Home › Fora › Forum wsparcia › Inne › Polskie znaki – lewy Alt – jak?
- This topic has 7 odpowiedzi, 5 uczestników, and was last updated 6 years, 8 months temu by piotr.
- AutorPosty
- 3 marca 2018 o 02:42 #6979piotrForumowicz
Od tygodnia radośnie siedzę sobie na Manjaro Deepin’ie, z uwagi na nieznajomość Linux’a (ani-ani!) zwracam się z, mam nadzieję, lajcikowym pytaniem. Wpierw jednak:
witam wszystkich forumowiczów! Ahoj!
I teraz jak w temacie – wciśnięcie prawego alt’u pozwala na użycie polskich znaków, z chęci pozostania przy swoich przyzwyczajeniach, chciałbym używać polskich znaków również i z lewym alt’em.
Jak mogę to osiągnąć?Manjaro 17.1.6 Deepin
Keyboard layout: Polish (default)3 marca 2018 o 12:20 #6980Robert75ForumowiczZ tego co się orientuje, to aby wprowadzić polski znak trzeba wcisnąć prawy Alt, zaś lewy Alt odpowiada za coś innego.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #6211104 marca 2018 o 18:37 #6982michaldybczakForumowiczRobert, coś ci się pomyliło. Polskie znaki zwykle właśnie z lewym Altem się pisze. Coś jest schrzaniona konfiguracja na Deepinie jeśli jest odwrotnie, ale ciężko mi teoretyzować co jest nie tak – nie spotakłem się jeszcze z takim problemem a nie znam się na mapowaniu klawiszy. Jednak inni tutaj co nieco wiedzą i miejmy nadzieję, że odpowiedzą.
4 marca 2018 o 19:07 #6983AbedonForumowiczPolskie znaki zwykle właśnie z lewym Altem się pisze.
Od kiedy? A może ja czegoś nie wiem?
4 marca 2018 o 19:14 #6984Robert75ForumowiczRobert, coś ci się pomyliło. Polskie znaki zwykle właśnie z lewym Altem się pisze.
Jak lewym Alt-em? U mnie się dodaje polskie znaki prawym Alt-em, coś Ci się pomyliło.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #6211104 marca 2018 o 20:05 #6985michaldybczakForumowiczA masz rację, zakręciłem się… Nie wiem czemu mam wrażenie, że zawsze używam lewego. Jak piszę to automatycznie prawy naciskam, a jak myślę gdzie to widzę lewy… Ups :P.
Ale wracając do tematu, ktoś pewnie wie jak zmapować lewy alt, żeby dział jak prawy?
4 marca 2018 o 22:53 #6986majoModeratorW wielu programach pod Linuksem lewy alt+<klawisz> ma przypisane konkretne działanie. Proponuję potestować, np. alt+z, alt+x, alt+c, alt+e, alt+l.
Dlatego mapowanie lewego alt, zakładając nawet, że się uda, miałoby negatywne konsekwencje w wielu popularnych aplikacjach i ew. problemy z ich działaniem.
Wygodniej chyba będzie opanować sztukę pisania polskich znaków za pomocą prawego alt.Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
5 marca 2018 o 09:22 #6987piotrForumowiczPo klaryfikacji, przychylam się do sugestii majo, iż zdecydowanie łatwiej będzie zmienić swoje nawyki.
Ok, dzięki. - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.