Home › Fora › Forum wsparcia › Oprogramowanie › [SOLVED] Program do robienia gifów
- This topic has 9 odpowiedzi, 5 uczestników, and was last updated 6 years, 4 months temu by henry.
- AutorPosty
- 30 czerwca 2018 o 19:21 #7838henryForumowicz
Witam, znacie jakieś programy do robienia gifów z jpg/png?
30 czerwca 2018 o 23:27 #7839majoModeratorNajprościej zamienić jpg/png za pomocą komendy convert (z pakietu
imagemagick
). Np.:
convert image.png image.gif
convert -delay 100 image1.png image2.png image3.png animowany.gif
Możesz także użyć pakietu
gimp
https://www.gimp.org/tutorials/Simple_Animations/
https://www.wikihow.com/Create-an-Animated-GIF-Image-with-GIMPManjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
1 lipca 2018 o 09:00 #7840pavbaranovForumowiczJest od groma serwisów on-line, których jedynym zadaniem jest zrobienie gifa z plików jpeg/png itd. Są też małe programiki do robienia gifów. Polecam stronę alternativeto.net.
1 lipca 2018 o 12:54 #7841azjaModerator… oprócz konwerterów, edytorów i stron, również niektóre viewer’y potrafią otworzyć jeden format i zapisać w innym, a jeżeli używasz Wine, to możesz posłużyć się prześwietnym IrfanView.
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
1 lipca 2018 o 15:19 #7843aquilaModeratorNatomiast, by zapętlić jakiś urywek z filmu, możesz użyć kdenlive. Wycinasz urywek i renderujesz go wybierając z listy gif.
4 lipca 2018 o 20:31 #7871henryForumowiczChciałem połaczyć kilka jpg w sekwencje.
Teoretycznie w brud opcji jednak wszystko takie na około.
-gimp to za duzy kaliber
-wine ostateczność
-stonki to trzeba przesyłać obrazy nie zawsze to jest spoko ;)imagemagick wydaje się ciekawy, jest do niego jakieś gui?
Natomist z viewer’ów używam XnViewMP i niestety nie widzę tej opcji, możecie polecić coś innego?
4 lipca 2018 o 21:11 #7872azjaModerator… na stronie imagemagick jest lista programów, które zbudowane, są na jego bazie lub wprowadzają jego funkcjonalność do różnych języków. Sprawdź, czy czegoś z tej listy nie ma w repozytoriach Manjaro lub AUR.
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
4 lipca 2018 o 22:44 #7874aquilaModerator5 lipca 2018 o 06:04 #7877majoModeratorTakże program w java, wskazany przez @pavbaranov wydaje się mieć proste GUI
Po sprawdzeniu, czy program jest bezpieczny, programy w java uruchamiasz tak:
java -jar ŚCIEŻKA_DO_PLIKU/giftedmotion-1.23.jar
Możesz również dołożyć sobie taką pozycję do Menu Manjaro, żebyś nie musiał każdorazowo klepać w konsoli.Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
6 lipca 2018 o 19:46 #7885henryForumowiczOdpiłem oba programiki w .jar są faktycznie proste ;) O serwisach wiedziałem i korzystałem. Jeśli chodzi o wine to mogę polecić FastStone Image Viewer. Dzięki za pomoc :)
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.