Home › Fora › Forum wsparcia › Oprogramowanie › Problem z instalacją FreeFileSync
- This topic has 5 odpowiedzi, 2 uczestników, and was last updated 7 years, 3 months temu by pavbaranov.
- AutorPosty
- 31 lipca 2017 o 21:26 #5449nikczemnikForumowicz
Witam
Próbuję zainstalować FreeFileSync. Próbowałem przez Octopi i przez yaourt. Niestety za każdym razem terminal „coś robi” i robi to przez kilka godzin bez skutku. Wiem, że „coś robi” nie wiele mówi, ale nie mam jak skopiować tekstu, żeby go tu wkleić. Czy możecie podpowiedzieć mi co może być nie tak? Ewentualnie czy możecie podrzucić jakiś program do synchronizacji plików pomiędzy dwoma komputerami w sieci domowej?31 lipca 2017 o 21:39 #5450pavbaranovForumowiczCzytałeś komenatarze? Budujesz najnowszą wersję (masz w komentarzach PKGBUILD)? I fakt:
– bez szczegółwej informacji nic nie jesteśmy w stanie pomóc,
– są aplikacje (firefox, libreoffice, calligra itp. itd.), które budują się kilka godzin.1 sierpnia 2017 o 09:25 #5451nikczemnikForumowiczOK faktycznie, nie zauważyłem. Zostawiłem na noc ale i tak nie mógł zbudować. Może macie jakąś alternatywę do synchronizacji po sieci między komputerami?
1 sierpnia 2017 o 10:27 #5453pavbaranovForumowiczNie używam, ale jest taka fajna strona: alternativeto.net, gdzie możesz poszukać (zresztą w linku alternatywy dla freefilesync dla linuksa).
1 sierpnia 2017 o 11:00 #5454nikczemnikForumowiczZnalazłem chyba rozwiązanie:
$ yaourt –sync freefilesync
Edit PKGBUILD ? [Y/n] yUncomment line 33 and save it.
Ale nie wiem jak to zrobić. Kiedy próbuję edytować PKBUILD wyskakuje:
==> Edytować PKGBUILD? [T/n] ("P", aby przerwać) ==> -------------------------------------------- ==> t Proszę dodać $VISUAL do swoich zmiennych środowiskowych na przykład: export VISUAL="vim" (w ~/.bashrc) (zastąp vim swoim ulubionym edytorem) ==> Edytuj PKGBUILD używając:
Co mam teraz zrobić?
1 sierpnia 2017 o 11:16 #5455pavbaranovForumowicznano ~/.bashrc
dodać
export EDITOR=/usr/bin/nano
wykonać
source ~/.bashrc
Nadto możesz sobie z komentarzy wziąć nowszą już wersję 0.9.2 z zamieszczonego tam PKGBUILDu. Sposób instalacji bez yaourt. Inaczej za chwilę będziesz miał tę paczkę do przebudowania. - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.