kogo masz łącze internetowe, ma określony serwer, najprawdopodobniej ustawiony na ISA MSu. I… nie przepuszcza :)
Błąd po stronie dostawcy internetu lub… ustawień serwera f-my MS. - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.