System nie bootuje

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Home Fora Forum wsparcia Sprzęt i sterowniki System nie bootuje

Oglądasz 7 posty - 1 do 7 (z 7 ogółem)
  • Autor
    Moderator

Miałeś już ten problem wcześniej, opisując go przy okazji w swoim wątku o instalacji drukarki. Nie możesz powtórzyć tych samych czynności co już robiłeś?

Ps.
    Popraw tytuł.

Forumowicz

Brak edycji wic nie da sie poprawic, fakt miaem ten problem ju ale widocznie nic to nie dalo , z drugiej strony nie potrafie odnalezc watku gdzie bylo rozwiazanie wiekszosc postow jest na stronach anglojezycznych wiec jest problem , rozwiazanie powinno byc rozwiazane z poziomu Live CD.

Zanonimizowany
    Forumowicz

Sprawdź czy nie masz dodatkowego urządzenia dopisanego w /etc/fstab.

Poodłączaj wszystko – jeśli coś jest na stałe podpięte do komputera i WBIJ Z KONSOLI:
    mkinitcpio -p linux316

Forumowicz

Na stałe tylko klawiatura mysz i drukarka nic więcej , ok mimo że poświęciłem mnustwo czasu na szukanie rozwiązania nie udało się choć to znany problem , zrobiłem reinstalacje systemu i zobaczymy czy problem powróci ,ale wszelkie sugestie przydadzą sie na póżniej .Pozdr.

Forumowicz

mkinitcpio -p linux316
    Czy to polecenie zadziała z Live Cd ? bo w innym przypadku nie ma dostępu do konsoli w systemie głównym .

Moderator

Komenda powinna zadziałać w LiveCD/DVD jeśli zrobisz chroot na system Manjaro.
    Dodatkowo musi być dopasowana do kerneli, które masz zainstalowane.

mhwd-kernel -li
    Currently running: 3.19.3-1-MANJARO (linux319)
    The following kernels are installed in your system:
       * linux319

Czyli w moim przypadku byłaby to komenda
    sudo mkinitcpio -p linux319
    Proponuję stworzenie w grub wpisu recovery wg. tego poradnika

Jeśli Manjaro sprawia Ci problemy a znasz już dobrze inną dystrybucję (wiem, że tak jest bo jesteś od wielu miesięcy na Linux Mint) to pozostań na niej i zrób coś dobrego, np. podziel się wiedzą z innymi. W przypadku pozostania na Manjaro, musisz poświęcić więcej czasu na naukę i sam dochodzić do pewnych rozwiązań.
    Pozdrawiam

Zanonimizowany
    Forumowicz

Żeby wygenerować nowe obrazy inintramfs przy pomocy livecd – musiałbyś skorzytać z chroot. Katalog /dev/ musi być też podmontowany.

Oglądasz 7 posty - 1 do 7 (z 7 ogółem)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.