Home › Fora › Forum wsparcia › Inne › [SOLVED] Ręczne wpisywanie loginu
- This topic has 8 odpowiedzi, 3 uczestników, and was last updated 6 years, 8 months temu by azja.
- AutorPosty
- 18 marca 2018 o 07:02 #7059wbqForumowicz
Witam, czy da się jakoś zrobić, żeby nie wybierać użytkownika z listy a wpisywać login i później hasło ? Mam wersję xfce
18 marca 2018 o 12:34 #7060majoModeratorJeśli pytasz o autologowanie bez podawania hasła i zakładając, że używasz domyślnego pakietu menadżera LightDM, musisz dodać UŻYTKOWNIKa, który ma się automatycznie logować, do pliku
/etc/lightdm/lightdm.conf
oraz do grupyautologin
.Dodanie do pliku
/etc/lightdm/lightdm.conf
musisz zrobić za pomocą edytora tekstowego jako administrator.
(Edytor togedit
lubnano
– zależnie od tego, który pakiet posiadasz. Jeśli nie posiadasz tego pakietu, to zainstaluj.)
Edytujesz plik/etc/lightdm/lightdm.conf
komendą:
sudo gedit /etc/lightdm/lightdm.conf
albo
sudo nano /etc/lightdm/lightdm.conf
W pliku tym:
znajdujesz wpis#user-session=default
i zamieniasz nauser-session=xfce
,
znajdujesz wpis#autologin-user=
i zamieniasz naautologin-user=UŻYTKOWNIK
,
gdzie UŻYTKOWNIK, to nazwą twojego użytkownika.Następnie tworzysz grupę autologin
sudo groupadd -r autologin
i dodajesz swojego użytkownika do grupy autologin.
sudo gpasswd -a UŻYTKOWNIK autologin
Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
18 marca 2018 o 15:47 #7062wbqForumowiczDzięki za odpowiedz jednak nie chodzi mi o auto logowanie. Kiedys w mincie na ekranie logowania trzeba bylo wpisac ręcznie nazwę użytkownika i pozniej dopiero haslo zeby się zalogować, takie podwójne zabezpieczenie. Teraz mam użytkownika na liscie i tylko haslo wystarczy podać, a chcialbym to zmienic
18 marca 2018 o 17:35 #7064azjaModerator… odkomentuj wiersz i nadaj właściwą wartość (true):
/etc/lightdm/lightdm.conf -------------------------------------------- greeter-hide-users=true
… zakładam, że skoro masz Xfce, to używasz LightDM.
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
18 marca 2018 o 19:21 #7067majoModeratorKolega azja napisał już, jak to zrobić.
Natomiast ja zastanawiam się, czy na pewno ma sens tego typu utrudnianie sobie pracy, skoro potencjalny intruz może zobaczyć zawartość katalogu/home
i pozna nazwy wszystkich użytkowników.Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
19 marca 2018 o 00:16 #7068wbqForumowiczSuper dzięki wielkie azja, dokładnie o to mi chodziło. Właściwie nie jest to dla mnie żadne utrudnienie, a jak intruz może zobaczyć zawartość
/home
skoro nie może wejść do systemu, a konto gościa jest wyłączone ? tzn. ja się nie znam, być może da radę skoro tak piszesz, jednak wtedy zostaje jeszcze kwestia hasła, a brak loginu na pewno nie ułatwi mu pracy, nie mówiąc juz o tym, że najpierw musiałby się znać na linuxie, tak mi się wydaje ale jestem zielony19 marca 2018 o 01:02 #7069azjaModerator… rzecz jasna, nie zabezpiecza, ale utrudnia dostęp, szczególnie osobom nie obeznanym z systemem. Działa tutaj taki sam mechanizm, jak w przypadku zamka w drzwiach – nie ma takiego, który jest nie do przejścia, ale im lepszy zamek, im ich więcej, tym większy odsiew. Pozostają jedynie mistrze, dla których nie ma granic, a takich jest niewielu i prawdopodobieństwo trafienia na nich nie jest wielkie.
… to rozwiązanie ma sens w notebook’ach i komputerach służbowych, pracujących w środowisku, w którym przewijają się 'obcy’ – nie tylko trzeba wpisać user’a i hasło, aby się zalogować, ale nawet nie można podejrzeć przez ramię nazwy user’a (co może być pomocne w złośliwych działaniach).Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
19 marca 2018 o 14:30 #7073majoModeratorNa pewno jest to utrudnienie dla użytkownika bez wiedzy o systemie.
Po zastanowieniu, skutecznie zabezpieczy to także system w rozwiązaniach typu kiosk, gdzie użytkownik ma dostęp tylko do klawiatury i myszki lub gdy dysk będzie zaszyfrowany.
Natomiast, jeśli jest to normalny komputer/laptop (bez zaszyfrowanego dysku), to intruz może podglądnąć zawartość/home
, albo z poziomu innej dystrybucji Linuksa na tym komputerze, albo z poziomu Windowsa (z pomocą odpowiednich programów), albo z poziomu zewnętrznego systemu odpalonego z LiveUSB/CD/DVD.Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
19 marca 2018 o 15:39 #7074azjaModerator… obowiązuje zasada: Jeżeli mogę dotknąć Twojego komputera, to on już nie jest Twój. Jasne, że jeśli mam pełen dostęp do urządzenia, albo tylko do dysku (nieszyfrowanego), to masz pozamiatane. Ale ukrywanie user’ów warto stosować w przypadku, gdy dostęp/podgląd do maszyny mogą mieć przypadkowi ludzie. Nigdy nie należy udostępniać większej ilości informacji, niż jest to niezbędne do osiągnięcia zamierzonego celu. Wpisanie user’a nie stanowi problemu, a jego brak na ekranie blokady (podobnie jak nazwy hosta i systemu – również mogą się tam znaleźć) stanowi drobny, ale pożyteczny ruch, w ramach polityki bezpieczeństwa.
… na domowej, stacjonarnej maszynie (zakładając, że nie mieszkamy z kimś, kto zechce wobec nas podejmować wrogie działania) nie ma, to większego znaczenia.
————-
EDIT-20180320-1106 … drobna korekta. Niby człowiek wie, ale czasem mówi lub pisze bzdury – na ekranie blokady (gdy jesteśmy zalogowani, ale ekran jest zablokowany) widać zalogowanego user’a. W każdym razie w LightDM, w tych tematach których używałem i przy domyślnych ustawieniach. Jeżeli będzie mi się chciało kiedyś do tego usiąść, to zmęczę temat i sprawdzę czy jest możliwość ukrycia nazwy użytkownika na ekranie blokady i uzupełnię wątek.Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.