Home › Fora › Środowiska graficzne › KDE › [SOLVED] Problem z pakietem java-rxtx
- This topic has 4 odpowiedzi, 3 uczestników, and was last updated 7 years, 2 months temu by azja.
- AutorPosty
- 10 września 2017 o 21:37 #5862wojteeekForumowicz
Cześć mam problem z pakietem java-rxtx jak próbuje go użyć to wywala:
Stable Library ========================================= Native lib Version = RXTX-2.2pre2 Java lib Version = RXTX-2.1-7 WARNING: RXTX Version mismatch Jar version = RXTX-2.1-7 native lib Version = RXTX-2.2pre2 check_group_uucp(): error testing lock file creation Error details:Brak dostępucheck_lock_status: No permission to create lock file. please see: How can I use Lock Files with rxtx? in INSTALL check_group_uucp(): error testing lock file creation Error details:Brak dostępucheck_lock_status: No permission to create lock file. please see: How can I use Lock Files with rxtx? in INSTALL check_group_uucp(): error testing lock file creation Error details:Brak dostępucheck_lock_status: No permission to create lock file. please see: How can I use Lock Files with rxtx? in INSTALL check_group_uucp(): error testing lock file creation Error details:Brak dostępucheck_lock_status: No permission to create lock file. please see: How can I use Lock Files with rxtx? in INSTALL check_group_uucp(): error testing lock file creation Error details:Brak dostępucheck_lock_status: No permission to create lock file. please see: How can I use Lock Files with rxtx? in INSTALL check_group_uucp(): error testing lock file creation Error details:Brak dostępucheck_lock_status: No permission to create lock file. please see: How can I use Lock Files with rxtx? in INSTALL check_group_uucp(): error testing lock file creation Error details:Brak dostępucheck_lock_status: No permission to create lock file. please see: How can I use Lock Files with rxtx? in INSTALL check_group_uucp(): error testing lock file creation Error details:Brak dostępucheck_lock_status: No permission to create lock file. please see: How can I use Lock Files with rxtx? in INSTALL check_group_uucp(): error testing lock file creation Error details:Brak dostępucheck_lock_status: No permission to create lock file. please see: How can I use Lock Files with rxtx? in INSTALL check_group_uucp(): error testing lock file creation Error details:Brak dostępucheck_lock_status: No permission to create lock file. please see: How can I use Lock Files with rxtx? in INSTALL check_group_uucp(): error testing lock file creation Error details:Brak dostępucheck_lock_status: No permission to create lock file. please see: How can I use Lock Files with rxtx? in INSTALL check_group_uucp(): error testing lock file creation Error details:Brak dostępucheck_lock_status: No permission to create lock file. please see: How can I use Lock Files with rxtx? in INSTALL
Używałem komend przeróżnych, które niby miały pomóc w rozwiązaniu tego problemu i nic. Reinstalowałem ten pakiet i znowu d*pa. Może ktoś kiedyś miał podobny problem lub zna się na tych uprawnieniach i mógłby pomóc? Dziękuję bardzo męczę się z tym już kupę czasu i nic :(.
11 września 2017 o 12:24 #5863pavbaranovForumowicz„Używałem komend przeróżnych” – absolutnie nic nie znaczy. Podaj jakie wówczas nie będziemy błądzić po omacku.
Po pierwsze jednak – instalowałeś to z repozytorium, czy z „instalki” ze strony? W pierwszym przypadku wykonałeś to co wyświetliło Ci się w post-install?
Users need to be in 'lock' and 'uucp' groups to connect to devices
W drugim (pomijając, że jeśli coś jest w repozytorium, to należy je stąd instalować) – przeczytałeś plik INSTALL.txt i proponowane tam rozwiązanie? Nadto – wówczas – jak to zainstalowałeś? Dołączonym tam skryptem?11 września 2017 o 16:29 #5865wojteeekForumowicz„Używałem komend przeróżnych” – absolutnie nic nie znaczy. Podaj jakie wówczas nie będziemy błądzić po omacku.
Po pierwsze jednak – instalowałeś to z repozytorium, czy z „instalki” ze strony? W pierwszym przypadku wykonałeś to co wyświetliło Ci się w post-install?
W drugim (pomijając, że jeśli coś jest w repozytorium, to należy je stąd instalować) – przeczytałeś plik INSTALL.txt i proponowane tam rozwiązanie? Nadto – wówczas – jak to zainstalowałeś? Dołączonym tam skryptem?Dzięki za odpowiedź, instalowalem z Octopi i nie pisało
i tylko dodałem siebie do uucp a do lock zapomniałem, po dodaniu i resecie wszystko ok, dzięki :D!11 września 2017 o 18:40 #5866pavbaranovForumowiczCóż, jescze jeden przykład na niedoskonałość dostępnych GUI dla pacmana :) Niestety octopi maskuje informacje, które winny być po instalacji widoczne dla użytkownika. Jeśli chcesz z niego korzystać, to po wybraniu czegoś do instalacji i wciśnięciu „przeprowadź” pojawia Ci się okienko do potwierdzenia. Tam masz 3 możliwości: tak, nie oraz uruchom w terminalu. Korzystaj z tej trzeciej, bowiem jedyna, która nie przekłamuje. Jako silnik (Narzędzia -> Opcje -> Silnik) również polecam użyć pacman a nie ALPM.
11 września 2017 o 20:23 #5867azjaModerator… octopi dawno już nie używałem, więc nie pamiętam (’uruchom w terminalu’ można chyba ustawić jako zachowanie domyślne), ale skoro mowa o interface’ach graficznych do pacman’a, to pamac domyślnie pokazuje tylko pasek postępu (na dole), ale po kliknięciu ’Szczegóły’ przestawia się w 'tryb terminala’ i jest wszystko co powinno być.
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.