Home › Fora › Forum wsparcia › Inne › Włączanie/wyłączanie panelu dotykowego w Maboxie.
- This topic has 31 odpowiedzi, 5 uczestników, and was last updated 7 years, 3 months temu by azja.
- AutorPosty
- 23 czerwca 2017 o 15:43 #4800ZanonimizowanyForumowicz
Wcześniej pytałem tu:
https://manjaro.pl/forum/topic/wylaczanie-panela-dotykowego-za-pomoca-klawiatury/
, czy jest możliwość wyłączania panelu za pomocą klawiszy funkcyjnych. Jako że nikt nie odpisał, zakładam, że się nie da.Zadowoliłbym się możliwością wyłączania/włączania panelu, za pomocą komend w terminalu.
Czy jest taka możliwość?Jeżeli się nie da, to proszę, też odpiszcie.
23 czerwca 2017 o 16:19 #4806azjaModerator… a tutaj próbowałeś pytać:
https://pl.maboxlinux.org/forums/Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
23 czerwca 2017 o 16:25 #4808UltherModerator@piespawlowa
Biegnę z odpowiedzią:
sudo pacman -S xf86-input-synaptics
Dodać do autostartu w sekcji ## Optionally disable touchpad:
TapButton1=1 TapButton2=3 TapButton3=2
Restart PC
Jak napotkasz problem z baterią to załóż nowy wątek, ale dobrze by było pod adresem wskazanym przez @azja
23 czerwca 2017 o 16:43 #4809ZanonimizowanyForumowiczW jaki sposób ma to działać?
Bo kombinacja
Fn
+F8
nie działa.Tak to wygląda w autostarcie:
## Optionally disable touchpad #/usr/bin/synclient TouchpadOff=1 & TapButton1=1 TapButton2=3 TapButton3=2
23 czerwca 2017 o 16:49 #4810UltherModerator## Optionally disable touchpad /usr/bin/synclient TouchpadOff=1 & TapButton1=1 TapButton2=3 TapButton3=2
Tak to ma wyglądać dokładniej. Chociaż pokaż mi całą zawartość pliku autostartu (od dłuższego czasu nie mam maboxa i nie pamietam)
———————EDIT————————
Edit1: znak & powinien znajdować się na samym końcu czyli za TapButton3=2. Jest to znak mówiący o rozpoczęciu następnej komendy – mój błąd.## Optionally disable touchpad /usr/bin/synclient TouchpadOff=1 TapButton1=1 TapButton2=3 TapButton3=2 &
Edit2:
Fn + F8
to kombinacja klawiszy nie przypisanych, trochę się pobawisz. Nie wiem za co odpowiedzialny jest u Ciebie ten skrót, ponieważ u mnie jest to przykładowo zwiększenie głosu.23 czerwca 2017 o 17:03 #4811ZanonimizowanyForumowiczUdało mi się wyłączyć. Niestety włączyć już się nie da, nawet po restarcie.
Edit: Teraz autostart wygląda tak:
## Optionally disable touchpad /usr/bin/synclient TouchpadOff=1 & TapButton1=1 & TapButton2=3 & TapButton3=2 &
23 czerwca 2017 o 17:10 #4812UltherModerator@piespawlowa
Trochę namieszałem, wyżej jest edytowany mój post, sorki za zamieszanie :)Edit: Zrób jak wyżej podałem
23 czerwca 2017 o 17:30 #4813ZanonimizowanyForumowiczObecnie wygląda tak:
## Optionally disable touchpad /usr/bin/synclient TouchpadOff=1 TapButton1=1 TapButton2=3 TapButton3=2 &
Niestety, nadal nie mogę włączyć.
23 czerwca 2017 o 17:31 #4814UltherModeratorCo znaczy że nie możesz włączyć?
Zainstalowałeś
?Edit: Opisz mi cały proces „nie mogę włączyć”.
23 czerwca 2017 o 17:34 #4815ZanonimizowanyForumowiczTak, zainstalowałem.
Co znaczy że nie możesz włączyć?
