Home › Fora › Forum wsparcia › Sprzęt i sterowniki › [SOLVED] Problem z WiFi – Z51-70
- This topic has 20 odpowiedzi, 3 uczestników, and was last updated 7 years, 8 months temu by pavbaranov.
- AutorPosty
- 12 marca 2017 o 13:20 #3157JfeeForumowicz
Przy probie instalacji jest błąd. Bardzo chciałbym zostać przy Manjaro bo mi sie bardzo podoba. Dlatego zalezy mi zeby to naprawic.
yaourt -S linux-firmware-iwlwifi
Po uzyciu tej komendy wifi działa stabilnie jednak transfer jest bardzo niski, ale najważniejsze że działa stabilnie.
Attachments:
12 marca 2017 o 14:17 #3160pavbaranovForumowiczCóż, wydaje mi się, że PKGBUILD i tak jest spitolony. Możesz albo sam się tym pobawić, albo ktoś inny Ci go doprowadzi do używalności, albo zrobię to, ale w wolniejszej chwili.
12 marca 2017 o 14:35 #3162JfeeForumowiczWiFi mi juz działa tak jak powinno, a z tym PKGBUILD to cos powaznego (Sorry, zielony jestem)?
12 marca 2017 o 16:22 #3163pavbaranovForumowiczNapisz co zrobiłeś, by działało – innym się przyda.
PKGBUILD jest kompletnie skopany.12 marca 2017 o 16:29 #3164JfeeForumowiczNajpierw wykonalem te wszystkie czynnosci z Arch Wiki, ale nie daly efektu, potem znalazłem temat gdzie koles podał drivery ale tez nie pomogły i pożniej jak podałes mi
yaourt -S linux-firmware-iwlwifi-git
nie chcialo sie zainstalować i spróbowałem zainstalowaćyaourt -S linux-firmware-iwlwifi
udało sie i od tego momentu dziala dobrze WiFi, tylko aktualizacja Kernela mi zepsula system i musialem zrobic reinstall a po reinstalacji ta komenda zwraca ze nie zaleziono tego pakietu (dlaczego?), i moje pytanie takie jeszcze poza tematem, opłaca sie aktualizowac kernel?@EDIT
Wydaje mi sie ze atkualizacja Kernela samoczynnie naprawiła problemy z WiFi ponieważ po reinstalacji i ponownym zaktualizowaniu kernela WiFi działa tak jak powinno
13 marca 2017 o 05:17 #3171pavbaranovForumowiczCóż – oba PKGBUILDy iwlwifi prowadzą do nieistniejących już źródeł. Można się zastanawiać ewentualnie nad zrobieniem sterowników na podstawie tych źródeł, które podaje Intel (na stronie wyżej). Skoro jednak problem rozwiązany, to nie ma takiej potrzeby.
PS: Tak, aktualizować nie tylko kernel, ale i cały system nie tylko warto, ale i trzeba. To wszak dystrybucja rolling release. Zmieniać (na inny) kernel można, ale nie trzeba. Warto wówczas, gdy np. ten, który dotychczas stosujemy stał się już EOL bądź gdy inny oferuje nowe bądź lepsze wsparcie dla naszego hardware (skoro przy iwlwifi, to np. zwróć uwagę, że popularny kernel 4.4 nie obsługuje jeszcze kart 3186 i 8265, które zaczęły być wspierane dopiero od wersji 4.6 – chcąc mieć wifi mając takie kości, trzeba mieć zatem kernel w minimalnej wersji 4.6, ale zarówno ta, jak i dwie następne są już EOL, zatem do wyboru pozostaje LTS 4.9 lub „zwykły” 4.10). - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.