Home › Fora › Forum wsparcia › Podstawy › [Solved] zmiana nazwy użytkownika ?
- This topic has 7 odpowiedzi, 2 uczestników, and was last updated 7 years, 8 months temu by majo.
- AutorPosty
- 1 marca 2017 o 22:04 #2997majoModerator
Jak zmienić nazwę głównego użytkownika(administratora), który był podany w czasie instalacji systemu ?
Próbuję to zrobić zgodnie z wytycznymi Archa , ale wyskakuje błąd:
# usermod -l newname oldname usermod: user oldname is currently used by process 990
gdzie proces o ID=990 to systemd/systemd –-user
EDIT:
Dałem sobie radę, choć nie odbyło się bez dużego bólu (właśnie kończę zmagania – jest godz. 5:50 .. rano)
Znalazłem partyzanckie rozwiązanie.
Robiłem wszystko bardzo ostrożnie (i raczej nie popełniłem błędu),ale ..klops. Wprawdzie nazwa została zmieniona, ale wcześniejsze hasło przestało działać i musiałem je resetować, co w końcu się udało, najbardziej dzięki temu wątkowi.Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
5 marca 2017 o 19:33 #3020majoModeratorJednak znalezione rozwiązanie było połowiczne :(
Potem były ciągłe problemy z logowanie się do systemu, nie działała funkcja automatycznego logowania się użytkownika, Manjaro uruchamiał się bez ikonek na pulpicie, a uruchamiane okna nie dały się przesuwać i trzeba było najpierw przełączyć się do konsoli (Ctrl+Alt+F4) aby potem powrócić (komendą startx) do normalnego wyglądu pulpitu.
Słowem nie dało się pracować i musiałem ponownie zainstalować system. Resumując, nie polecam wcześniej wskazanego „partyzackiego” rozwiązania.Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
5 marca 2017 o 20:05 #3021pavbaranovForumowiczPowiem Ci jak ja to robię.
1. Dodaję nowego użytkownika i przypisuję mu jakieś hasło.
2. Przenoszę te pliki (wszystkie), z których chcę korzystać na nowym użytkowniku, a które należały do starego do katalogu domowego nowego użytkownika.
3. Zmieniam uprawnienia do plików i katalogów (przeniesionych) na nowego użytkownika.
Kilka razy już tak robiłem i działa 100/100. Bez problemów.5 marca 2017 o 20:23 #3023majoModeratorMój problem polegał na tym, że przenosiłem system na nowy komputer i niepotrzebnie (i bezmyślnie) utworzyłem inną nazwę użytkownika, niż miałem wcześniej. W konsekwencji niektóre przeniesione ustawienia typu /home/STARY_UŻYTKOWNIK/plik nie działały w nowym systemie ( gdzie musiałyby być pozmieniane na /home/NOWY_UŻYTKOWNIK/plik ), stąd chciałem koniecznie powrócić do wcześniej używanej nazwy użytkownika.
Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
5 marca 2017 o 20:41 #3024pavbaranovForumowiczAle to moje obejście działa i w takiej sytuacji.
5 marca 2017 o 20:55 #3025majoModeratorTak działoby, ale najpierw musiałbym pozmieniać ustawienia typu /home/STARY_UŻYTKOWNIK/plik na home/NOWY_UŻYTKOWNIK/plik , co wydawało mi się zbyt pracochłonne ( jednak Prawo Murphy’ego zadziałało i ostatecznie straciłem 10x więcej czasu na próby odzyskania starego użytkownika a potem ponowną instalację systemu :) )
Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
5 marca 2017 o 21:01 #3026pavbaranovForumowiczTo działa 100/100. Nie raz już tak przenosiłem. Nowy użytkownik, dowolna nazwa, dowolne hasło, przerzucenie „starych plików”, zmiana uprawnień (w dodatku w GUI :)). Kilka minut roboty.
5 marca 2017 o 21:54 #3027majoModeratorAbsolutnie nie podważam tego co piszesz :)
Jednak ja chciałem uniknąć ręcznego zmieniania np. zapamiętanych linków w przeglądarkach do moich plików (typu: file://localhost/home/STARY_UŻYTKOWNIK/plik itp.), czy też w niektórych użytecznych programach typu Double Commander i dlatego zależało mi na powrocie do starej nazwy użytkownika, dające mi z definicji dostęp do plików umieszczonych w identycznym jak poprzednio drzewie katalogów.Manjaro [stable] LTS, Xfce - tego używam
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.