Home › Fora › Forum wsparcia › Oprogramowanie › Problem z instalacją FreeFileSync
- This topic has 5 odpowiedzi, 2 uczestników, and was last updated 7 years, 8 months temu by
pavbaranov.
- AutorPosty
- 31 lipca 2017 o 21:39 #5450
pavbaranov
ForumowiczCzytałeś komenatarze? Budujesz najnowszą wersję (masz w komentarzach PKGBUILD)? I fakt:
– bez szczegółwej informacji nic nie jesteśmy w stanie pomóc,
– są aplikacje (firefox, libreoffice, calligra itp. itd.), które budują się kilka godzin.1 sierpnia 2017 o 09:25 #5451nikczemnik
ForumowiczOK faktycznie, nie zauważyłem. Zostawiłem na noc ale i tak nie mógł zbudować. Może macie jakąś alternatywę do synchronizacji po sieci między komputerami?
1 sierpnia 2017 o 10:27 #5453pavbaranov
ForumowiczNie używam, ale jest taka fajna strona: alternativeto.net, gdzie możesz poszukać (zresztą w linku alternatywy dla freefilesync dla linuksa).
1 sierpnia 2017 o 11:00 #5454nikczemnik
ForumowiczZnalazłem chyba rozwiązanie:
$ yaourt –sync freefilesync
Edit PKGBUILD ? [Y/n] yUncomment line 33 and save it.
Ale nie wiem jak to zrobić. Kiedy próbuję edytować PKBUILD wyskakuje:
==> Edytować PKGBUILD? [T/n] ("P", aby przerwać) ==> -------------------------------------------- ==> t Proszę dodać $VISUAL do swoich zmiennych środowiskowych na przykład: export VISUAL="vim" (w ~/.bashrc) (zastąp vim swoim ulubionym edytorem) ==> Edytuj PKGBUILD używając:
Co mam teraz zrobić?
1 sierpnia 2017 o 11:16 #5455pavbaranov
Forumowicznano ~/.bashrc
dodać
export EDITOR=/usr/bin/nano
wykonać
source ~/.bashrc
Nadto możesz sobie z komentarzy wziąć nowszą już wersję 0.9.2 z zamieszczonego tam PKGBUILDu. Sposób instalacji bez yaourt. Inaczej za chwilę będziesz miał tę paczkę do przebudowania. - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.