[Solved] zmiana nazwy użytkownika ?

Jesteś nowy na forum? Przeczytaj ...

Home Fora Forum wsparcia Podstawy [Solved] zmiana nazwy użytkownika ?

Oglądasz 8 posty - 1 do 8 (z 8 ogółem)
  • Autor
    Moderator

Jak zmienić nazwę głównego użytkownika(administratora), który był podany w czasie instalacji systemu ?

Próbuję to zrobić zgodnie z wytycznymi Archa , ale wyskakuje błąd:

# usermod -l newname oldname
    usermod: user oldname is currently used by process 990

gdzie proces o ID=990 to systemd/systemd –-user

EDIT:
    Dałem sobie radę, choć nie odbyło się bez dużego bólu (właśnie kończę zmagania – jest godz. 5:50 .. rano)
    Znalazłem partyzanckie rozwiązanie.
    Robiłem wszystko bardzo ostrożnie (i raczej nie popełniłem błędu),ale ..klops. Wprawdzie nazwa została zmieniona, ale wcześniejsze hasło przestało działać i musiałem je resetować, co w końcu się udało, najbardziej dzięki temu wątkowi.

Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam

Moderator

Jednak znalezione rozwiązanie było połowiczne :(
    Potem były ciągłe problemy z logowanie się do systemu, nie działała funkcja automatycznego logowania się użytkownika, Manjaro uruchamiał się bez ikonek na pulpicie, a uruchamiane okna nie dały się przesuwać i trzeba było najpierw przełączyć się do konsoli (Ctrl+Alt+F4) aby potem powrócić (komendą startx) do normalnego wyglądu pulpitu.
    Słowem nie dało się pracować i musiałem ponownie zainstalować system. Resumując, nie polecam wcześniej wskazanego „partyzackiego” rozwiązania.

pavbaranov
    Forumowicz

Powiem Ci jak ja to robię.
    1. Dodaję nowego użytkownika i przypisuję mu jakieś hasło.
    2. Przenoszę te pliki (wszystkie), z których chcę korzystać na nowym użytkowniku, a które należały do starego do katalogu domowego nowego użytkownika.
    3. Zmieniam uprawnienia do plików i katalogów (przeniesionych) na nowego użytkownika.
    Kilka razy już tak robiłem i działa 100/100. Bez problemów.

Moderator

Mój problem polegał na tym, że przenosiłem system na nowy komputer i niepotrzebnie (i bezmyślnie) utworzyłem inną nazwę użytkownika, niż miałem wcześniej. W konsekwencji niektóre przeniesione ustawienia typu /home/STARY_UŻYTKOWNIK/plik nie działały w nowym systemie ( gdzie musiałyby być pozmieniane na /home/NOWY_UŻYTKOWNIK/plik ), stąd chciałem koniecznie powrócić do wcześniej używanej nazwy użytkownika.

pavbaranov
    Forumowicz

Ale to moje obejście działa i w takiej sytuacji.

Moderator

Tak działoby, ale najpierw musiałbym pozmieniać ustawienia typu /home/STARY_UŻYTKOWNIK/plik na home/NOWY_UŻYTKOWNIK/plik , co wydawało mi się zbyt pracochłonne ( jednak Prawo Murphy’ego zadziałało i ostatecznie straciłem 10x więcej czasu na próby odzyskania starego użytkownika a potem ponowną instalację systemu :) )

pavbaranov
    Forumowicz

To działa 100/100. Nie raz już tak przenosiłem. Nowy użytkownik, dowolna nazwa, dowolne hasło, przerzucenie „starych plików”, zmiana uprawnień (w dodatku w GUI :)). Kilka minut roboty.

Moderator

Absolutnie nie podważam tego co piszesz :)
    Jednak ja chciałem uniknąć ręcznego zmieniania np. zapamiętanych linków w przeglądarkach do moich plików (typu: file://localhost/home/STARY_UŻYTKOWNIK/plik itp.), czy też w niektórych użytecznych programach typu Double Commander i dlatego zależało mi na powrocie do starej nazwy użytkownika, dające mi z definicji dostęp do plików umieszczonych w identycznym jak poprzednio drzewie katalogów.

Oglądasz 8 posty - 1 do 8 (z 8 ogółem)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.