Home › Fora › Forum wsparcia › Sprzęt i sterowniki › [solved] X serwer / video-ati / konfiguracja ?
- This topic has 2 odpowiedzi, 2 uczestników, and was last updated 8 years, 2 months temu by majo.
- AutorPosty
- 27 sierpnia 2016 o 20:48 #1785majoModerator
Mam następujacy problem po kolejnej aktualizacji systemu (do [Stable Update] 2016-08-24 ).
W trakcie aktualizacji pojawil sie komunikat:==> use mhwd-gpu to set catalyst as default: 'mhwd-gpu --setgl catalyst' ==> use mhwd-gpu to set mesa as default: 'mhwd-gpu --setgl mesa'
Raczej bezmyslnie wklepalem obie te komendy :( (Znalazlem watek, gdzie sugeruja, ze nie powinienem robic nic ).
Po tych czynnosciach Manjaro pracowal poprawnie, jednak po restarcie pojawil sie problem: interfejs graficzny sie juz nie uruchamia. Wyskakuje komunikat: „Nie mozna uruchomic X serwera..Prawdopodobnie nie zostal on poprawnie skonfigurowany„.Komenda mhwd -li -d –pci pokazuje, ze mam zainstlowany video-ati (czyli tak , jak ma byc).
Co wg Was powinienem zrobic ?
PS
Sorry za brak polskiej czcionki – pisze z „awaryjnego ” Linuksa.Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
27 sierpnia 2016 o 21:45 #1786aquilaModeratorNajprościej to spróbować odinstalowac i zainstalować jeszcze raz.
sudo mhwd -r pci video-ati sudo mhwd -a pci free 0300
i restart
27 sierpnia 2016 o 22:31 #1787majoModeratorChyba w międzyczasie, jeszcze przed reinstalacją video-ati, udało się opanować sytuację :)
Wykonałem jeszcze raz komendęmhwd-gpu --setgl mesa
, aby „zneutralizować” i posprzątać po wcześniejszej, mieszającej komendzie z catalyst i chyba pomogło.
Właśnie wykonałem 3 restarty Manjaro i jest znowu normalnie :)Dzięki za pomoc :)
Jeśli jutro także będzie OK, to okraszę wątek odpowiednim przedrostkiem (o ile opcja edycji 1-go postu będzie aktywna).
Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.