[SOLVED] Problem z usypianiem skrótem klawiszowym

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Home Fora Forum wsparcia Inne [SOLVED] Problem z usypianiem skrótem klawiszowym

Oglądasz 6 posty - 1 do 6 (z 6 ogółem)
  • Autor
    Zanonimizowany
    Forumowicz

Mam problem z usypianiem laptopa skrótem klawiszowym. Klikam na Ustawienia->Klawiatura->Skróty klawiszowe, tam ustawiam polecenie xfce4-session-logout --suspend pod klawisze Fn+F4, czyli XF86Sleep i niestety nie działa, nawet po ponownym zalogowaniu, czy restarcie, a jeżeli już działa, to działa w ten sposób, że co kilka sekund laptop sam z siebie się usypia.

Nadmieniam, że kiedyś miałem awarię klawiatury i z konieczności korzystałem z klawiatury zewnętrznej poprzez USB. Miałem tam jakoś zmapowane inaczej usypianie, ale nie potrafię dojść jak. Niedawno kupiłem oryginalną klawiaturę i nie wiem jak ustawić by było, tak jak być powinno, czyli usypianie pod Fn+F4.
    dziękuję za pomoc

PS
    Mam XFCE

Moderator

czy kiedykolwiek działało? Dokładniej, czy działało na oryginalnej klawiaturze, przed awarią?
    jesteś pewien, że XF86Sleep jest prawidłowe? Co do literki.
    sprawdź, czy działają inne skróty z klawiszem Fn.
    uruchom system z płyty albo utwórz nowego user’a – skonfiguruj i sprawdź.
    ————-
    EDIT-20181006-1148 … zaraza zaraz, chwila – czy skróty z klawiszem Fn nie powinny działać same z siebie, bez dodatkowej konfiguracji? Moim zdaniem, powinny. Jeżeli nie działają, to pewnie czegoś brakuje (sterowniki) albo system myśli, że używa innej klawiatury niż używa i nie ma pojęcia, że ma extra możliwości.

Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi

Zanonimizowany
    Forumowicz

Działało, ale zdaje się, że musiałem samodzielnie mapować, miałem z tym duże problemy. To, co działa ze skrótów klawiszowych w kombinacji z Fn, to:
    – wyłączanie sieci bezprzewodowej – Fn+F5
    – ustawienia ekranu – Fn+F7
    – ściemnianie/rozjaśnianie – Fn+Home/End

XF86Sleep – takie coś pojawia się gdy wciskam kombinację klawiszy Fn+F4, w graficznym konfiguratorze ustawień.

Próbowałem na gościu oraz na sesji live. Nie działa, w graficznym konfiguratorze ustawień nawet nie jest, to przypisane.

Pamiętam, że w Ubuntu/Mincie wszystko działało „od kopa”, nawet nazwa mojego modelu laptopa była wyświetlana w terminalu. W Maboxie (bo mam Maboxa z dogranym XFCE) zdaje się, że musiałem nieco kombinować.

Zanonimizowany
    Forumowicz

Ustawiłem sobie by kombinacja Fn+F10 usypiała. Działa.

Moderator

jeżeli działa Fn+F10, to dlaczego nie miało by działać Fn+F4 (wiem, wiem – powodów może być mnóstwo). Masz Xfce, prawda? – gdy wprowadzasz skrót Fn+F4, to w oknie pojawia się XF86Sleep czy Fn+F4? Albo od razu, przejdź do
    ~/.config/xfce4/xfconf/xfce-perchannel-xml/xfce4-keyboard-shortcuts.xml
    znajdź odpowiedni wpis i zamień F10 na F4. Być może problem leży w interpretacji XF86Sleep i wpis Fn+F4 rozwiązałby go.

Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi

Zanonimizowany
    Forumowicz

Uprzednio przedwcześnie napisałem, że Fn+F10 działa. Wyszło na to, że xfce4-session-logout --suspend zostało przyporządkowane tylko i wyłącznie jednemu klawiszowi, Fn, czyli – i tu nie wiele rozumiem – albo „XF86Sleep” albo „XF86WakeUp” – raz tak się pokazywało, raz inaczej w ustawieniach. Myślę, że różnie ten klawisz Fn jest przez Manjaro interpretowany. Ów zabieg spowodował, że po uśpieniu laptopa i po wybudzeniu, laptop bez przerwy sam się usypiał, aż musiałem użyć wyłącznika/włącznika fizycznego.

Ustawiłem sobie teraz kombinację Super + F4 do usypiania, zaś wybudzam Fn. Satysfakcjonuje mnie to rozwiązanie i na razie odpuszczam, bo można też mapować klawisze tym sposobem, co nie jest prostą zabawą, przynajmniej dla mnie.

Myślę, że temat można już zamknąć i to z dopiskiem [SOLVED], bo przecież usypiam z wykorzystaniem kombinacji klawiszy :-)
    Dziękuję @azja za poświęcony czas.

Oglądasz 6 posty - 1 do 6 (z 6 ogółem)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.