Edit:
Gdy pierwszy raz wcisnąłemFn+F8
udało mi się wyłączyć panel dotykowy. Jednak teraz gdy wciskam te klawisze, panel nie chce się włączyć.
Edit2:
Może powtórzyć całą procedurę od początku?23 czerwca 2017 o 17:46 #4816UltherModerator@piespawlowa
Taouchpad przy każdym uruchomieniu się systemu będzie włączony ponieważ dodałeś mapowanie klawiszy do autostartu.
Teraz rozmawiamy o skrócie klawiszowym, który zależnie od klawiatury/modelu lapka jest inny.
Zatem mamy teraz skrótFn+F8
odpowiedzialny za wyłączenie, ale nie masz zmapowanego włączania. Zatem zajrzyj tutaj, jak mapować klawisze pod daną funkcję. Podpowiem tylko (co do tego tutoriala) że musisz dodać włączenie i wyłączenie touchpada/usr/bin/synclient TouchpadOff=1
oraz/usr/bin/synclient TouchpadOff=1
i w ostatnim etapie czyli dodanie do autostastartu możesz zrobić w ten sposób:## Maping Keys xbindkeys
—–EDIT——
Edit: Co chcesz bym powtórzył od początku.
23 czerwca 2017 o 18:20 #4817UltherModeratorSegregacja tematu:
Aby touchpad był włączony cały czas, przy każdym starcie systemu instalujemy synaptics:
Następnie wystarczy odnaleźć linijkę ## Optionally disable touchpad w autostarcie, ustawić ją w ten sposób:
## Optionally disable touchpad /usr/bin/synclient TouchpadOff=1 TapButton1=1 TapButton2=3 TapButton3=2 &
Co za co odpowiada przeczytamy na ArchWiki
Jeśli chcemy mieć skrót klawiszowy odpowiedzialny za włączanie i wyłączanie touchpada, będziemy zmuszeni sami mapować klawisze, za pomocą tutorialu.
Wyglądać to powinno mniej więcej tak w pliku .xbindkeysrc (jak zainstalować i wygenerować opisane w tutku):#Enable Touchpad "/usr/bin/synclient TouchpadOff=1" Klawsz_FN+Klawisz_F8 #Disable Touchpad "/usr/bin/synclient TouchpadOff=0" Klawsz_FN+Klawisz_F8
Po czym przeładować plik konfiguracyjny i dodać xbindkeys do autostartu czyli:
## Maping Keys xbindkeys &
23 czerwca 2017 o 18:35 #4818ZanonimizowanyForumowiczPrzerasta mnie to mapowanie. Po wpisaniu xmodmap -pke wyskakuje mi cała litania, w tym takie coś:
keycode 198 = XF86AudioMicMute NoSymbol XF86AudioMicMute keycode 199 = XF86TouchpadToggle NoSymbol XF86TouchpadToggle keycode 200 = XF86TouchpadOn NoSymbol XF86TouchpadOn keycode 201 = XF86TouchpadOff NoSymbol XF86TouchpadOff
Natomiast plik .xbindkeysrc wygląda tak:
# For the benefit of emacs users: -*- shell-script -*- ########################### # xbindkeys configuration # ########################### # # Version: 1.8.6 # # If you edit this file, do not forget to uncomment any lines # that you change. # The pound(#) symbol may be used anywhere for comments. # # To specify a key, you can use 'xbindkeys --key' or # 'xbindkeys --multikey' and put one of the two lines in this file. # # The format of a command line is: # "command to start" # # The release modifier is not a standard X modifier, but you can # use it if you want to catch release events instead of press events # By defaults, xbindkeys does not pay attention with the modifiers # NumLock, CapsLock and ScrollLock. # Uncomment the lines above if you want to pay attention to them. #keystate_numlock = enable #keystate_capslock = enable #keystate_scrolllock= enable # Examples of commands: "xbindkeys_show" control+shift + q # set directly keycode (here control + f with my keyboard) "xterm" c:41 + m:0x4 # specify a mouse button "xterm" control + b:2 #"xterm -geom 50x20+20+20" # Shift+Mod2+alt + s # ## set directly keycode (here control+alt+mod2 + f with my keyboard) #"xterm" # alt + c:0x29 + m:4 + mod2 # ## Control+Shift+a release event starts rxvt #"rxvt" # release+control+shift + a # ## Control + mouse button 2 release event starts rxvt #"rxvt" # Control + b:2 + Release ################################## # End of xbindkeys configuration # ################################## associated key # # # A list of keys is in /usr/include/X11/keysym.h and in # /usr/include/X11/keysymdef.h # The XK_ is not needed. # # List of modifier: # Release, Control, Shift, Mod1 (Alt), Mod2 (NumLock), # Mod3 (CapsLock), Mod4, Mod5 (Scroll). # # The release modifier is not a standard X modifier, but you can # use it if you want to catch release events instead of press events # By defaults, xbindkeys does not pay attention with the modifiers # NumLock, CapsLock and ScrollLock. # Uncomment the lines above if you want to pay attention to them. #keystate_numlock = enable #keystate_capslock = enable #keystate_scrolllock= enable # Examples of commands: "xbindkeys_show" control+shift + q # set directly keycode (here control + f with my keyboard) "xterm" c:41 + m:0x4 # specify a mouse button "xterm" control + b:2 #"xterm -geom 50x20+20+20" # Shift+Mod2+alt + s # ## set directly keycode (here control+alt+mod2 + f with my keyboard) #"xterm" # alt + c:0x29 + m:4 + mod2 # ## Control+Shift+a release event starts rxvt #"rxvt" # release+control+shift + a # ## Control + mouse button 2 release event starts rxvt #"rxvt" # Control + b:2 + Release ################################## # End of xbindkeys configuration # ##################################
Czy dobrze rozumiem, że powinienem teraz zmodyfikować plik .
xbindkeysrc
?
Jeżeli tak, to jak on powinien wyglądać?
Przepraszam za nachalność – to nie lenistwo, po prostu nie ogarniam.23 czerwca 2017 o 18:40 #4819UltherModeratorTo Cię interesuje:
keycode 200 = XF86TouchpadOn NoSymbol XF86TouchpadOn keycode 201 = XF86TouchpadOff NoSymbol XF86TouchpadOff
Zatem otwierszam .xbindkeysrc i poniżej # Examples of commands dodajesz:
#Enable Touchpad "/usr/bin/synclient TouchpadOff=1" XF86TouchpadOn #Disable Touchpad "/usr/bin/synclient TouchpadOff=0" XF86TouchpadOff
24 czerwca 2017 o 16:52 #4833ZanonimizowanyForumowiczZmodyfikowałem
.xbindkeysrc
, czyli dodałem:#Enable Touchpad "/usr/bin/synclient TouchpadOff=1" XF86TouchpadOn #Disable Touchpad "/usr/bin/synclient TouchpadOff=0" XF86TouchpadOff
Oczywiśćie ładuję –
xbindkeys -p
.Niestety, panel nie włącza się.
Znalazłem za to takie coś na wiki Archa:
/usr/local/bin/touchpad_toggle.sh #!/bin/bash declare -i ID ID=<code>xinput list | grep -Eio '(touchpad|glidepoint)\s*id\=[0-9]{1,2}' | grep -Eo '[0-9]{1,2}'</code> declare -i STATE STATE=<code>xinput list-props $ID|grep 'Device Enabled'|awk '{print $4}'</code> if [ $STATE -eq 1 ] then xinput disable $ID # echo "Touchpad disabled." # notify-send 'Touchpad' 'Disabled' -i /usr/share/icons/Adwaita/48x48/devices/input-touchpad.png else xinput enable $ID # echo "Touchpad enabled." # notify-send 'Touchpad' 'Enabled' -i /usr/share/icons/Adwaita/48x48/devices/input-touchpad.png fi
Wklejam do konsoli – wyłączam panel. Wklejam ponownie – wyłączam. Jednak wygodniej by było korzystać z
Fn+F8
.
Dziękuję za dotychczasową pomoc. - AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.