Polskie znaki – lewy Alt – jak?

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Home Fora Forum wsparcia Inne Polskie znaki – lewy Alt – jak?

Oglądasz 8 posty - 1 do 8 (z 8 ogółem)
  • Autor
    piotr
    Forumowicz

Od tygodnia radośnie siedzę sobie na Manjaro Deepin’ie, z uwagi na nieznajomość Linux’a (ani-ani!) zwracam się z, mam nadzieję, lajcikowym pytaniem. Wpierw jednak:
    witam wszystkich forumowiczów! Ahoj!
    I teraz jak w temacie – wciśnięcie prawego alt’u pozwala na użycie polskich znaków, z chęci pozostania przy swoich przyzwyczajeniach, chciałbym używać polskich znaków również i z lewym alt’em.
    Jak mogę to osiągnąć?

Manjaro 17.1.6 Deepin
    Keyboard layout: Polish (default)

Forumowicz

Z tego co się orientuje, to aby wprowadzić polski znak trzeba wcisnąć prawy Alt, zaś lewy Alt odpowiada za coś innego.

Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110
    michaldybczak
    Forumowicz

Robert, coś ci się pomyliło. Polskie znaki zwykle właśnie z lewym Altem się pisze. Coś jest schrzaniona konfiguracja na Deepinie jeśli jest odwrotnie, ale ciężko mi teoretyzować co jest nie tak – nie spotakłem się jeszcze z takim problemem a nie znam się na mapowaniu klawiszy. Jednak inni tutaj co nieco wiedzą i miejmy nadzieję, że odpowiedzą.

Abedon
    Forumowicz

Polskie znaki zwykle właśnie z lewym Altem się pisze.

Od kiedy? A może ja czegoś nie wiem?

Forumowicz

Robert, coś ci się pomyliło. Polskie znaki zwykle właśnie z lewym Altem się pisze.

Jak lewym Alt-em? U mnie się dodaje polskie znaki prawym Alt-em, coś Ci się pomyliło.

Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110
    michaldybczak
    Forumowicz

A masz rację, zakręciłem się… Nie wiem czemu mam wrażenie, że zawsze używam lewego. Jak piszę to automatycznie prawy naciskam, a jak myślę gdzie to widzę lewy… Ups :P.

Ale wracając do tematu, ktoś pewnie wie jak zmapować lewy alt, żeby dział jak prawy?

Moderator

W wielu programach pod Linuksem lewy alt+<klawisz> ma przypisane konkretne działanie. Proponuję potestować, np. alt+z, alt+x, alt+c, alt+e, alt+l.
    Dlatego mapowanie lewego alt, zakładając nawet, że się uda, miałoby negatywne konsekwencje w wielu popularnych aplikacjach i ew. problemy z ich działaniem.
    Wygodniej chyba będzie opanować sztukę pisania polskich znaków za pomocą prawego alt.

Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam

piotr
    Forumowicz

Po klaryfikacji, przychylam się do sugestii majo, iż zdecydowanie łatwiej będzie zmienić swoje nawyki.
    Ok, dzięki.

Oglądasz 8 posty - 1 do 8 (z 8 ogółem)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.