Home › Fora › Forum wsparcia › Inne › Aktualizacja Manjaro Cinnamon
- This topic has 2 odpowiedzi, 3 uczestników, and was last updated 6 years, 3 months temu by azja.
- AutorPosty
- 16 września 2018 o 21:09 #8305pawel135353Forumowicz
Witam od zainstalowania manjaro mam problem z aktualizacjami. Najpierw problem rozwiazała komenda sudo pacman -Syyu–force lub coś w podobie. Już nie pamietam. Teraz znów mam problem, z tym, ze ta sama komenda nic nie daje. No chyba, ze ja zle wpisuje. Tak czy siak przy probie aktualizacji przez pacmana wywala mi taki błąd :
NIe udało sie rozwiazac zaleznosci: usuwanie libx264przerwanych zależności'libx264.so=152-64' wymaganych przez ffmpeg2.8 instalacja x265(2.8-1) przerwanej zaleznosc 'libx265.so=151-64' wymaganych przez ffmpeg2.8
Dodam, Ze mimo korzystania z linuxów od ok. 4 lat jestem w tym nadal zielony i jakby mi ktoś pomogł tłumacząc to w łopatologiczny sposob, byłbym wdzieczny
16 września 2018 o 23:34 #8306Robert75ForumowiczMusisz usunąć pakiet ffmpeg2.8 z systemu. A po zakończeniu aktualizacji możesz na nowo zbudować ten pakiet z AUR (jeżeli go potrzebujesz).
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #62111017 września 2018 o 03:00 #8307azjaModerator… zajrzyj do TEGO wątku. Szczególnie, kilka pierwszych wpisów. W skrócie: tak, jak wyżej radzi @Robert75.
… sprawdź co używa ffmpeg2.8 i czy aby na pewno tego potrzebujesz (zapewne jest, to jakiś pakiet z AUR). Jeżeli nie potrzebujesz lub możesz zamienić na coś innego (najlepiej z repozytoriów systemowych), to pozbądź się go, bo problem z ffmpeg2.8 może wracać.Nie zadawaj pytania, jeżeli nie jesteś gotów usłyszeć odpowiedzi
- AutorPosty
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.