Problem z połączeniem internetowym

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Home Fora Forum wsparcia Sprzęt i sterowniki Problem z połączeniem internetowym

Oglądasz 9 posty - 1 do 9 (z 9 ogółem)
  • Autor
    nameziFrag
    Forumowicz

Witam wszystkich,
    mam problem najprawdopodobniej z karta sieciową, w steam i spotify prędkość pobierania z internetu jest na poziomie 10kb/s, sprawdzałem prędkość speedtestem i pokazuje tak jak być powinno czyli 90 mbit/s. Dopowiem że jestem podłączony kablem Ethernet i przy win nie miałem żadnych problemów z netem. Pomoże ktoś co i jak zrobić??
    Jestem nowym użytkownikiem Manjaro więc proszę o wyrozumiałość – nie wszystko wiem :)

pavbaranov
    Forumowicz

Na początek wynik
    lspci -vx
    lub
    inxi -Nxx
    Czy internet jest powolny wyłącznie w steam i spotify, czy w ogóle?

nameziFrag
    Forumowicz

http://pastebin.com/1ubt0sVk

Do tej pory zauważyłem tylko że w tych aplikacjach.

Moderator

Nie wrzucamy tak długich wyników na forum lecz wysyłamy na jakiś pastebin. Tutaj linkujemy, poprawiłem.

pavbaranov
    Forumowicz

To jeszcze poprosimy o:
    inxi -Mxxx
    oraz info, czy używasz IPv6, czy IPv4.
    Całkiem prawdopodobne, że jest to problem opisany na wiki Archa. Jeśli nie będziesz rozumiał co tam napisane – nie kombinuj, a po prostu zapytaj, by Ci to wytłumaczyć krok po kroku.

nameziFrag
    Forumowicz

Machine: Device: desktop Mobo: MSI model: Z97 PC Mate(MS-7850) v: 1.0 UEFI: American Megatrends v: V4.11 date: 02/16/2016

używam IPv4 i tego te wiki jakoś średnio rozumiem, także jak byś wytłumaczył to bd wdzięczny :)

pavbaranov
    Forumowicz

Cóż, jest tam napisane, że przynajmniej w części problemy wynikające z tą kartą wynikają z jej wadliwego rozpoznawania i próby zmuszenia jej do pracy z niewłaściwym sterownikiem. Poniżej krótka instrukcja. Zapisz sobie co robiłeś, bowiem może się okazać, że po zmianach internet nie będzie Ci działać, wobec powyższego będziesz musiał to odwrócić.

1. Instalujesz paczkę r8168 dla kernela, którego używasz.
    2. Tworzysz sobie (jako root) plik (nazwa przykładowa) /etc/modprobe.d/no_r8169.conf
    z jednym wpisem:
    blacklist r8169
    3. Reboot
    Jeśli działa lepiej – trafiliśmy, jeśli nie – trzeba szukać dalej. Gdyby internet przestał działać, sprawdź (lsmod), czy pośród załadowanych modułów jest r8168, usuń plik, który utworzyłeś i po reboot opisz.

nameziFrag
    Forumowicz

Muszę powiedzieć że nie pomogło :/, internet dalej działa tak jak i było.
    w lsmod jest zainstalowany moduł r8168

pavbaranov
    Forumowicz

To spróbuj jeszcze, w jakimkolwiek edytorze wyedytować

/etc/default/grub

w sekcji

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=

dopisz między „” (tam już może coś być; w każdym razie to co jest ma być objęte cudzysłowem

iommu=soft

Potem wydaj polecenie:
    sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
    Może pomoże, jeśli nie, to po następnym bootowaniu po prostu usuń i znów ww. polecenie (albo update-grub, jeśli masz).

Oglądasz 9 posty - 1 do 9 (z 9 ogółem)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.