Home › Fora › Forum wsparcia › Inne › [SOLVED] 2 dyski SSD i dualboot
- This topic has 7 odpowiedzi, 4 uczestników, and was last updated 7 years, 2 months temu by aquila.
- AutorPosty
- 7 września 2017 o 14:53 #5826SupCoreXForumowicz
Witam,
Mam dwa dyski SSD, czy da się zrobić tak, aby na jednym dysku pozostał windows 10 a na drugim dysku Linux przy zachowaniu możliwości wyboru którego systemu chcę użytkować po starcie komputera? To pierwsza instalacja na poważnie będzie bo do tej pory uczyłem się i oglądałem dystrybucje wyłącznie na VirtualBoX`ie. Zdecydowałem się na manjaro i chciałbym się powoli przestawiać i zacząć pracę na tym systemie normalnie a nie przez wirtualne maszyny. Ogólnie w kompie mam 2 dyski SSD i jeden HDD. Spokojnie na początek mogę przeznaczyć ten mniejszy 120GB SSD na linuxa ale windows chciałbym, aby jeszcze przez jakiś czas pozostał.
7 września 2017 o 17:37 #5833azjaModerator… podobny temat był niedawno wałkowany. Jak poszukasz, to znajdziesz, ale moim zdaniem, skoro:
# masz dwa dyski;
# chcesz mieć dwa systemy, po jednym na dysk;
# chcesz mieć dual-boot;… ergo:
# instalujesz Windows na jednym dysku;
# instalujesz Manjaro na drugim dysku;
# nawet jeżeli Manjaro, z urzędu, nie zaproponuje Ci podpięcie do menu startowego Windows’ów (nie robiłem takiej instalacji, więc nie wiem), to nie stanowi, to żadnego problemu, bo w każdej chwili możesz jedną komendą przeszukać dyski w poszukiwaniu systemów i podpiąć Windows do GRUB’a;
# w BIOS’ie (cokolwiek się za tym kryje) ustawiasz boot’owanie z dysku z Manjaro, którego boot manager zaproponuje Ci start Manjaro albo Windows10.… oczywiście, to tylko schemat. Szczegóły mogą się skomplikować, w zależności od posiadanego sprzętu (możliwości konfiguracji BIOS’u), sytuacji software’owej (możesz mieć już jakiś system zainstalowany), czy oczekiwań poszczególnych systemów (raczej Windows10 – warto poczytać nt. dual-boot’a z W10). Poszukaj wątku na tym forum, który poruszał podobny temat (kwestia ostatniego miesiąca, o ile dobrze kojarzę) i zajrzyj na:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Dual_boot_with_Windows… kwestia optymalizacji systemu pod SSD, to kolejny, ale zupełnie inny temat.
Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
8 września 2017 o 08:43 #5836SupCoreXForumowiczDzięki, wiele mi to rozjaśniło. Wieczorem po pracy zabieram się za to. Znając życie bez komplikacji się nie obejdzie no ale każdy musi kiedyś zacząć jak się chce nauczyć czegoś innego :)
8 września 2017 o 09:08 #5837aquilaModeratorTo Ci może pomóc, lecz w pkt 3 kroku pierwszego, nie zmniejszasz żadnej partycji, ponieważ będziesz instalował Manjaro na osobnym dysku. Tylko nie mów, że nie znasz angielskiego bo np. translator w Chromium świetnie tłumaczy. :P
9 września 2017 o 09:36 #5846SupCoreXForumowiczWszystko się udało. W rufusie zrobiłem obraz GPT pod uefi. Na jedynm ssd rędznie 3 partycje boot, /, home i bez problemu. Po instalacji dual boot sam się zrobił i jest wybór miedzy linuxem a windą.
Pytanie z innej beczki dlaczego nie mogę zainstalować ubuntu/minta w ten sam sposób? Po wyborze z boot menu pendka usb z obrazem ubuntu 17 albo minta 18 dochodzę tylko do momentu wyboru install lub live i po kliknięciu dalej monitor gaśnie na mincie a na ubuntu wykrzacza się obraz i zawiesza.
W biosie poustawiane na uefi only, secure boot wylaczone, i zmienione na other os. Nie wiem dlaczego manjaro idzie bez problemu jak spacer po parku a ubuntu/mint gaśnie monitor albo krzaczy obraz.
Sprzęt nie jest ani archaiczny ani super nowy. i5 6600 i gtx 970
9 września 2017 o 09:40 #5847pavbaranovForumowiczPytanie z innej beczki dlaczego nie mogę zainstalować ubuntu/minta w ten sam sposób?
Pytanie nie do nas, ale z opisu wydaje się, że to jakiś problem ze sterownikiem grafiki.
9 września 2017 o 17:19 #5850SupCoreXForumowicz9 września 2017 o 21:10 #5852aquilaModeratorTen problem zgłoś na innym forum. Zamykam.
- AutorPosty
- Wątek ‘[SOLVED] 2 dyski SSD i dualboot’ jest zamknięty.