Home › Fora › Forum wsparcia › Podstawy › Próba automatycznego logowania do systemu.
- This topic has 9 odpowiedzi, 6 uczestników, and was last updated 8 years, 1 months temu by darkus.
- AutorPosty
- 30 września 2016 o 14:00 #1896darkusForumowicz
Czy jest możliwość uzyskania automatycznego logowania wtedy, gdy uruchamia się system. Bez podawania hasła. Srodowisko xfce.
30 września 2016 o 14:07 #1897pavbaranovForumowiczJest. Jeśli używasz jakiegoś Desktop Menedżera (np. SDDM, LightDM) – w jego opcjach ustawiasz autologowanie. Można to zrobić w pliku konfiguracyjnym bądź – w wielu przypadkach – w jakimś programiku, który służy do „zarządzania” DMem.
30 września 2016 o 14:16 #1898napcokAdministratorNajlepiej wybrać taką opcję podczas instalacji systemu, no ale chyba już za późno ;)
A z palca wg opisu na wiki Arch -> https://wiki.archlinux.org/index.php/LightDM#Enabling_autologinAppki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
30 września 2016 o 16:00 #1899darkusForumowiczTak wygląda u mnie plik konfiguracyjny LightDM:
[Seat:*] #type=xlocal #pam-service=lightdm pam-autologin-service=lightdm-autologin #pam-greeter-service=lightdm-greeter #xserver-command=X #xmir-command=Xmir #xserver-config= #xserver-layout= #xserver-allow-tcp=false #xserver-share=true #xserver-hostname= #xserver-display-number= #xdmcp-manager= #xdmcp-port=177 #xdmcp-key= #unity-compositor-command=unity-system-compositor #unity-compositor-timeout=60 #greeter-session=example-gtk-gnome #greeter-hide-users=false #greeter-allow-guest=true #greeter-show-manual-login=false #greeter-show-remote-login=true user-session=xfce #allow-user-switching=true #allow-guest=true #guest-session= session-wrapper=/etc/lightdm/Xsession #greeter-wrapper= #guest-wrapper= #display-setup-script= #display-stopped-script= #session-setup-script= #session-cleanup-script= #autologin-guest=false autologin-user=dariusz autologin-user-timeout=0 autologin-in-background=false autologin-session= exit-on-failure=false
Trochę linii odhaczyłem, ale nadal wymaga logowania.
30 września 2016 o 17:08 #1900aquilaModeratorWykonałeś:
#groupadd -r autologin # gpasswd -a dariusz autologin
jak w linku podanym przez @napcok -a?
Podają tam również by odkomentować:pam-service=lightdm
30 września 2016 o 21:49 #1901michaldybczakForumowiczW innych środowiskach to zazwyczaj kwestia znalezienia tego w ustawieniach systemu i zahaczenie odpowiedniej opcji.
1 października 2016 o 11:27 #1905ZanonimizowanyForumowiczSprawdź czy masz w repozytorium pakiet lightdm-gtk-greeter-settings. Tam będziesz mógł ustawić graficznie autologowanie.
1 października 2016 o 14:32 #1906darkusForumowicz1. Odchaczyłem pam-service=lightdm,
dodałem w sekcji [Seat:*], na końcu
#groupadd -r autologin
# gpasswd -a dariusz autologin,
i przy uruchamianiu system nie wystartował,Zainstalowałem ponownie manjaro xfce,
i rozdzielczość była zbyt mała. Miałem do wyboru
1024×768, ale kolory były blade.
Zainstalowałem inną dystrybucję: pc linux, obok manjare, żeby mieć lepszą rozdzielczość w systemie. W pclinux sytuacja z rozdzielczością była podobna jak w manjaro, jednak gdy pc linux z auktualizowałem rozdzielczość była znacznie lepsza.2. Niestety gdy zainstalowałem pc linux, coś uszkodził się w manjaro. W grubie jest wykrywany, lecz po chwili następują komunikaty,
np:end Kernel panic – not syncing:VFS:
Unable to mount fson unknwn-block(0,0).
Chciałbym zainstalować ponownie Manjaro, obok pc linux, lecz nie mam pewności, że wykryje mi pc linux os. Już tak raz miałem, że miałem dwa linuxy, i gdy azinstalowałem Manjaro, to grub wykrywał tylko manjaro.2 października 2016 o 05:41 #1910pavbaranovForumowiczO Geezaa,…
1. Odchaczyłem pam-service=lightdm,
dodałem w sekcji [Seat:*], na końcu
#groupadd -r autologin
# gpasswd -a dariusz autologin,
i przy uruchamianiu system nie wystartował,I słusznie. Nie miał prawa. W zakresie:
#groupadd -r autologin # gpasswd -a dariusz autologin,
aquila napisał: wykonałeś (…) a nie dopisałeś. Jest różnica?
2. Niestety gdy zainstalowałem pc linux, coś uszkodził się w manjaro. W grubie jest wykrywany, lecz po chwili następują komunikaty,
np:end Kernel panic – not syncing:VFS:
Unable to mount fson unknwn-block(0,0).
Chciałbym zainstalować ponownie Manjaro, obok pc linux, lecz nie mam pewności, że wykryje mi pc linux os. Już tak raz miałem, że miałem dwa linuxy, i gdy azinstalowałem Manjaro, to grub wykrywał tylko manjaro.Nawet nie musisz prawdopodobnie instalować Manjaro. Najczęściej w takim przypadku wystarczające bywa wejście do zainstalowanego systemu przez chroot, a następnie wydanie tam polecenia:
sync
Chroot jest dobrze opisany np. na wiki Archa, ale pytanie czy i na ile znasz angielski.
Po installacji czegokolwiek – inny system winien być wykryty automatycznie, o ile została zainstalowana paczka os-prober.2 października 2016 o 13:02 #1912darkusForumowiczPo installacji czegokolwiek – inny system winien być wykryty automatycznie, o ile została zainstalowana paczka os-prober.
Dzięki za informację.
Aktualnie mam zainstalowany Manjaro. - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.