Home › Fora › Forum wsparcia › Multimedia › Pulseaudio – uruchamianie przed systemowym mpd.service
- This topic has 2 odpowiedzi, 2 uczestników, and was last updated 7 years, 8 months temu by mnemonic.
- AutorPosty
- 25 stycznia 2017 o 19:57 #2771mnemonicForumowicz
Witam,
Zainstalowałem i skonfigurowałem mpd z pulse, jednak po
systemctl enable mpd.service
wywala się z logami o niemożności podłączenia się:Jan 24 13:55 : exception: "Local Music Player Daemon" [pulse] failed to play: disconnected Jan 24 13:55 : exception: Failed to open audio output Jan 24 13:55 : client: [1] closed Jan 24 13:55 : exception: OutputThread could not get realtime scheduling, continuing anyway: sched_setscheduler failed: Operation not permitted Jan 24 13:55 : exception: Failed to open "Local Music Player Daemon" [pulse] Jan 24 13:55 : exception: nested: failed to connect: Connection refused Jan 24 13:55 : exception: Failed to open "Local Music Player Daemon" [pulse] Jan 24 13:55 : exception: nested: failed to connect: Connection refused Jan 24 13:55 : player: problems opening audio device while playing "Muzyka/The Chancers/Rudeboy Polka/09. (Glad You're) Leaving.mp3"
Mimo to dodany do systemowego crona np bez problemu łączy.
W taki też sposób działa w sumie bez zarzutu,
poza jedną rzeczą a mianowicie nie przywraca odtwarzania muzyki po restarcie/wyłączeniu lapka.
Wypróbowałem ze 3 how-to jak uruchomić w archu pulseaudio wraz z boot i żaden nie działa,
bądź zwraca błedy przy próbie zmiany głośności:
Głuche wyjście
Z doświadczeń z poprzednimi distrami wiem, że muzyka grała już przed ekranem logowania,
więc powinno to być wykonalne
Pytanie brzmi: jak?14 marca 2017 o 14:01 #3187JaOrazInniForumowiczPo szybkim zapoznaniu się zakładam, że tutaj mają ten sam problem. Wniskuję to po tym zdaniu: „The main problem seems to be that the mpd daemon starts before pulseaudio” : https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=183816 , który został rozwiązany.
16 marca 2017 o 17:23 #3202mnemonicForumowiczThnx JaOrazInni za linka, pobawię się w wolnym czasie :)
Tymczasowo rozwiązałem to przestawieniem mpd na alsę,jedyna niedogodność to
potrzeba przeładowania servise’ ów przed użyciem np słuchawek lub po zatrzymaniu mpd.
Temat do zamknięcia, a nie widzę możliwości edycji tematu - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.