Home › Fora › Forum wsparcia › Podstawy › Poszukuje programów do obsługi pendriva
- This topic has 2 odpowiedzi, 3 uczestników, and was last updated 8 years, 9 months temu by pavbaranov.
- AutorPosty
- 26 stycznia 2016 o 13:13 #992macieslawForumowicz
W linuxmint miałem dwa pgroam o nazwie „formatowanie nosnika usb” i „zapisywanie obrazu iso na nosiku usb”. Chciałbym w manjaro tez takie programy żeby nie bawić się w konsoli. Jakie polecacie zainstalować?
27 stycznia 2016 o 09:04 #993napcokAdministratorWypalanie obrazów ISO, np: imagewriter lub isousb.
Formatowanie: gparted lub partitionmanager.
Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
27 stycznia 2016 o 11:37 #995pavbaranovForumowiczSam programik do formatowania to np. quick-usb-formatter. Nigdzie go nie ma, kiedyś był w Chakrze i w OpenSUSE (na pewno). Dawno temu instalowałem to również na Kubuntu. Paczkę zbudujesz z takim PKGBUILDem. Niestety program nie jest już chyba – przynajmniej aktywnie – rozwijany i niekiedy nie dawał mi możliwości sformatowania pendrive’a.
Sama budowa paczki trwa niedługo. Niestety wymaga kdebase-runtime, a to nie wiadomo jak długo jeszcze będzie w Archu/Manjaro.
Jeśli chodzi o kopiowanie ISO na pendrive’a to – przynajmniej w Archu – dostępny jest jeszcze unetbootin (repozytorium community) i w Mincie prawdopodobnie był właśnie ten program. Ma jedną zaletę – jest mniej destrukcyjny dla pendrive w porównaniu to takiego isousb, ale i wady jak np. brak możliwości nagrania bootowalnego pendrive’a niektórych dystrybucji (np. Arch i wszystkie pochodne, które mi są znane). Generalnie w AUR znajdziesz takich programików kilka. Zerknij sobie na alternatywy dla unetbootin. Praktycznie wszystkie są dostępne. - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.