Home › Fora › Forum wsparcia › Multimedia › [SOLVED] Problem z dyskiem sieciowym
- This topic has 8 odpowiedzi, 2 uczestników, and was last updated 6 years, 1 months temu by puzo.
- AutorPosty
- 28 września 2018 o 13:54 #8355puzoForumowicz
Witam wszystkich,
Mam w mojej sieci dysk sieciowy WD MyBook Live, problem polega na tym że w Manjaro ten dysk nie jest widoczny (w menadżerze plików).
Na Debianie, Ubuntu i Mint dysk jest bez problemu wykrywany i widoczny.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.29 września 2018 o 08:58 #8356napcokAdministratorCześć,
Nie podałeś żadnych informacji o tym dysku – ciężko pomóc nie mając takiego dysku. No ale może się uda nakierować jakoś… W jaki sposób ten dysk udostępnia zasoby?
Prawdopodobnie za pomocą Samby.
Zapewne trzeba doinstalować jakieś pakiety z nią związane.
Czy masz możliwość wyszukania zainstalowanych paczek w systemach gdzie to działa (Debian, Ubuntu,Mint)?
Jakiego środowiska i menadżera plików używasz?
Może pomocne okaże się wiki Archa…
https://wiki.archlinux.org/index.php/samba#File_manager_configurationAppki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
29 września 2018 o 15:56 #8357puzoForumowiczCzęść,
dzięki za szybką odpowiedź.
Dysk/urządzenie to jest tak jak napisałem WD MyBook Live 1TB. Zapewne est na Sambie, nie wiem jak sprawdzić.
W Debianie dla Samby są zainstalowane pakiety jak poniżej, w Manjaro tego nie ma.libsmbclient
libwbclient0
python3-smbc
samba-libsJestem trochę na początku zaznajamiania się z tym systemem więc jak coś nie tak to napisz gdzie czego szukać.
Na Debianie mam Cinamona, na Manjaro sprawdzałem na Cinamonie, Gnomie, Deepinie i XFCE
Dzięki29 września 2018 o 18:53 #8358napcokAdministratorSpróbuj doinstalować pakiet gvfs-smb, ewentualnie pyneighborhood.
Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
29 września 2018 o 21:44 #8359puzoForumowiczgvfs-smb był zainstalowany, pyneighborhood zainstalowałem – bez efektu. Coś tu jest nie tak, bo mam tez w sieci RasPi z OSMC na którym jest uruchomiona Samba – na innych dystrybucjach widoczne a na Manjaro nie.
Zainstaluje na tym kompie OpenSUSE, zobaczę czy będzie działać.29 września 2018 o 22:57 #8360puzoForumowiczZainstalowałem wszystkie pakiety które się wyświetliły przy Sambie i teraz jest ok.
Jak będę miał czas to sprawdzę który był brakujący.
Dzięki za poświęcony czas.30 września 2018 o 00:09 #8361puzoForumowiczPakiet który rozwiązał problem: manjaro-settings-samba
30 września 2018 o 10:00 #8362napcokAdministratorGratuluję :) oznaczam wątęk jako SOLVED – > rozwiązany.
Appki pod konsolę | czasem piszę tutaj | Pomóż sobie i innym - mądrze zadawaj pytania
30 września 2018 o 20:37 #8363puzoForumowiczDzięki
Pozdrawiam - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.