Home › Fora › Forum wsparcia › Oprogramowanie › Nvida Settings nie wykrywa ekranu laptopa.
- This topic has 3 odpowiedzi, 2 uczestników, and was last updated 7 years, 9 months temu by
azja.
- AutorPosty
- 5 lipca 2017 o 10:26 #4955
azja
Moderator… za chwilę, zapewne, odezwą się inni, którzy powiedzą Ci dokładnie co z tym zrobić (np. poszukać na forum wątków z tego tematu – znajdziesz), bo ja nie miałem praktycznego kontaktu z tego typu przypadkami, w związku z tym nie będę się wymądrzał. Ale z komunikatu:
You do not appear to be using the NVIDIA X driver. Please edit your X configuration file(just run ‚nvidia-xconfig’ as root), and resatr the X server
wyników lshw:*-display description: VGA compatible controller product: 4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller vendor: Intel Corporation
oraz lspci:
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 06) 01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GM107M [GeForce GTX 850M] (rev ff)
wynika, że masz dwie karty, a w użyciu jest Intel.
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
5 lipca 2017 o 14:14 #4956BigMac
ForumowiczFaktycznie, ale wpisując
nvidia-xconfig
w terminalu i zrestartowaniu X, mogę spokojnie wejśc w nvida-settings bez żadnych protestów, mimo wszystko wyświetlacz nie jest wykrywany to samo mam z zewnętrzynm wyświetlaczem.5 lipca 2017 o 16:58 #4957azja
Moderator… do 'podwójnych’ kart w notebook’ach nie używasz standardowych driver’ów. Szukaj na forum nvidia, optimus, bumblebee. Najpierw przeczytaj, to co już jest, a potem uszczegóławiaj, jeżeli masz wątpliwości. Masz do dyspozycji forum Manjaro i Arch’a (polskie, angielskie, …) i takież wiki. Zachęcam do łowów.
————-
EDIT: Możesz również wyłączyć – jeżeli, to możliwe – Intela w BIOS’ie. Ale poczytaj, zanim zaczniesz mieszać.
————-Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.