Home › Fora › Forum wsparcia › Sprzęt i sterowniki › [SOLVED] Problem z systemem
- This topic has 4 odpowiedzi, 4 uczestników, and was last updated 8 years, 9 months temu by KaRzahni20.
- AutorPosty
- 22 stycznia 2016 o 07:20 #950KaRzahni20Forumowicz
Witam, wczoraj zainstalowałem system, wydawałoby się poprawnie, bynajmniej wszystko działa, pliki zapisują się na dysku, itp itp.
Jedynym problemem jest to, że gdy wyjmę pendrivea z portu USB i postaram się uruchomić system, komputer nie odnajduje systemu.
Jest jakiś sposób aby to naprawić (łącznie z ponowną instalacją systemu – nie mam dużo plików)
Z gó©y dzięki ;)22 stycznia 2016 o 12:53 #960aquilaModeratorPrawdopodobnie, przy instalacji coś poszło nie tak z bootloaderem. Podaj więcej szczegółów.
1. Czy instalowałeś Manjaro obok innego systemu (jaki)?
2. Czy laptop ma UEFI?Popraw temat bo „Problem z systemem” nic nikomu nie powie, gdy będzie szukał jakiś wiadomości.
22 stycznia 2016 o 14:06 #963TerkazForumowiczTrochę za mało informacji. Jak ustawiłeś partycje? Dałeś partycji z systemem flagę boot? Postępowałeś zgodnie z instrukcją?
22 stycznia 2016 o 21:57 #972pavbaranovForumowiczGdzie ten system jest zainstalowany? Na pendrive, czy na HDD? W tym drugim przypadku podaj jakieś wyniki dmesg, journalctl itp.
25 stycznia 2016 o 13:10 #990KaRzahni20ForumowiczOk temat nieaktualny, musiałem przeinstalować GRUB ponieważ (jak to ja) przez nieuwagę zainstalowałem go na pendrivie.
Użyłem komendy „sudo grub-install/dev/sda” - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.