Home › Fora › Forum wsparcia › Sprzęt i sterowniki › [SOLVED] Problem z WiFi – Z51-70
- This topic has 20 odpowiedzi, 3 uczestników, and was last updated 7 years, 8 months temu by pavbaranov.
- AutorPosty
- 12 marca 2017 o 00:48 #3127JfeeForumowicz
Witam, jestem nowym użytkownikiem Manjaro i chciałbym pozostać przy tej dystrybucji, jednak mam problem z WiFi ponieważ gubi ciągle połączenie i na dodatek transfer jest bardzo niski. Używam Manjaro Stable, a mój laptop to Lenovo Z51-70
Attachments:
12 marca 2017 o 07:01 #3134pavbaranovForumowiczSprawdź poradę z wiki Archa.
12 marca 2017 o 10:02 #3140JfeeForumowiczProbowałem, lecz jak wykonuje to polecenie: /etc/modprobe.d/iwlwifi.conf to konsola zwraca mi to: bash: /etc/modprobe.d/iwlwifi.conf: Nie ma takiego pliku ani katalogu, czyli tak jakbym nie mial zainstalowanych tych sterowników.
12 marca 2017 o 10:14 #3141pavbaranovForumowiczO tempora,… :)
Probowałem, lecz jak wykonuje to polecenie: /etc/modprobe.d/iwlwifi.conf
Co chcesz wykonać? Plik konfiguracyjny???
to konsola zwraca mi to: bash: /etc/modprobe.d/iwlwifi.conf: Nie ma takiego pliku ani katalogu, czyli tak jakbym nie mial zainstalowanych tych sterowników.
No bo go nie ma – musisz go utworzyć (w dowolnym edytorze tekstu), wkleić tam zawartość, która jest wskazana na wiki Archa (oczywiście pomijasz adres i podkreślenie, bo to jest konwencja podawania rozwiązań w wiki Archa, która wygląda tak:
wskazany/plik/do/edycji/lub/utworzenia ------ treść_do_wpisania/przeklejenia_do_wskazanego_wyżej_pliku
Wklejasz/wpisujesz tylko to co poniżej „——-„.
Spróbuj jedno lub drugie, w zależności od tego jakie masz objawy. Z opisu – rozpocząłbym od pierwszej wersji.
Plik z modprobe.d wywoła Ci się automatycznie po restarcie komputera bądź po restarcie sterownika.PS: Bez wycieczek osobistyczh – na ile znasz angielski i rozumiesz to co napisane jest w wiki?
12 marca 2017 o 10:24 #3142JfeeForumowiczSorry, nie zauwayzylem ;/ Dzieki za pomoc, stworzylem i dodalem opcje, zaraz bede testowal czy sie poprawilo.
12 marca 2017 o 10:30 #3143pavbaranovForumowiczJeśli nie przyniesie efektów – to zwróć uwagę na odnośniki. Część kart pracujących na iwlwifi ma problem z ustawieniami oszczędności energii – wówczas spróbuj tego (również wiki Archa :)).
12 marca 2017 o 10:43 #3144JfeeForumowiczJest jakas poprawa ale nadal nie działa tak jak powinno. Sprobowalem wszystkiego z wiki i jak narazie brak poprawy.
12 marca 2017 o 11:12 #3145pavbaranovForumowicznie działa tak jak powinno.
To nic nie mówi. Nie wiemy również jak to masz w tej chwili ustawione. Nie da się pomagać, gdy nie podajesz praktycznie żadnych informacji.
12 marca 2017 o 11:18 #3146JfeeForumowiczDodalem te dwa pierwsze polecenia
options iwlwifi 11n_disable=1
options iwlwifi swcrypto=1Pozniej dodalem jeszcze do nich to:
options iwlwifi power_save=1 d0i3_disable=0 uapsd_disable=0
Co tez nie odniosło skutku i utworzyłem plik /etc/modprobe.d/iwldvm.conf
I w pliku umiescilem to: options iwldvm force_cam=0
Chyba ze kazde z tych polecen mam dodawac osobno w sensie ze jak nie zadzialo pierwsze to usuwam te polecenia i daje te od powersaving
12 marca 2017 o 11:37 #3147pavbaranovForumowiczNa początku miałeś 2 różne problemy z połączeniem wifi:
1. gubi połączenie,
2. niski transfer.
Czy którekolwiek z poszczególnych poleceń wpisywanych do iwlwifi.conf i/lub iwldvm.conf coś zmienia w jednym lub w drugim zakresie? Konfiguracje można łączyć. Sprawdź sobie też te podlinkowane wpisy do wątków na forum Ubuntu.12 marca 2017 o 11:47 #3148JfeeForumowiczPo zrobieniu tego wszystkiego transfer uleg poprawie ale w kwestii gubienia połączenia nie ma poprawy dalej co chwile traci połączenie.
12 marca 2017 o 11:59 #3149pavbaranovForumowiczCo ciekawe, wg Intela on wyłączył power save w obecnych sterownikach. Zob.: opis od Intela
Pokaż jeszcze:
cat /sys/module/iwlwifi/parameters/power_save
Zobacz też, czy linux-firmware masz w najnowszej wersji.12 marca 2017 o 12:06 #3150aquilaModeratorMoże jakiś inny sterownik z sieci?
Tak jak już nie ma pomysłów to czasami inny pomaga. Przewija się na internecie coś o iwlwifi-3160-17.ucodePS. Stosuj znaczniki code by wpis był bardziej czytelny.
12 marca 2017 o 12:11 #3151JfeeForumowiczO to chodziło? A to wersja mojego linux-firmware: 20170217.12987ca-2
Attachments:
12 marca 2017 o 12:41 #3155pavbaranovForumowiczCóż… jedyny pomysł jaki mam, to:
yaourt -S linux-firmware-iwlwifi-git
bo zdaje się, że yaourt jest w Manjaro domyślnie instalowany (jak nie to po prostu instalacja z AUR tego zestawu sterowników).
Wszystko co w necie jest nt. gubienia sieci w kartach Intela obsługiwanych przez iwlwifi sprowadza się do wyłączenia power save. To masz zrobione.
Wróciłbym także z ustawieniami stąd, do domyślnych (czyli je zlikwidował, bo nie przynoszą efektu).
A może… skoro wyłączenie power save nie pomaga, to może jego włączenie pomoże? Nic nie tracisz, zawsze możesz wrócić. Ustawienia są opisane na stronie Intela. - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.