QDirStat – następca KDirStat

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Home Fora Forum wsparcia Oprogramowanie QDirStat – następca KDirStat

Oglądasz 2 posty - 1 do 2 (z 2 ogółem)
  • Autor
    Administrator

QDirstat – to programik, ułatwiający robienie porządków na dysku. Następca KDirStat – którego pamiętam chyba z czasów KDE3. Teraz pozbył się zależności od KDE i jest oparty na Qt.
    https://github.com/shundhammer/qdirstat

Wczesna wersja: 0.86 Beta1 jest już dostępna w AUR :)
    https://aur.archlinux.org/packages/qdirstat-git/

Polecam

Attachments:
    pavbaranov
    Forumowicz

Dokładnie, to wersja z AUR nie odpowiada 0.86 Beta1 (gdyby ktoś chciał dokładnie tę wersję, to niech zgłosi – nie ma problemu z przygotowaniem PKGBUILDu bądź poinstruowaniem co należy zmienić w obecnym), a po prostu „master” z GITa. PKGBUILD zawiera kilka błędów oraz skrypty winny zostać uzupełnione o *.install.
    Wg mnie (przynajmniej namcap tak twierdzi), pole depends winno wyglądać tak:
    depends=('qt5-base' 'desktop-file-utils' 'mesa' 'hicolor-icon-theme')
    Nadto winna zostać dodana pozycja:
    install=$pkgname.install
    a ów tajemniczy plik musi wówczas mieć nazwę: qtdirstat-git.install i następującą zawartość:

post_install() {
            update-desktop-database -q
            gtk-update-icon-cache -q -t -f usr/share/icons/hicolor
    }

post_upgrade() {
        post_install $1
    }

post_remove() {
        post_install $1
    }

Jeśli ktoś nie ma qtk-update-icon-cache w systemie, to może użyć xdg-icon-resource, które jest w xdg-utils.
    Oczywiście nie uzurpuję sobie jeszcze prawa twierdzić, że tak zmienione skrypty na 100% są prawidłowe, jednakże przechodzą testy namcapa z wyjątkiem informacji, że biblioteka /usr/lib/libGL.so.1 nie jest używana przez qdirstat. Z drugiej strony zlikwidowanie zależności do mesa z pola depends również powoduje informację, że nie użyto takiej zależności w PKGBUILD, a jest ona wykorzystywana przez program. IMO – lepiej pozostawić jako zależność.

Oglądasz 2 posty - 1 do 2 (z 2 ogółem)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.