[SOLVED] Problem z WiFi – Z51-70

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Home Fora Forum wsparcia Sprzęt i sterowniki [SOLVED] Problem z WiFi – Z51-70

Oglądasz 15 posty - 1 do 15 (z 21 ogółem)
  • Autor
    Jfee
    Forumowicz

Witam, jestem nowym użytkownikiem Manjaro i chciałbym pozostać przy tej dystrybucji, jednak mam problem z WiFi ponieważ gubi ciągle połączenie i na dodatek transfer jest bardzo niski. Używam Manjaro Stable, a mój laptop to Lenovo Z51-70

pavbaranov
    Forumowicz

Sprawdź poradę z wiki Archa.

Jfee
    Forumowicz

Probowałem, lecz jak wykonuje to polecenie: /etc/modprobe.d/iwlwifi.conf to konsola zwraca mi to: bash: /etc/modprobe.d/iwlwifi.conf: Nie ma takiego pliku ani katalogu, czyli tak jakbym nie mial zainstalowanych tych sterowników.

pavbaranov
    Forumowicz

O tempora,… :)

Probowałem, lecz jak wykonuje to polecenie: /etc/modprobe.d/iwlwifi.conf

Co chcesz wykonać? Plik konfiguracyjny???

to konsola zwraca mi to: bash: /etc/modprobe.d/iwlwifi.conf: Nie ma takiego pliku ani katalogu, czyli tak jakbym nie mial zainstalowanych tych sterowników.

No bo go nie ma – musisz go utworzyć (w dowolnym edytorze tekstu), wkleić tam zawartość, która jest wskazana na wiki Archa (oczywiście pomijasz adres i podkreślenie, bo to jest konwencja podawania rozwiązań w wiki Archa, która wygląda tak:

wskazany/plik/do/edycji/lub/utworzenia
    ------
    treść_do_wpisania/przeklejenia_do_wskazanego_wyżej_pliku

Wklejasz/wpisujesz tylko to co poniżej „——-„.
    Spróbuj jedno lub drugie, w zależności od tego jakie masz objawy. Z opisu – rozpocząłbym od pierwszej wersji.
    Plik z modprobe.d wywoła Ci się automatycznie po restarcie komputera bądź po restarcie sterownika.

PS: Bez wycieczek osobistyczh – na ile znasz angielski i rozumiesz to co napisane jest w wiki?

Jfee
    Forumowicz

Sorry, nie zauwayzylem ;/ Dzieki za pomoc, stworzylem i dodalem opcje, zaraz bede testowal czy sie poprawilo.

pavbaranov
    Forumowicz

Jeśli nie przyniesie efektów – to zwróć uwagę na odnośniki. Część kart pracujących na iwlwifi ma problem z ustawieniami oszczędności energii – wówczas spróbuj tego (również wiki Archa :)).

Jfee
    Forumowicz

Jest jakas poprawa ale nadal nie działa tak jak powinno. Sprobowalem wszystkiego z wiki i jak narazie brak poprawy.

pavbaranov
    Forumowicz

nie działa tak jak powinno.

To nic nie mówi. Nie wiemy również jak to masz w tej chwili ustawione. Nie da się pomagać, gdy nie podajesz praktycznie żadnych informacji.

Jfee
    Forumowicz

Dodalem te dwa pierwsze polecenia

options iwlwifi 11n_disable=1
    options iwlwifi swcrypto=1

Pozniej dodalem jeszcze do nich to:

options iwlwifi power_save=1 d0i3_disable=0 uapsd_disable=0

Co tez nie odniosło skutku i utworzyłem plik /etc/modprobe.d/iwldvm.conf

I w pliku umiescilem to: options iwldvm force_cam=0

Chyba ze kazde z tych polecen mam dodawac osobno w sensie ze jak nie zadzialo pierwsze to usuwam te polecenia i daje te od powersaving

pavbaranov
    Forumowicz

Na początku miałeś 2 różne problemy z połączeniem wifi:
    1. gubi połączenie,
    2. niski transfer.
    Czy którekolwiek z poszczególnych poleceń wpisywanych do iwlwifi.conf i/lub iwldvm.conf coś zmienia w jednym lub w drugim zakresie? Konfiguracje można łączyć. Sprawdź sobie też te podlinkowane wpisy do wątków na forum Ubuntu.

Jfee
    Forumowicz

Po zrobieniu tego wszystkiego transfer uleg poprawie ale w kwestii gubienia połączenia nie ma poprawy dalej co chwile traci połączenie.

pavbaranov
    Forumowicz

Co ciekawe, wg Intela on wyłączył power save w obecnych sterownikach. Zob.: opis od Intela
    Pokaż jeszcze:
    cat /sys/module/iwlwifi/parameters/power_save
    Zobacz też, czy linux-firmware masz w najnowszej wersji.

Moderator

Może jakiś inny sterownik z sieci?
    Tak jak już nie ma pomysłów to czasami inny pomaga. Przewija się na internecie coś o iwlwifi-3160-17.ucode

PS. Stosuj znaczniki code by wpis był bardziej czytelny.

Jfee
    Forumowicz

O to chodziło? A to wersja mojego linux-firmware: 20170217.12987ca-2

pavbaranov
    Forumowicz

Cóż… jedyny pomysł jaki mam, to:
    yaourt -S linux-firmware-iwlwifi-git
    bo zdaje się, że yaourt jest w Manjaro domyślnie instalowany (jak nie to po prostu instalacja z AUR tego zestawu sterowników).
    Wszystko co w necie jest nt. gubienia sieci w kartach Intela obsługiwanych przez iwlwifi sprowadza się do wyłączenia power save. To masz zrobione.
    Wróciłbym także z ustawieniami stąd, do domyślnych (czyli je zlikwidował, bo nie przynoszą efektu).
    A może… skoro wyłączenie power save nie pomaga, to może jego włączenie pomoże? Nic nie tracisz, zawsze możesz wrócić. Ustawienia są opisane na stronie Intela.

Oglądasz 15 posty - 1 do 15 (z 21 ogółem)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.