Home › Fora › Forum wsparcia › Sprzęt i sterowniki › Problem z połączeniem internetowym
- This topic has 8 odpowiedzi, 3 uczestników, and was last updated 7 years, 8 months temu by pavbaranov.
- AutorPosty
- 18 marca 2017 o 09:33 #3215nameziFragForumowicz
Witam wszystkich,
mam problem najprawdopodobniej z karta sieciową, w steam i spotify prędkość pobierania z internetu jest na poziomie 10kb/s, sprawdzałem prędkość speedtestem i pokazuje tak jak być powinno czyli 90 mbit/s. Dopowiem że jestem podłączony kablem Ethernet i przy win nie miałem żadnych problemów z netem. Pomoże ktoś co i jak zrobić??
Jestem nowym użytkownikiem Manjaro więc proszę o wyrozumiałość – nie wszystko wiem :)18 marca 2017 o 09:45 #3216pavbaranovForumowiczNa początek wynik
lspci -vx
lub
inxi -Nxx
Czy internet jest powolny wyłącznie w steam i spotify, czy w ogóle?18 marca 2017 o 09:52 #3218nameziFragForumowiczDo tej pory zauważyłem tylko że w tych aplikacjach.
18 marca 2017 o 12:45 #3219aquilaModeratorNie wrzucamy tak długich wyników na forum lecz wysyłamy na jakiś pastebin. Tutaj linkujemy, poprawiłem.
18 marca 2017 o 13:32 #3220pavbaranovForumowiczTo jeszcze poprosimy o:
inxi -Mxxx
oraz info, czy używasz IPv6, czy IPv4.
Całkiem prawdopodobne, że jest to problem opisany na wiki Archa. Jeśli nie będziesz rozumiał co tam napisane – nie kombinuj, a po prostu zapytaj, by Ci to wytłumaczyć krok po kroku.18 marca 2017 o 14:13 #3221nameziFragForumowiczMachine: Device: desktop Mobo: MSI model: Z97 PC Mate(MS-7850) v: 1.0 UEFI: American Megatrends v: V4.11 date: 02/16/2016
używam IPv4 i tego te wiki jakoś średnio rozumiem, także jak byś wytłumaczył to bd wdzięczny :)
19 marca 2017 o 06:21 #3223pavbaranovForumowiczCóż, jest tam napisane, że przynajmniej w części problemy wynikające z tą kartą wynikają z jej wadliwego rozpoznawania i próby zmuszenia jej do pracy z niewłaściwym sterownikiem. Poniżej krótka instrukcja. Zapisz sobie co robiłeś, bowiem może się okazać, że po zmianach internet nie będzie Ci działać, wobec powyższego będziesz musiał to odwrócić.
1. Instalujesz paczkę r8168 dla kernela, którego używasz.
2. Tworzysz sobie (jako root) plik (nazwa przykładowa) /etc/modprobe.d/no_r8169.conf
z jednym wpisem:
blacklist r8169
3. Reboot
Jeśli działa lepiej – trafiliśmy, jeśli nie – trzeba szukać dalej. Gdyby internet przestał działać, sprawdź (lsmod), czy pośród załadowanych modułów jest r8168, usuń plik, który utworzyłeś i po reboot opisz.19 marca 2017 o 13:16 #3226nameziFragForumowiczMuszę powiedzieć że nie pomogło :/, internet dalej działa tak jak i było.
w lsmod jest zainstalowany moduł r816819 marca 2017 o 14:55 #3233pavbaranovForumowiczTo spróbuj jeszcze, w jakimkolwiek edytorze wyedytować
-
/etc/default/grub
w sekcji
- GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=
dopisz między „” (tam już może coś być; w każdym razie to co jest ma być objęte cudzysłowem
- iommu=soft
Potem wydaj polecenie:
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Może pomoże, jeśli nie, to po następnym bootowaniu po prostu usuń i znów ww. polecenie (albo update-grub, jeśli masz). - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.